Як ліліпутін і Стефанчук про Зеленського сперечалися

АНАЛІТИКА 29.05.2024 Коментарі 0

Бункерний дід судомно хапається за нову улюблену тему: «нелегітимність» Володимира Зеленського. І задля цього навіть пробував заглянути до української Конституції. Але видав чергову порцію вигадок і манупіляцій, за що отримав прочухана від спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука. На жаль, лише вербального.

Під час візиту до Ташкента кремлівський карлик спробував продемонструвати «знання» українського законодавства щодо владних повноважень, проте сів у калюжу.

ліліпутін заявив журналістам, що оскільки 5-річний термін повноважень президента Зеленського закінчився, а нових виборів не проводять, то влада в Україні нібито має перейти в руки парламенту та його голови Руслана Стефанчука.

Мовляв, є закон України про воєнний стан, який забороняє проводити вибори президента під час воєнного стану в країні. «Але це не означає, що вони пролонгуються. І це проблема», - підкреслив він.

І хоча бункерний попередив, що це його «попередня оцінка», і «потрібно ще провести глибокий аналіз», він уже заявив, буцім Конституція України передбачає продовження повноважень тільки Ради і спікера.

«Але є стаття 111 Конституції України, яка говорить про те, що в цьому випадку повноваження верховної влади, фактично президентські повноваження, передаються спікеру парламенту», - нафантазував ліліпутін.

Що насправді записано у Конституції України

Насправді якщо відкрити ст. 111 Конституції, то там можна прочитати, що «Президент України може бути усунений з поста Верховною Радою України в порядку імпічменту у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину». І далі прописаний порядок оголошення імпічменту парламентом.

Натомість у статті 112 зафіксовано, що «У разі дострокового припинення повноважень Президента України … виконання обов'язків Президента України на період до обрання і вступу на пост нового Президента України покладається на Голову Верховної Ради України».

Також у ст. 108 окреслено дію повноважень глави держави. «Президент України виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного Президента України.

Повноваження Президента України припиняються достроково у разі:

1) відставки;

2) неспроможності виконувати свої повноваження за станом здоров'я;

3) усунення з поста в порядку імпічменту;

4) смерті».

Лікбез від Стефанчука

Спікер українського парламенту Руслан Стефанчук відреагував на ліліпутінські конституційні фантазії. На своїй сторінці у Facebook голова Верховної Ради аргументував, чому до завершення воєнного стану президентом України лишатиметься Володимир Зеленський.

«Дуже добре, що на росії почали читати Конституцію України. Рекомендував би допитливим читачам опановувати текст нашої Конституції не вибірково й звернути увагу на частину 1 статті 108: «Президент України виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного Президента України». У демократичних суспільствах це називається неперервністю влади. Але ця «неперервність» не в російському (як «довічність»), а в нормальному, демократичному та безпековому розуміннях», - підкреслив Стефанчук.

Голова ВРУ зауважив, що такі російські наративи є передбачуваними та безглуздими. Але його бентежить інше – що «окремі «українські» політики, ніби готуючи підґрунтя, майже слово у слово цитують висловлені наративи, зокрема, і у стінах Українського Парламенту».

Спікер також наголосив, що було б добре, якби крім Конституції України на росії почали читати свою власну. «І йдеться не про якісь примарні для росії засади демократичного устрою чи прав людини та громадянина. А хоча б у тій частині, де сказано, що російська федерація вживає заходів із підтримки та укріплення міжнародного миру та безпеки, забезпеченню мирного співіснування держав і народів. Аби далеко не гортати — це стаття 79.1».

рашисти всіляко намагаються поставити під сумнів легітимність ухвалених в Україні після 20 травня владних рішень, поширити панічні настрої та теорії змови. І застосовують при цьому свою улюблену тактику – «дзеркалку».

Адже це Європарламент у своїй резолюції 25 квітня закликав не визнавати легітимними результати так званих президентських «виборів», проведених росією 15-17 березня 2024 року, оскільки вони проводились на незаконно окупованих територіях України, і це не було ані вільно, ані справедливо. «Фарсова вистава» російської влади мала єдину мету – створити видимість виборчої легітимності для ліліпутіна, його політики безжальних внутрішніх репресій і насамперед – для загарбницької війни проти України, наголосили тоді європарламентарі.

А тепер ліліпутін, коли починає розповідати про «нелегітимного Зеленського», застосовує вже виголошену ним колись промовку: «Як хто обзивається, той так і називається».

До слова, жоден український президент не перебував на посаді рівно п'ять років. Наприклад, другий термін Леоніда Кучми через Майдан і третій тур виборів 2004 року розтягнувся на п'ять років і шість місяців.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: