Як жорсткі санкції «рятують» рашистську економіку

АНАЛІТИКА 13.04.2022 Коментарі 0

Економіка росіянців таки починає сипатись. Пішла перша хвиля дефолтів, а більш тверезі запоребрикові економісти поки що прогнозують падіння у цьому році на більш як 10% ВВП.

Але своїм аборигенам влада впевнено розповідає, як від своїх же санкцій потерпатиме увесь ворожий до них світ. І як рашастан може розвинутись під час гри в «імпортозаміщення».

Біда за бідою

Ближче до середини квітня нарікання українців і решти цивілізованого світу на недіючі санкції почали стихати. На болотах рассіі почали вити не лише за біг-маками та айфонами, а вже й за імпортною сантехнікою (в тих небагатьох містах, де не користуються вигрібними ямами), будівельними інструментами та ін. Різко подорожчали і стали дефіцитними автозапчастини.

Але ще більш приємним виявилося повідомлення Bloomberg про перше з початку жорстких фінсанкцій рішення щодо дефолту російської компанії. ВАТ «російська залізниця» (РЖД) виявилось неспроможним виплатити відсотки за облігаціями (євробондами у швейцарських франках). Не допоміг навіть 10-денний пільговий період.

Також 9 квітня не сплатила купон євробондів ($11,63 млн) найбільший світовий виробник алмазів – рашистська компанія «Алроса». Як і у випадку з РЖД, емітент пов’язує затримку з технічними причинами (читай – внаслідок санкцій).

А на додачу до компаній з тих же причин росія не змогла виплатити відсотки й за державними єврооблігаціями. Їхні фінансисти нібито пропонували замість валюти рублі, але кому це сміття зараз потрібне? Кажуть, що де-юре це ще не дефолт, просять зачекати до травня.

«Самі казли!»

Ніхто й не сумнівався, що москва звинуватить у своїй фінансовій імпотенції інші країни. Мовляв, ніхто дефолт не оголошував, перепони їм створили штучно, запроваджені обмеження – це «іноземці не виконують свої зобов’язання». А всі претензії треба переадресувати владі країн, які «незаконно заважають» рассєї, переконані в тамтешньому мінфіні.

Тим часом російські економісти тішаться тому, що в далекій ненависній Америці уперше за багато років місячна інфляція очікується вище 1%. А в ближчій Німеччині гуртові ціни в березні зросли на 6,9% – мовляв, дивіться, такого навіть у 1970-х не було! І дуже чекають протестів, які мали б попсувати життя недружній до рашки владі та змусити відмовитись від антиросійських санкцій.

«Які такі санкції?»

«Санкційний «бліцкриг» проти росії не вдався, промисловість і фінансова система працюють», – бадьоро заявив путлер. Мовляв, економіка рашки працює достатньо стабільно та ефективно. І ніякого колапсу економіки через санкції не буде, додав «він вам не Дімон» медведєв.

Ба більше – цей ще один невдалий фюрер заявив, що у мордору є усі можливості для розвитку. А вже запроваджені санкції пішли йому на користь, підштовхнули імпортозаміщення та розробку нових технологій, продуктів ліків тощо.

Щоб ніхто не сумнівався у твердості та успіхах рашкономіки, промивати мізки там вирішили зі шкільної парти.

У квітні в російських школах розпочалися уроки про вплив санкцій на економіку. Вони складаються з кількох відеороликів та методичок для вчителів, за якими вони повинні відповідати на питання учнів та вселяти в них упевненість і позитив.

Пропонується спершу зацитувати путлера про те, що «на рассію чиниться безпрецедентний зовнішній тиск». Далі пояснити, що це – відповідь Заходу на «спеціальну воєнну операцію». І що країну санкціями карають.

Далі слайди (ролики) і контрольні питання: «як змінилась ситуація у промисловості і сільському господарстві за 20 років?», «які галузі отримали найбільший розвиток через контрсанкції?» тощо.

Основне завдання – навчити старшокласників «аргументувати позицію про стійкість економіки в умовах санкцій». На десерт путінюгенду прокрутять промову путіна про «адаптацію до санкцій» та дадуть заповнити анкетку із карколомними питаннями на кшталт: «Хто більше постраждає від санкцій - Росія, країни НАТО чи весь світ?».

І трохи реалізму

Більш тверезі росіянці бачать місце, в якому вони опинились у менш райдужних тонах. До прикладу, голова мордорської рахункової палати Олексій Кудрін спрогнозував, що у 2022 році зниження ВВП складе більш як 10%. А це скоротить надходження до бюджетів усіх рівнів, з відповідними наслідками.

З іншого боку, лише за І квартал цього року відтік капіталу з московії вже сягнув $64,2 млрд. (за весь минулий рік - $72,6 млрд). І він буде тривати, адже хто не встигне – ризикує бути похованим під руїнами «недоімперії».

Натомість усі сподівання росіянців на їхню головну зброю – нафту і газ також незабаром можуть накритися. Україна пропонує міжнародним партнерам застосувати до «Газпрому» «іранську модель санкцій»: це коли газ ітиме у ЄС, але кошти за нього не надходитимуть в москву, а будуть перераховані на спеціальні депозитні рахунки, повідомляє «Укрінформ».

«Ми звертаємо особливу увагу європейських колег на необхідність введення негайного ембарго на поставки російського СПГ і нафтопродуктів і доводимо, що газ та дизельне паливо також можуть бути заміщені. Також ми говоримо про санкції проти «Росатому» та ембарго постачання ядерного палива з Росії», – наголосив заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков.

Судячи з усього, ми матимемо змогу в режимі реального часу спостерігати, як країна із сировинною економікою перетворюється на жебрака-банкрута. Повільніше, ніж нам би хотілося, але є шанси, що принаймні надовго.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: