Як Шольц хоче зекономити на Україні, яка стримує московську орду

ПЕРЕКЛАДИ 18.08.2024 Коментарі 0

У коментарі виданню Bild посол України у Німеччині Олексій Макєєв зауважив, що безпека Європи залежить від політичної волі Німеччини, яка і надалі відіграватиме провідну роль, повідомила пресслужба посольства у ФБ.

«Ми сподіваємося, що Федеральний уряд знайде шляхи фінансування наших спільних безпекових потреб на цей рік, а позиція Бундестагу щодо бюджету на 2025 рік буде чіткою та рішучою», - сказав Олексій Макєєв.

Посол попередив, що ціна поразки України була би значно вищою.

Нагадаємо, що згідно з інформацією Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), відповідно до поточного бюджетного планування більше немає додаткових коштів для військової допомоги. Причиною тому стали жорсткі заходи Канцелярії Олафа Щольца та мінфіну Німеччини. Судячи з усього, федеральний уряд Німеччини поки що не хоче затверджувати подальші витрати для допомоги Україні.

Про це пише німецька видання Die Zeit.

Подаємо переклад статті: «Допомога, яку вже схвалили, звичайно, буде доправлена, але додаткові заявки від міністерства оборони більше не повинні брати до уваги на прохання канцлера Олафа Шольца (SPD). Міністр фінансів Крістіан Лінднер (FDP) передав прохання про це в листі до міністра оборони Бориса Пісторіуса (SPD)... FAS також посилається на документи та електронні листи, якими володіє.

У ньому йдеться про те, що «нові заходи» можуть бути вжиті лише за умови «забезпечення фінансування» в бюджетних планах на цей та наступні роки. Необхідно переконатися, що «дотримуються верхні межі».

У той же час міністерство Лінднера виявилося готовим до переговорів: «Федеральне міністерство фінансів, незважаючи на це, готове розглянути короткотермінове надання додаткових коштів до того часу. (…) Проте Федеральне міністерство фінансів ще не отримало конкретного запиту щодо такої потребу, а тому не може ні розглядати, ні ухвалювати відповідні рішення». Таким чином міністерство повернуло м’яч Міноборони. 

Бюджетний політик від Вільної демократичної партії Німеччини (FDP) Карстен Кляйн пообіцяв: «Захід і, отже, Німеччина як найбільший європейський платник (донор України) не відмовляться від підтримки України».

Натомість лідерка Партії зелених Брітта Хассельманн зажадала: «Україна продовжує потребувати нашої цілковитої солідарності та підтримки. Для цього мають бути доступні необхідні фінансові ресурси».

На поточний рік для України вже заплановано приблизно 8 млрд євро. Запланований максимальний ліміт на наступний рік становить 4 млрд євро, і, очевидно, він вже переповнений. 

Члени бюджетного комітету підтвердили інформацію про відмову від додаткових витрат. Згідно з рішенням G7, фінансування допомоги Україні відбуватиметься «через новий банк», заявив бюджетний менеджер Вільної демократичної партії  Карстен Кляйн. «Ми наполегливо працюємо над тим, щоб ці кошти можна було використовувати вже з 2025 року».

Як повідомляє Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, підтвердження цього також надійшло від члена бюджетного комітету Андреаса Шварца. Бюджетний експерт СДПН, відповідальний за оборонну політику, сказав виданню, що наразі «нових замовлень» для України не буде, оскільки вони більше не фінансуються. Бюджетний політик ХДС Інго Гедехенс підтвердив обмеження допомоги Україні: «З дня на день Олаф Шольц і його представники заморозять фінансову, а відтак і військову підтримку України».

Із кіл у Федеральному міністерстві фінансів повідомляють, що, як правило, «всі рішення щодо підтримки України ухвалюватимуться у тісній координації з Федеральним канцлерством». Федеральний уряд працює «в колі держав G7 і ЄС, зокрема, над відкриттям для України короткотермінового інструменту фінансування вартістю $50 млрд із використанням заморожених російських активів»: «Двостороння допомога Німеччини залишається на найвищому рівні, але ставка – на ефективність цього інструменту».

На це також звернула увагу речниця уряду в Берліні: ця фінансова допомога буде «орієнтована на потреби України у військовій, бюджетній та реконструкційній сферах», пояснила вона.

Незадовго до встановленого цього терміну керівництво федерального уряду від СДПН, Зелених і Вільної демократичної партії погодило зміни до проекту федерального бюджету на 2025 рік. Деякі суперечки було вирішено, але фінансовий дефіцит у дванадцять мільярдів євро все ще залишається. Ці гроші треба зекономити, але поки що незрозуміло як".

Фото – міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер (ліворуч)  на канцлер Олаф Шольц більше не хочуть давати гроші Україні, яка стримує московську орду/Bild/IMAGO/Bildgehege

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: