Великобританія працює над створенням Трибуналу для злочинців росії і Білорусі

АНАЛІТИКА 09.01.2023 Коментарі 0

У неділю, 8 січня, міністерство юстиції Великої Британії оприлюднило спеціальну заяву з анонсом березневої зустрічі у Lancaster House у Лондоні міністрів юстиції з усього світу. Мета – підтримати Міжнародний кримінальний суд (МКС), що розслідує військові злочини росії в Україні.

Зустріч відбудеться під егідою віце-прем’єр-міністра Великобританії Домініка Рааба та міністрині юстиції та безпеки Нідерландів Ділан Єшільгоз-Зегеріус. Про це йдеться у тексті Асоціації з реінтеграції Криму (Association of Reintegration of Crimea) на сторінці у FB.

Заплановано заслухати прокурора МКС Каріма Хана про роботу Суду та роль міжнародної спільноти в підтримці його розслідувань.

Як наголошують у міністерстві Великої Британії, росія посилює свою кампанію терору проти України, завдаючи ударів по ключових об’єктах енергетичної інфраструктури та занурюючи людей у темряву та холодну зиму. Тим часом на звільнених територіях України прокурори продовжують збирати докази звірств і сексуального насильства російських загарбників.

Як зазначають в Асоціації з реінтеграції Криму, нова заява вказує на те, що через неповний рік після повномасштабного вторгнення міжнародна спільнота має надати найсильнішу підтримку МКС. Також країни-союзниці мають передати матеріали про звірства росії в Україні до МКС.

Минулого року, згадано в заяві, Нідерланди скерували в Україну дві групи судово-медичних експертів для збору доказів про злочини російських окупантів. Ці групи діяли під егідою МКС. На 2023 рік заплановано ще дві, додаткові, місії. Нідерланди також зробили добровільний фінансовий внесок у розмірі 2 мільйонів євро до Цільового фонду Офісу прокурора МКС і відрядили персонал з національної поліції та прокуратури Нідерландів до МКС.

Минулого тижня, 6 січня, Асоціація з реінтеграції Криму повідомляла про заяву із закликом до створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України. Текст заяви опублікував колишній прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун. Ініціативу підтримала низка лідерів суспільної думки, зокрема, професор Філіп Сендс. Автори заяви закликали уряд Великої Британії підтримати Спеціальний трибунал у справах про злочини російської агресії, що вчинили загарбники в Україні.

На думку експерта Асоціації, професора Бориса Бабіна, дискусія про спеціальні трибунали щонайменше породить здорову конкуренцію міжнародної бюрократії. Також це важливо з огляду на терміни схвалення відповідних рішень МКС та іншими органами, такими як Європейський суд з прав людини.

Як повідомив Борис Бабін на своїй сторінці у FB, заяву підготовлено за сприяння Філіпа Сендса, професора права, який першим висунув ідею спеціального трибуналу. Серед інших, хто підписав заяву, є адвокати з прав людини Чері Блер і Хелена Кеннеді, а також такі постаті, як лідер лейбористів Кейр Стармер, колишній генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон, колишній міністр закордонних справ Девід Оуен і колишній лідер торі Іен Дункан Сміт.

«У Заяві вказується, що минуло 10 місяців з того часу, як росія за підтримки Білорусі розпочала одне з найбільших наземних вторгнень до Європи з часів Другої світової війни. І, додається у Заяві, акти агресії сягають не лише лютневого вторгнення, а й рішення військового та політичного керівництва росії атакувати та окупувати АР Крим, місто Севастополь та Донбас із 2014 року», - пише український експерт.

За його словами, оскільки росія не ратифікувала Римський статут і застосує своє незаконне «право вето» в Раді Безпеки ООН проти передачі справи, МКС не може зараз розслідувати саме злочин агресії проти України.

Тож, на думку авторів заяви, необхідно створити Спеціальний трибунал для розслідування актів агресії росії за сприяння Білорусі в Україні. Окрім розслідування та висунення звинувачень президентові путіну, трибунал може також притягнути до відповідальності членів ради національної безпеки росії та, можливо, Білорусі, а також російських політичних і військових лідерів цієї явно незаконної війни.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: