Як на росії таємно воюють з неугодними пам'ятниками

РОЗСЛІДУВАННЯ 27.09.2023 Коментарі 0

У Якутську в понеділок щезнув пам'ятник засланим за царських часів і репресованим у часи СРСР полякам. Від початку повномасштабної війни це одинадцятий відомий випадок зносу чи пошкодження пам'ятника репресованим іноземцям у росії.

Здебільшого невідомо, хто зносить і пошкоджує пам'ятники та за чиєї ініціативи це відбувається, пише BBC.

Загалом таких випадків було щонайменше 15 таких випадків — знесли 11 пам'ятників репресованим іноземцям і чотири пам'ятники іноземним військовим. Проте їх може бути і більше, адже про знищення пам'ятника найчастіше повідомляють місцевих жителі чи дослідники, а не представники влади. BBC також надіслала запити до регіональних адміністрацій регіонів, де пропадали пам'ятники.

Місцева влада найчастіше ніяк не реагує на такі новини та зазвичай не визнає своєї причетності до цього.

Показовими є минулорічні випадки в Томській області, де невідомі пошкодили одразу три меморіали репресованим полякам.

На День незалежності Польщі 11 листопада зірвали табличку на пам'ятнику полякам, репресованим за Сталіна, у Сквері пам'яті в центрі Томська. Також щезнула меморіальна табличка на Польському дитячому будинку.

Того ж дня меморіальні таблички репресованим полякам було зірвано з пам'ятника в селі Білосток Томської області. Від пам'ятника також відламали католицький хрест, але вінок із російським прапором на меморіалі залишили.

Хрест і меморіальну табличку зламали й у колишньому польському селищі Полозів Томської області. 1938 року 33-ох мешканців села звинуватили у співпраці з антирадянською польською організацією. Біля цього меморіалу відбуваються акції в день пам'яті жертв політичних репресій.

Окрім поляків постраждали й пам’ятники людям інших національностей. У квітні 2023 року на місці колишнього урочища Галяшор у Пермському краї знесли пам'ятник литовським спецпереселенцям. Пам'ятник у лісі на віддалі від населених пунктів установили за приватні гроші біля цвинтаря , на якому поховані примусово переселені литовці та поляки. Коли і хто його зніс – невідомо.

Потрібно додати, що рашистська пропаганда неодноразово на болотах починала вити через офіційне рішення у країнах Балтії, Польщі чи Україні знести монументи і пам’ятні знаки, пов’язані із забороненим комуністичним режимом. Разом із тим роспропагандисти не забували звинувачувати всіх довкола у неонацизмі, фашизмі й бозна-чому.

А тим часом на росії підло глумляться над пам’яттю закатованих на її території поневоленим свого часу представникам багатьох народів.

Проте у природі є баланс. Днями у селі Павло-Фьодоровка далекого Приморського краю планували відкрити алею знищеним в Україні російським загарбникам. Проте зранку 24 вересня місцеві побачили розгромлену алею з пошкодженими фото російських окупантів. Невідомі також залишили напис «За дітей України».

На фото зруйнований пам'ятник італійським військовим у Воронезькій області

Також читайте: Гібридна «благочинність» Кремля у Польщі

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: