Як путін цинічно знищує народи росії у війні з Україною

АНАЛІТИКА 20.07.2022 Коментарі 0

Відео з батьками російського солдата, які отримали новеньку та біленьку  «розвалюху» «Лада» тамтешнього автопрому за вбитого у війні проти України сина стало вірусним. Причому цей сюжет показали по російському пропагандистському телебаченні. Але, як з’ясувалося, така своєрідна реклама отримати «гробові кошти» в обмін на вбитих за путінські інтереси дітей, призначена не для всіх. Москва та її околиці цього відеосюжету не побачили.

Виростив гарматне мясо – купив авто

Програма одного із наймерзенніших пропагандистів дмітрія кісєльова «вєсті нєдєлі» триває 2 години 50 хвилин. Для москвичів її урізали на 7 хвилин.

Як зауважує телеграм-канал «Ватноє болото», путінська пропаганда відкрито ділить росіян на сорти: провінційні холопи – як гарматне м'ясо, і столичні мешканці, яких краще не дратувати.

«Провінційним холопам співають, що за вбитого сина можна отримати машину чи закрити іпотеку. І що треба дякувати путіну за це. А москвичам такого не показують, спеціально вирізаючи саме цей репортаж із цілої програми», - робить висновки ТГ-канал.

Для повнішого розуміння ситуації, нагадаємо, що від початку повномасштабної війни на росії лише двічі згадували про кількість знищених в Україні загарбників. Причому, було це ще у березні. Тоді, наприкінці місяця, рашистське міноборони (хоча його пасує називати мінзагарбання) назвало цифру 1 351 убитий. Станом на 20 липня 2022 року за підрахунками фахівців Генерального Штабу Збройних Сил України кількість знищених росіян добігає 39 тисяч. Помножте цю цифру на три й отримаєте ще зі 120 тисяч поранених одиниць рашистської орди. Загалом – мінімум 150 тисяч окупантів назавжди (якась частинка тимчасово) виведені з ладу.

Zомбуванню піддаються не всі

Така масштабна цифра, що перевищує всі втрати росіян у воєнних кампаніях після Другої світової війни, не може не позначитися на настроях широких мас.

Тому, попри зачищене інформаційне поле, російська пропаганда змушена з іще експресивнішим оскаженінням zомбувати «насєлєніє» і переконувати, що в Україні солдатушкі гинуть за «вєлікоє і правоє дєло».

І якщо старше покоління, згідно з соцопитуваннями (яким так-сяк можна довіряти), в більшості своїй підтримує божевільну ідею путіна завоювати Україну, то половина молоді ще не втратила здатності мислити.

На нашу думку, пояснення цьому просте: частина молодших росіян, особливо з «просунутих» регіонів, за допомогою інтернету розуміє краще ситуацію і відчуває смак, якщо хочете, свободи. Зрештою, інстинкт самозбереження ще ніхто не відміняв, та й психіка молодого покоління має більшу резистентність до пропагандистських кліше кремля.

Відтак, з огляду на вищезгадані факти, не дивно, що путінський режим починає відчувати нестачу охочих гинути у війні проти України. У кремлі, мабуть, розуміють, що оголошення мобілізації може спричинити масові протести і призвести до швидкого повалення його влади. Путінська деспотія наразі намагається закривати нестачу гарматного м’яса рекламними кампаніями й обіцянками матеріальних винагород. У хід ідуть і примусові методи. Особливо у глибинках – суб’єктах рф: республіках і краях.

Вибірковість путінського режиму

У соцмережах усе частіше пишуть про порушення з боку військкоматів. Наприклад, солдатів з Бурятії спробували обманом заманити на війну. В хід ідуть і погрози з боку командування, написання пояснювальних, а солдатів 11-ої окремої штурмової бригади з Улан-Уде (Бурятія) замкнули в гаражі через відмову брати участь у «спецоперації».

Тиск путінського режиму поволі породжує протидію. У вікна військкоматів летять не тільки пляшки зі запалювальною сумішшю, З’явилася ініціатива у вигляді чат-боту @mozobbot, куди на правах анонімності можна поскаржитися на незаконні дії путінського режиму.

За інформацією Інститут вивчення війни (ISW) на території всієї росії розпочали широкомасштабну кампанію з формування добровольчих батальйонів (у 85 суб’єктах рф). Набір до деяких добробатів розпочали у червні, а активували в липні. Ці формування налічуватимуть приблизно 400 осіб віком від 18 до 60 років. Вони належатимуть до різних родів військ. А новобранців не зобов’язують мати попередню військову службу – їх перед відправленням в Україну готуватимуть протягом місяця.

Дезертирство, як спосіб порятунку від смерті

На росії окрім контрактників, що відмовляються воювати, все більше дезертирів серед солдатів, які втікають з армії і переховуються від правосуддя. Рашистське міністерство оборони повідомило про сім регіонів, де шукають утікачів за допомогою регіональних медіа.

У випадку затримання їм загрожує до трьох років ув’язнення. Це суворіше покарання, аніж для професійних військових, які офіційно подали рапорти про звільнення.

Телеграм-канал «МО» вибрав декілька показових випадків утечі солдатів з армії:

  • перший оголошений випадок дезертирства стався 24.02.2022 – водій-контрактник утік із танкової колони на шляху до Маріуполя. 31-річний рядовий залишив 8-му армію з автоматом і патронами;
  • у березні з військової частини в Ленінградській області пішов без зброї новобранець із Карелії. Того ж місяця втік солдат із 34-ої мотострілецької бригади, що базується на Кавказі;
  • 18 квітня у Брянській області контрактник спочатку відкрив стрілянину з автомата, потім викрав у місцевого жителя машину. Його зловили через декілька годин, коли він застряг на викраденому авто в болоті;
  • уникнути відправки на фронт намагаються й пацієнти військових шпиталів. 25 травня у Ярославлі зник контрактник, у якого наближався термін виписки з лікування;
  • на початку червня прямо по дорозі в армію із залізничної станції втік нещодавній студент московського вишу. Він відпросився в туалет і щезнув;
  • 24 червня стало відомо про дезертирство одразу чотирьох контрактників у Білгородській області. Сержанта і трьох рядових оголосили у розшук у прифронтовому регіоні.
  • про дезертирство росіян на окупованих територіях неодноразово повідомляли українські медіа. За даними Борівської сільської адміністрації, в Ізюмському районі Харківської області 20 червня втекли до лісу після виходу з бою із 200 російських солдатів. Українська розвідка повідомляла, що у червні з Херсонської області до Криму намагалася пробратися ще одна група російських дезертирів. Вони просили їжу та воду у місцевих жителів, а пересувалися виключно вночі та пішки.

У глибинках назрівають бунти

Вибіркова політика кремля щодо мобілізації зі затюканих глибинок може зіграти з путіним злий жарт.

Експерти ISW зазначають, що спроба російського деспота відмежувати «справжніх» росіян від мобілізації, а натомість кидати під українські кулі та боєприпаси представників інших народів та етносів спричинить протести.

Аналітики ISW звертають увагу на тому, що у складі російської армії є багато так званих «національних батальйонів» Південної Осетії, Чечні, Татарстану, Туви, Чувашії, Башкортостану й інших регіонів. Це може свідчити, що Путін не хоче проводити загальну мобілізацію частково через небажання мобілізувати велику кількість етнічних росіян.

«Очевидне бажання путіна, щоби «неросіяни» несли основний тягар війни на даному етапі, може створити внутрішню напруженість у цих регіонах», - йдеться у звіті ISW.

Згідно з офіційними джерелами, на першому місці серед російських регіонів, які зазнали найбільших втрат в Україні, є Дагестан і Бурятія.

І якщо бурятці поки що масово не протестують проти відправляння в Україну живцем згоряти у танках, то в Дагестані вже є випадки масової відмови їхати вмирати за божевільні примхи путіна. 300 військовослужбовців з частини у Буйнакську склали зброю та відмовилися їхати в Україну.

Вимирання росії на тлі війни з Україною

Варто звернути увагу на ще одному аспекті – зменшення кількості народжуваності і збільшенні розлучень у російській федерації.

Кількість народжених у період з березня до травня включно зменшилася на 8% порівняно з минулим роком, підрахував телеграм-канал «МО». За ці три місяці на росії народилося 318,3 тисячі дітей. Тоді як за аналогічний період 2021 року – 345,7 тисячі. Найгірший показник зафіксований у псковській області – там падіння народжуваності склало 22%.

У квітні взагалі в рф зареєстровано антирекорд – народилося менше 100 тисячі дітей – уперше з часів Другої світової війни.

Незалежний демограф Олексій Ракша каже, що справжній провал у народжуваності відбудеться наступного року.

До того ж статистика свідчить, що за три місяці війни росіяни також почали частіше розлучатися. Із березня по травень зареєстровано 172,3 тисячі розлучень, а за аналогічний період 2021-го – 166,3 тисячі.

Якщо врахувати, що росію вже покинуло півмільйона громадян і ще щонайменше півтора мільйона покине «тюрму народів» у ближньому майбутньому, то підсумком кремлівської «спецоперації» з «денацифікації» України стане щонайменше денацифікація російської федерації. І це буде лише початок...

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: