Як поляки і українці займаються просвітництвом серед угорських туристів у Закопаному

НОВИНИ 27.02.2024 Коментарі 0

Поки певна група польських фермерів блокує кордон з Україною, інші поляки разом з українцями «відкривають очі» угорцям на реалії російсько-української війни та ганебну підтримку ліліпутіна з боку угорського прем’єра Орбана.

Курорти з польського боку Татр давно приваблюють угорських туристів. В останні роки у популярному не лише в Польщі містечку Закопане їх кількість помітно зросла. Цим вирішили скористатись місцеві журналісти, які переймаються рашистсько-українською війною та її наслідками.

Вони виготовили листівки для угорців, у яких польською та угорською мовами описано наслідки війни з московією, які зараз переживає Україна. А також зазначено, як угорський прем’єр Віктор Орбан при цьому допомагає бункерному діду.

– Знаючи складну ситуацію з відсутністю вільних ЗМІ на Дунаї, незалежність яких сильно обмежена, ми вирішили заповнити цю прогалину, - пояснює Юрек Юрецький, видавець «Tygodnik «Podhalański» (популярне місцеве медіа у Закопаному) в коментарі Wyborcza.pl.

Текст у формі листа написала журналістка-біженка з Херсона Людмила Сороковська, яка зараз працює у польському ЗМІ.

«Я втратила свій дім і багатьох друзів. Два роки я бачу у сні спалені будинки, розбомблені вулиці мого міста. Моя улюблена книгарня лежить у руїнах. Я мрію повернутися додому, щоби усе знову було нормально, зустріти на вулицях Херсона усміхнених людей. Мою прекрасну країну вбиває Росія», - пише Людмила Сороковська.

У тексті також міститься прохання забрати цей лист до Будапешта і передати його прем’єру Вікторові Орбану:

- Пане прем’єр-міністре, я не знаю і не розумію, чому ви на боці путіна, який скидає бомби на мій дім. Що поганого ми вам зробили, що ви блокуєте допомогу Євросоюзу моїй замученій Україні? Сьогодні вона боронить не лише свої кордони, але й цілу Європу. Хіба ви не бачите, що путін – це людина, яка несе смерть, не зважає на людські життя? Що це божевільна від ненависті особа, яка відповідальна за геноцид?.

Листівки з цим текстом роздають угорським туристам, які приїздять до Закопаного, а також розміщують їх в готелях та гостьових кімнатах, де вони селяться. Їх пропонують роздавати також у ресторанах і барах курорту. Також цього листа надрукували в одному з останніх номерів «Tygodnik «Podhalański» на першій шпальті таким чином, щоб його було зручно вирізати з ґазети.

Редакція також звернулася і через інші медіа до місцевих мешканців: «Угорці зупиняються у ваших квартирах, апартаментах, пансіонах та готелях. Передайте їм цього листа нашої журналістки з України».

«Маємо угорців тут, варто скористатися з такої оказії. Вони матимуть шанс довідатись, якою насправді є ситуація в Україні і переказати цю інформацію в Угорщині», - пояснює мотиви цієї акції видавець Юрек Юрецький.

На світлині: Крупувки, головна вулиця Закопаного

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: