Як не з ЄС, то з Шенгену: звідки ще можуть виключити Угорщину

НОВИНИ 05.08.2024 Коментарі 0

Євродепутати, схоже, таки вирішили покарати угорську владу за загравання із кремлем. Тож після пом’якшення візового режиму для громадян Білорусі та росії група депутатів Європарламенту оприлюднила відповідного листа до очільниці Єврокомісії, зібрала підписи та поставила питання щодо членства Угорщини в Шенгенській зоні.

Один зі співавторів листа, литовський євродепутат Петрас Ауштрявічюс опублікував цього листа в мережі Х. Разом із ним ініціаторкою його написання та збору підписів виступила євродепутатка з Чехії Дануше Нерудова. А свої підписи під ним вже поставили 67 європарламентарів.

«Безвідповідальне рішення Орбана становить значну безпекову загрозу всім членам ЄС та його громадянам», - йдеться у листі. Автори також пригадали йому блокування і санкцій проти рф, і допомоги Україні, а також «мирний вояж» до москви «без жодного мандату і без жодних позитивних результатів».

«Ми закликаємо Європейську комісію вжити термінових заходів для розслідування рішення Угорщини, адже воно може стати лазівкою й потенційно становити небезпеку для функціонування Шенгенської зони та її ролі у вигляді безпечного місця для громадян. Якщо угорський уряд відмовиться змінити свою політику, Єврокомісія та всі представники ЄС повинні поставити під сумнів присутність Угорщини в Шенгенській зоні, запровадивши нові заходи для безпеки європейських громадян, включаючи нові заходи контролю на кордонах Угорщини, якщо буде потрібно», - йдеться у листі.

Євродепутати наголошують, що угорський уряд потрібно поінформувати про всі можливі наслідки цього рішення для подорожі громадян Угорщини в Шенгенській зоні, де може з’явитися контроль на кордоні.

«Слід зауважити, що інші члени Шенгенської зони також мають право відмовлятися визнавати візи, видані Угорщиною громадянам росії та Білорусі, з відповідними наслідками», - йдеться у листі.

Євродепутати також нагадали про існування декількох прикладів ворожих операцій Росії на території Євросоюзу, зокрема спроба вбивства Скрипалів у Великій Британії свого часу та вибух складів боєприпасів у Врбетицях (Чехія).

«Наш обов'язок, як європейських інституцій, захистити європейських громадян від цих загроз, а не повністю відкривати кордони для країн, які вважають нас своїми ворогами", - наголошують євродепутати.

У зв'язку з цим вони закликали Європейську комісію вжити термінових заходів для розслідування рішення Угорщини, оскільки воно може стати лазівкою і потенційно поставити під загрозу загальне функціонування Шенгенської зони та її роль як безпечного простору для громадян.

Наприкінці минулого тижня Єврокомісія наполегливо попросила Будапешт пояснити, яким чином країна має намір пускати до себе за спрощеною процедурою громадян Білорусі та Росії і як виконуватимуться вимоги щодо в'їзду в Шенгенську зону. Своє занепокоєння уже висловили ряд країн ЄС. А поліція однієї з німецьких земель закликала до посилення прикордонного контролю на всіх кордонах ЄС із Угорщиною.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: