Швеція вступить до НАТО. На що це вплине

ПЕРЕКЛАДИ 27.02.2024 Коментарі 0

Після голосування у парламенті Угорщини, який ратифікував заявку Швеції, перешкод для вступу цієї країни до НАТО більше немає. Що отримає військовий союз від Стокгольма? І що виграє від членства в НАТО Швеція?

Як і Фінляндія, Швеція подала заявку на вступ до НАТО у 2022 році у зв'язку з війною Росії проти України. Однак якщо Фінляндія вже є членом оборонного Північноатлантичного альянсу, то донедавна Туреччина й Угорщина блокували вступ Швеції до НАТО. Але 25 січня 2024 року президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган затвердив протокол, що ратифікує вступ Швеції до альянсу. Аналогічне рішення про ратифікацію 26 лютого ухвалив і угорський парламент. Угорщина залишалася останньою країною Північноатлантичного альянсу, схвалення якого було необхідне для вступу до нього Швеції. Таким чином, на шляху Швеції до НАТО більше немає перешкод.

Що НАТО отримає від вступу Швеції до Альянсу?

Членство Швеції означатиме, що все узбережжя Балтійського моря стане територією НАТО – за винятком російського узбережжя та його ексклаву Калінінграда. Для НАТО це полегшить захист країн Балтії у разі нападу Росії: військовослужбовців та техніку можна буде набагато легше доставити до Естонії, Латвії та Литви на кораблях через Швецію.

Острів Готланд також відіграє особливу роль. "Завдяки цьому великому острову серед Балтійського моря Швеція має стратегічно надзвичайно вигідну базу. Звідти можна контролювати практично все Балтійське море", - пояснює Саймон Кошут (Simon Koschut), завідувач кафедри міжнародної політики безпеки в Університеті Цеппеліна (Zeppelin Universität).

На думку експерта, географічне положення країни є ключовою причиною, через яку членство Швеції в НАТО є таким привабливим для Альянсу.

Якими є шведські збройні сили?

Збройні сили Швеції та їх військове спорядження будуть цінним доповненням для НАТО, незважаючи на нечисленність шведських військ. За даними Global Firepower Index, вони налічують близько 38 тисяч осіб. "Але у шведів дуже сучасна армія, зокрема, сучасні військово-повітряні сили із озброєнням власного виробництва", - каже Саймон Кошут. Швеція також є традиційною військово-морською державою, що має на озброєнні сучасні підводні човни. Шведські військові мають і достатній бойовий досвід. Вони вже брали участь у різних місіях НАТО, наприклад, в Афганістані.

Після закінчення холодної війни шведи, як і багато західних країн, спочатку значно скоротили свої витрати на оборону. Однак війна в Грузії у 2008 році та анексія РФ Криму у 2014 році змусили їх переглянути свої позиції у цьому питанні. Розуміння того, що військові витрати необхідно збільшувати, ще більше посилилося внаслідок війни Росії проти України. Сьогодні Швеція витрачає на оборону близько 1,3 відсотка свого внутрішнього валового продукту – значно більше, ніж декілька років тому, і найближчими роками ця частка ще зросте.

Яка перевага для Швеції від членства в НАТО?

Швеція та НАТО вже тісно співпрацюють у багатьох напрямках. Вирішальною зміною для Швеції у разі вступу до альянсу стане стаття 5 договору НАТО про колективну оборону. Відповідно до неї, збройний напад на одну з країн НАТО розглядають як напад на всіх учасників альянсу. У цьому випадку НАТО зобов'язується допомогти. "Цей захист, звісно, є вирішальним фактором для Швеції", - упевнений політолог Кошут. Окрім того, шведи стануть рівноправним членом Ради НАТО, головного керівного органу оборонного альянсу, і матимуть там право вето.

Інес Айзеле, Віталій Кропман – DW

Фото – Reuters, DW

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: