Євродепутати підтримують створення трибуналу для путлєра та лукашенка

НОВИНИ 19.01.2023 Коментарі 0

Резолюцію, яка закликає до створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України, проголосував Європарламент у четвер, 19 січня 2023 р.

Попри масову підтримку цієї резолюції (472 голоси «за», 19 «проти» і 33 євродепутати утрималося), вона фактично ні до чого не зобов’язує, а є лише висловленням намірів. Хоч і, безумовно, правильних.

«Європарламент вважає, що спеціальний міжнародний трибунал повинен мати юрисдикцію для переслідування не лише владіміра путіна та політичного і військового керівництва рф, але й олександра лукашенка та політичного і військового керівництва Білорусі – як держави-співучасника, з території і за матеріально-технічної підтримки якої росія веде свою агресивну війну проти України», - зазначено у документі.

Євродепутати наголосили, що підготовча робота ЄС щодо спеціального трибуналу «має розпочатися без зволікання» і зосередитись на створенні механізмів для спеціального трибуналу у співпраці з Україною. А також підтримати українські і міжнародні органи влади у забезпеченні доказів, які будуть використані в майбутньому спеціальному трибуналі.

Водночас Єврокомісію та Європейську службу зовнішньої дії закликали надати підтримку щодо створення тимчасової прокуратури – депутати вважають її появу важливим практичним кроком у розслідуванні злочинів агресії проти України.

Окремий пункт резолюції присвячений використанню суверенних активів рф для відшкодувань від порушення росією міжнародного права в Україні.

«Наслідки війни росії проти України величезні. Вбиті діти, жінки, чоловіки. Сім'ї розбиті. Зруйновані лікарні. Зруйновані будинки. Зруйновані школи. Сьогодні Європарламент закликає до термінового створення спеціального міжнародного трибуналу. Воєнні злочинці повинні бути притягнуті до відповідальності. Негайно», - написала президентка Європарламенту Роберта Метсола у Twitter.

Важливим кроком до судового переслідування керівництва рф назвав ухвалення резолюції Європарламентом очільник українського МЗС Дмитро Кулеба.

«Я вдячний членам Європейського парламенту за ухвалення постанови про створення спеціального трибуналу у справі про злочин агресії проти України. Важливий крок до правового механізму судового переслідування російського керівництва та запобігання таким злочинам у майбутньому», - наголосив Кулеба у Twitter.

В Україні вже зареєстровано понад 100 тисяч кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених російськими агресорами. І за кожним із цих епізодів стоїть людська трагедія. Завдання нашої країни – покарати максимальну кількість воєнних злочинців.

Нагадаємо, міністерство юстиції Великої Британії нещодавно оприлюднило спеціальну заяву з анонсом березневої зустрічі у Лондоні міністрів юстиції з усього світу. Мета – підтримати Міжнародний кримінальний суд (МКС), що розслідує військові злочини росії в Україні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: