Євген Магда: Україна запрошує спостерігачів та демонструє, що не готує жодної агресії на північному кордоні

АНАЛІТИКА 13.10.2022 Коментарі 0

Україна готова розмістити міжнародних спостерігачів на північному кордоні. Адже нам немає чого приховувати і ми жодної агресії проти Білорусі не готуємо. Про це директор інституту світової політики Євген Магда сказав в інтерв’ю білоруському каналу 6TV Biełaruś.

Коментуючи пропозицію президента Володимира Зеленського до членів G7 розмістити спостерігачів на кордоні з Білоруссю, Магда зазначив, що фактично це – привернення уваги до того, що з території Білорусі в Україну знову летять ракети, дрони-камікадзе.

«Тобто, вона продовжує виступати плацдармом у війні росії проти України. Тож Зеленський чинить правильно – він демонструє мирні настрої України всупереч тим словам, які говорить Лукашенко», - підкреслив політолог.

За його словами, сама G7 не може направити спостерігачів – адже це неформальна група, у неї немає відповідних механізмів. Місія ОБСЄ  сама вшилася з України наприкінці лютого й назад уже не поверталась. Попри те, що вона має мандат (ще з 2014 року) на всю українську територію – вести спостереження. Про розміщення  миротворців ООН на лінії зіткнення на Донбасі говорили ще у 2016-17 роках. Але на це потрібно рішення Радбезу ООН, і ця процедура може тривати не один рік. Натомість заради жарту можна запросити й спостерігачів з ОДКБ - хоч ця організація вже фактично розвалюється, та лукашенкові не було б не так страшно, додав Магда.

Україна поки намагається не допустити ситуації, коли бульбафюрер  віддасть наказ про використання білоруських військ у якихось наземних операціях на території України.

Але з 24 лютого з Білорусі по території України вилетіли сотні ракет, і вже тепер десятки дронів-камікадзе. Це означає, що Білорусь є  плацдармом для агресії.

Генсек НАТО Столтенберг також закликав лукашенка припинити бути учасником агресії проти України.

«Українці в сортах загарбників не розбираються. Вони не будуть дивитись, які шеврони на рукавах – російські, білоруські чи якоїсь космічної піхоти. Вони будуть давати відсіч. І білоруському суспільству та людям, яких називають «ябатьками» (прихильники лукашенка – ЗІФ) краще задуматись, як вони реагуватимуть на перспективу побачити у пластикових пакетах своїх рідних, близьких, родичів», - застерігає Євген Магда.

Директор інституту світової політики також розповів, якими будуть відносини між Україною та Білоруссю, якщо остання наважиться відкрито взяти участь у російсько-українській війні. І зробив прогноз про сумну долю бульбафюрера після закінчення воєнних дій.

Політолог пояснив відсутність реакції офіційного Києва на звернення Світлани Тихановської, прокоментував можливість таємних перемовин між Мінськом та Києвом, запропонував включити полк Кастуся Каліновської в структуру ЛитУкрПолбриг та вказав на необхідність експертних дискусій між сусідами - українцями, білорусами, поляками та литовцями щодо спільних цінностей.

Дивіться повне відео інтерв’ю тут.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: