Як росію накрила інтернет-цензура. Хронологія

ПЕРЕКЛАДИ 02.11.2022 Коментарі 0

Рівно 10 років тому на росії з'явився реєстр заборонених сайтів. Це і стало початком інтернет-цензури. Ось як московити дійшли від «захисту дітей» до «дискредитації армії».  

1 ЛИСТОПАДА 2012 РОКУ

Запрацював реєстр заборонених сайтів. Його створення передбачили у поправках до закону про захист дітей від шкідливої ​​інформації, які поспішно ухвалили того ж року. Вони дозволили «роскомнагляду» (РКН) без суду блокувати сторінки, де, за версією відомства, була дитяча порнографія, пропаганда суїциду чи наркотиків. Власникам сайтів дали три доби на видалення забороненої інформації, після чого до «чорного списку» вносився ресурс цілком. У перші дні роботи реєстру до нього потрапила, наприклад, інтернет-енциклопедія «Луркомор'я».

БЕРЕЗЕНЬ 2014 РОКУ

12 березня одне з найстаріших і найбільших видань рунету «Лента.ру» отримало попередження від РКН – за покликання, яке містив однин з текстів, на інтерв'ю з лідером «Правого сектору». Редакція видалила покликання. Того ж дня стало відомо, що головного редактора видання Галину Тимченко звільняють. Услід за нею звільнилася більшість журналістів. Керувати «Лентой.ру» прийшов Олексій Гореславський, котрий через чотири роки став співробітником адміністрації президента.

13 березня РКН заблокував блог Олексія Навального в ЖЖ, а також сайти «Грані.ру», «Каспаров.ру» та «Єж.ру». Це були перші російські ЗМІ, заблоковані в Інтернеті нібито за заклики до протестів. «Протестний електорат їх турбує, але протести були й раніше. Я впевнений, що головна причина блокади – війна з Україною», – говорив тоді головний редактор «Грані.ру» Володимир Корсунський. Через п'ять днів після блокування видання росія анексувала Крим.

ЛИПЕНЬ 2014 РОКУ

Було ухвалено закон, який від будь-яких сервісів вимагає зберігати персональні дані росіян виключно на серверах у рф. Після набуття чинності законом (це сталося у вересні 2015 року) інтернет-ресурси, які його порушують, можуть бути заблоковані. Так, у листопаді 2016 року на росії стала недоступна соцмережа для ділових контактів LinkedIn. У 2019 році штрафи за відмову локалізувати дані росіян зросли до мільйонів рублів – і з того часу їх отримали найбільші західні компанії, включаючи Google та Apple.

ЛИПЕНЬ 2016 РОКУ

Схвалено так званий «пакет Ярової». Він набув чинності у 2018-му і зобов'язав операторів зв'язку та організаторів розповсюдження інформації протягом пів року зберігати записи дзвінків та повідомлень користувачів, а також їхній інтернет-трафік – і на запити передавати цю інформацію силовикам (якщо вона зашифрована, ключі потрібно було передати ФСБ) . «Пакет Ярової» ухвалили, незважаючи на опір інтернет-компаній, він виявився дуже дорогим і практично не працював.

КВІТЕНЬ 2018 РОКУ

РКН почав блокувати Telegram через відмову месенджера передати ФСБ ключі шифрування листування користувачів. Обмежуючи доступ до месенджера, «роскомнагляд» блокував кілька мільйонів IP-адрес, які Telegram нібито використав для продовження роботи в рф. Цей метод призвів до збоїв у багатьох інших сайтів та сервісів, але на доступність Telegram для росіян радикально не вплинув. У 2020 році РКН розблокував месенджер. А нещодавно відомство запевнило, що повторне блокування Telegram «виключено».

ТРАВЕНЬ 2019 РОКУ

Кремлівський карлик підписав закон про ізоляцію Рунету. Він дозволив владі контролювати всі точки передачі даних за кордон та маршрутизацію трафіку. Простіше кажучи, кремль тепер може за необхідності відключити зовнішній інтернет – усі сайти та сервіси, які знаходяться на зарубіжних серверах. Поки що цього не сталося, але за допомогою обладнання, встановленого для виконання закону про ізоляцію Рунету, РКН, наприклад, вже успішно уповільнював Twitter.

КВІТЕНЬ 2021 РОКУ

«Медуза» потрапила до списку ЗМІ – «іноземних агентів». До цього в ньому вже кілька років були проєкти «Радіо Свобода». Додавання до списку «Медузи» стало початком нової кампанії проти незалежних російських ЗМІ. Незабаром міністерство юстиції записало до «іноагентів» VTimes (воно закрилося), The Insider, «Дощ», «Важливі історії», «Медіазону». «Іноагентами» ставали також персонально журналісти (і не лише вони).

Влітку того ж року розслідувальне видання «Проєкт» першим зі ЗМІ набуло ще більш токсичного статусу – «небажаної організації». «Проєкт» закрився, а частина його команди почала робити нове медіа «Агентство». У 2022 році «Проєкт» відновив свій колишній бренд, а у списку «небажаних» ЗМІ опинились «Важливі історії» та The Insider.

ЛИПЕНЬ 2021 РОКУ

РКН заблокував сайт Олексія Навального та ще понад 40 ресурсів, пов'язаних із ФБК (некомерційна організація «Фонд боротьби з корупцією»). Причиною було названо рішення суду, який оголосив структури, пов'язані з опозиційним політиком, екстремістськими організаціями.

У вересні, перед виборами до держдуми, РКН під загрозою санкцій та штрафів домігся видалення з магазинів Google та Apple додатка «Навальний» з функцією «Розумного голосування». YouTube та Google Docs закрили доступ до списків кандидатів «Розумного голосування», а Telegram заблокував бот сервісу. Навальний звинуватив Google і Apple у боягузтві, а творця Telegram Павла Дурова – у «зраді принципів».

КІНЕЦЬ ЛЮТОГО І ПОЧАТОК БЕРЕЗНЯ 2022 РОКУ

24 лютого ліліпутін розпочав військовий наступ на Україну, назвавши це «спецоперацією». Саме такого формулювання «роскомнагляд» зажадав і від ЗМІ, заборонивши називати ці події війною. На підставі цього російська влада трохи більше ніж за тиждень заблокувала найбільші незалежні ЗМІ.

4 березня було запроваджено покарання за «дискредитацію» російської армії та «фейки» про неї. Фактично це була військова цензура – за даними «Роскомсвободи», лише за перші п'ять місяців війни їй зазнали понад 5300 сайтів та посилань.

КІНЕЦЬ БЕРЕЗНЯ 2022 РОКУ

21 березня російський суд оголосив Meta – материнську компанію Facebook та Instagram – «екстремістською організацією». Причиною було названо «розміщення інформації, що містить заклики до насильства проти російських громадян». Пізніше на росії лунали заклики розблокувати Instagram. Цього не сталося, натомість творець ПВК «Вагнера» євгеній прігожин, який став дуже впливовим після початку війни, попросив Генпрокуратуру заблокувати ще й YouTube.

«Медуза»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: