Як фонд «Право на захист» захищає переміщених людей в умовах війни – форум у Львові

АНАЛІТИКА 12.07.2023 Коментарі 0

На сьогодні  «Право на захист» є провідною національною організацією у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО). При цьому  Фонд докладає чимало зусиль для об'єднання і професійного зростання всіх представників сектору. Звідси ідея форуму, на який з їхалось більше як 100 учасників, а саме юристів, адвокатів, правозахисників – представників багатьох національних та міжнародних організацій, що на доброчинних засадах надають юридичну, гуманітарну, соціальну допомогу внутрішнім  переселенцям.

Історія благодійного фонду «Право на захист»  розпочалась із відділу в американській доброчинній організації НIAS, що вже понад сто років надає допомогу біженцям у різних куточках світу. У 2013 році було створено незалежний національний фонд «Право на захист».

Нині Фонд співпрацює  з 24 партнерами-донорами, які надають фінансування під проекти. Повна прозорість і підзвітність, внутрішня і зовнішня експертизи.  Довіра до Фонду велика: з початком великої війни багато партнерів почали надавати підтримку саме Фонду, щоб не втрачати час.  

Місія

Про діяльність Фонду ми попросили розповісти програмну директорку БФ "Право на захист" Надію Ковальчук.

«Останні 10 років ми займаємось захистом прав таких груп: внутрішньо переміщені особи, люди, які постраждали від війни, біженці, шукачі захисту в Україні, особи без громадянства.

Власне, наша місія – захищати людей у ситуації вимушеного переміщення, війни, катастроф. Водночас ми готуємо і просуваємо системні нормотворчі зміни, які сприяють захисту наших бенефіціарів. Це адвокація, робота із законодавством, підзаконним актами, урядом, органами місцевого самоврядуванням, міжнародними стейкхолдерами», – зазначила Надія Ковальчук.

Війна і «Право на захист»

На момент масштабного вторгнення благодійний фонд «Право на захист» вже мав досвідчену, готову до дій  команду, яка знала, які проблеми постануть і як на них реагувати. З перших днів великої війни гаряча лінія, яка зазвичай надавала юридичні консультації, запрацювала як гуманітарна, психологічна і суто допомогова: як евакуюватись? де поселитись? і сотні інших питань. Був принцип «швидка реакція і конкретна підтримка».

Завдяки чому це стало можливим? Відповідає Надія Ковальчук: «З 2014 року, з початку війни, основним напрямком нашої роботи була  не тільки правова допомога ВПО, а й протекшн-моніторинг їхнього становища. Тобто, вже відтоді ми мали моніторингові групи (юрист, психолог, соціальний працівник), які виїжджають у громади, колективні центри і артикулюють проблематику внутрішньо переміщених осіб одразу надаючи професійні консультації: чи є доступ до освіти, медицини, чи оформлений їхній статус, чи не порушені інші права.

Надія Ковальчук - програмна директорка БФ "Право на захист"

На той час у нас було 8 офісів на сході України, а у Фонді загалом працювало 170 людей, що було дуже багато для організації неприбуткового сектора. Однак сьогодні, на 16 місяць повномасштабної війни, у «Праві на захист» працює понад 1000 спеціалістів. 80% з них – це переселенці, часто подвійні переселенці. У нас залишається потужною юридична служба.  Це понад 150 юристів, які надають первинну і вторинну (супровід у судах) юридичну допомогу. Є також відділ стратегічних справ. Йдеться про справи, які ми ведемо у Верховному Суді і в Європейському суді з прав людини».  (На кінець 2022 року було 148 стратегічних справ, з них 35 справ – на розгляді у Європейському суді з прав людини).

За словами Надії Ковальчук, Фонд на сьогодні реалізує до двох десятків програм, географічно вони зміщаються на східні області, і це закономірно, оскільки у Харківській і Дніпропетровській областях нині зосереджено найбільше переселенців (майже по 800 тис., потім йде Київська область – приблизно 600 тис.) Скажімо, у Харківській області незабаром Фонд пілотуватиме економічний проєкт з навчання бізнесу, що буде підкріплений   мікрогрантами  для започаткування свої справи. 

Супровід у судах

Воднораз Віталій Чорненький, координатор напрямку юридичної допомоги БФ «Право на захист», повідомив, що за 16 місяців великої війни 140 тис. людей отримали від Фонду консультації, супровід у судах, юридичну допомогу.

Віталій Чорненький - координатор напрямку юридичної допомоги БФ «Право на захист»

Отже, на юридичному форумі, що пройшов в рамках проєкту «Захист життів за допомогою інтегрованої багатосекторальної підтримки» від БФ «Право на захист» як партнера Консорціуму Захисту, координованого Save the Children (програма здійснюється за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID (BHA) було розглянуто чимало проблемних кейсів захисту прав внутрішньо переміщених осіб в умовах війни в Україні. Але якщо підбити підсумки, то їх усі можна згрупувати за змістовою ознакою.

Ключові виклики для переміщених осіб

Про найхарактерніші теми  розповіла Христина Захарова, заступниця координатора надання правової допомоги БФ «Право на захист»: «На форумі ми підготували чотири глобальні теми. По-перше, це пенсійне забезпечення ВПО. Незважаючи на те, що за 10 років вже напрацьована велика судова практика і є багато рішень на користь ВПО (у тому числі рішень Верховного Суду), але, на жаль, не завжди органи пенсійного забезпечення керуються ними у своїй роботі. І ми далі ходимо у суди у справах, щодо яких, здавалося б, не повинно бути жодних різночитань. Скажімо, взяття на пенсійний облік осіб, які отримали право на пенсію вже будучи ВПО. Нема документа, щоб підтвердити трудовий стаж і нема можливості його отримати, бо місце праці – це окупована територія. А пенсійний фонд вимагає відповідну довідку.

Христина Захарова - заступниця координатора надання правової допомоги БФ «Право на захист»

По-друге, відновлення пенсійного обліку.  Не всі справи були оцифровані, фізично відповідної папки вже може і не бути. І як ВПО стати на пенсійний облік на новому місці проживання? Як підтвердити право на збільшену пенсій? Як довести, що у вас спеціальний стаж? І таких питань багато.

По-третє, це дуже актуальний блок проблем щодо  компенсації шкоди здоров'ю і життю цивільного населення внаслідок боєвих дій. Скажімо, останній ракетний удар по Львову – це саме такий випадок. Тут йдеться про зміну підходів. Досі вважалось, що компенсації має виплачувати держава. Але тепер, коли маємо відкриту збройну агресію, хто має виплачувати і з яких бюджетів – відкрите питання. Чекаємо на зміни і на нову практику у цих справах. І тут зволікати не можна. За найкоротший час ми повинні отримати чіткі роз'яснення.

Також у цьому блоці тема компенсації за пошкоджене і знищене майно. Наприкінці травня набув законної сили відповідний Закон про компенсацію. (Доти був закон про компенсацію, що стосувався зони АТО). За два місяці були розроблені і почали діяти підзаконні акти. Хто має право на таку компенсацію? Як подавати заяву? На місцях створюються відповідні комісії. Питань багато і ми прогнозуємо велику судову практику, бо вже бачимо, що не всі категорії осіб, які зазнали такої шкоди, отримали право на компенсацію.

І четвертий блок нашого форуму: забезпечення прав дітей в умовах війни. Насправді наші діти страждають найбільше. Тут є питання і спеціальних статусів, і евакуації,  і забезпечення базових прав – доступ до освіти, до охорони здоров я. «Право на захист» отримує дуже багато відповідних звернень. У відповідь ми намагаємось діяти комплексно, одразу залучаємо, окрім юристів, психологів, соціальних працівників, представників місцевої влади»

Напрям адвокації

На завершення додамо, що у благодійному фонді «Право на захист» працює окремий напрям адвокації. Його спеціалісти збирають, аналізують і узагальнюють інформацію, зібрану моніторами «в полях». Відтак, вони працюють на урядовому і законодавчому рівні: розробляють і просувають зміни у закони, щоб викорінити нормативні причини системних порушень прав людини в Україні.

Довідка.

За останні 16 місяців фонд «Право на захист» надав допомогу за усіма своїми програмами 1,4 млн осіб, він працює у 22 регіонах України.

 При цьому після 24 лютого Фонд відкрив кілька нових напрямків: служба турботи про психічне здоров я людей – понад 90 високо кваліфікованих психотерапевтів, зокрема, в західних офісах працюють дитячі психологи, онлайн і офлайн, є тематичний телеграм-канал - просвітницька функція, понад 30 тис. цивільних осіб вже отримали професійну психологічну допомогу).              

Також є програма грошової допомоги. Торік на неї було зареєстровано понад 800 тис. людей. основний партнер тут  УВКБ ООН, а також Бюро гуманітарної допомоги USAD та інші.

Діє напрямок матеріальної допомоги у натуральному вигляді («гуманітарка») –  торік охоплено приблизно 300 тис. осіб.   

Також реалізується програма соціальної згуртованості і порозуміння.

(Такі програми сприяють інтеграції ВПО у громади, оскільки найчастіше причинами локальних конфліктів стають ідеологічні  та побутові чинники).

Воднораз Фонд реалізує напрямок «Соціальні послуги і захист». Йдеться не тільки про допомогу ВПО, а й загалом про людей, що потрапили у важкі життєві обставини:  люди з інвалідністю, багатодітні родини. Це громадська альтернатива державним соціальним службам, які у різних громадах перебувають у різному стані. Скажімо, у Херсоні на цей час не залишилось жодного соціального працівника, а потреба у соціальній підтримці велика.

Ще одна програма – підсилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування.

Якщо ви маєте питання, що стосуються перетину кордону, відновлення втрачених документів, соціальних виплат, житла для тих, хто змушений був покинути власну оселю тощо, телефонуйте з понеділка по п'ятницю на лінію допомоги БФ "Право на захист" з 8.00 до 21.00 за номерами:

🔴 VODAFONE: +380995075090

🔵 KYIVSTAR: +380685075090

🟡 LIFECELL: +380935075090

або пишіть в Телеграм: https://t.me/pravonazahyst

чи в чат-бот Юридичний порадник для ВПО, який працює 24/7.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: