Хитросплетіння парламентських виборів в Угорщині у 2018 році

АНАЛІТИКА 06.04.2018 Коментарі 0

За два дні в Угорщині дійде до свого логічного завершення доволі нервова й  напружена для всіх ключових учасників передвиборчих перегонів кампанія. Цього розу інтризі місця не знайшлось - гадаємо, що ні в кого немає сумнівів, хто стане переможцем у чергових парламентських виборах. Питання очевидно лише у тому, скільки ж місць у парламенті зможе здобути правляча політична партія «Угорський громадянський союз» (або «Фідес») у блоці з «Християнсько-демократичною народною партією».

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час виступу у Будапешті, 15 березня  2018 року, джерело www.bloomberg.com  фото  Akos Stiller/Bloomberg

Наразі важко спрогнозувати, чи це буде проста більшість у Національних зборах Угорщини, чи 2/3 місць, що тоді стане, безперечно, особистим тріумфом Віктора Орбана та яскравим свідченням вірності обраної ним передвиборчої стратегії.

Перегони, що завершуються, забрали немало нервових клітин членів команди «Фідес». Насамперед, через несподіваний та приголомшливий програш на виборах мера м. Годмезевашаргей наприкінці лютого 2018 року. Тоді нібито все здавалося прогнозованим і передбачуваним, і нічого не віщувало перемоги опозиційного кандидата. Угорський прем’єр зробив правильні висновки з поразки та зайнявся активною мобілізацією членів партії, а по сумісництву – підпорядкованого йому «адмінресурсу», на невтомну роботу з підвищення рейтингу «Фідес».

Ймовірно тісні контакти Орбана із російським очільником Путіним підштовхнули останнього до перевірних часом методів путінського «агітпрому».  

Головна ставка правлячою партією Угорщини у передвиборчій агітації була зроблена на згуртування угорського електорату перед обличчям небезпеки ззовні. В якості основних «страшилок», через які самому майбутньому існуванню Угорщини може загрожувати екзистенціальна загроза, були обрані американський магнат Джордж Сорос та незаконні мігранти.

Через підконтрольні офіційному Будапешту ЗМІ в Угорщині була розгорнута справжня антисоросівська та антиіммігрантська істерія.

Чого лише варта заява Віктора Орбана, зроблена ним 30.03.2018 в прямому ефірі ранкової програми угорського радіо «Кошшут», про те, що в залежності від волі виборців новий уряд країни буде або національним і Угорщина залишиться угорською, або стане інтернаціональним та, ймовірно,  створеним самим Д.Соросом. Особливої пікантності інтерв’ю надала інформаційна «бомба» про діяльність в країні біля 2 тисяч проплачених осіб (напевно, «агентів Сороса»), що мають на меті повалити існуючий уряд і перетворити Угорщину на країну мігрантів.

Антиіммігрантські білборди від угорського уряду на вулицях Будапешта, 4 квітня, 2018  року, джерело lufkindailynews.com, Фото AP Photo/Pablo Gorondi

Звісно, В. Орбан як глава держави, детально обізнаний про плани і методи діяльності вказаних вище осіб. І саме тому Орбан неоднозначно натякнув електоральному ресурсу на можливу «нейтралізацію» цих елементів у майбутньому в разі його виграшу на виборах.

Цілком прогнозовано в ряди «агентів» Сороса потрапили й представники опозиційних партій Угорщини.

Партій, які «Фідес» впродовж кількох останніх місяців намагався системно придушити та відвернути від них симпатії потенційних виборців.

Ще однією «родзинкою» цьогорічних передвиборчих перегонів стала ставка провладної партії на закордонних угорців, які в абсолютній більшості складають лояльний до «Фідес» електоральний ресурс.

Завдяки багаторічній та послідовній політиці підтримки етнічних угорців з країн Карпатського регіону та запровадженню процедури спрощеного набуття громадянства ще наприкінці 2017 року озвучувались дані про те, що не менше 1 мільйона закордонних угорців отримали омріяні паспорти громадян Угорщини.

 Єдине, що було залишалось зробити «Фідес» для використання їхнього електорального потенціалу – забезпечити якомога більшу явку закордонних угорців на парламентських виборах за допомогою масштабної роз’яснювальної роботи.

Що і було зроблено, і по сьогодні продовжується з використанням розгалуженої мережі підконтрольних угорських організацій за кордоном, які фінансуються урядом Угорщини.

Красномовним прикладом подібної діяльності є, зокрема, підписання 27.03.2018 в м. Будапешт п’ятьма молодіжними угорськими організаціями з Карпатського регіону спільної декларації, в якій вони висловлюють свою підтримку уряду Угорщини та закликають угорську молодь брати участь у парламентських виборах 08.04.2018. Документ підписали Молодіжна організація партії «Фідес», молодіжна організація «Товариства угорської культури Закарпаття», молодіжний форум «Союзу угорців Воєводіни» (Сербія), молодіжна група «ВіаНова» з Нагір’я (Словаччина) та «Конференція угорської молоді Трансільванії» (Румунія) .

Також на увагу заслуговує інформація від заступника голови угорської політичної партії «Демократична коаліція» Чаби Молнара (Molnár Csaba), зроблену ним 4 квітня на прес-конференції у Будапешті, про те, що  активісти вищезгаданого «Союзу угорців Воєводини» роз’їжджають Сербією і під приводом надання допомоги у заповненні виборчих бюлетенів агітують голосувати за «Фідес». Існують доволі обґрунтовані припущення, що така технологія активно застосовується й в інших країнах Карпатського регіону.

Не забули угорські посадовці й про створення комфортних умов для в’їзду в країну тих закордонних угорців, які планують взяти участь у волевиявленні за місцем прописки на території Угорщини. Для прикладу, в день голосування на кордоні з Румунією, де подвійне громадянство не заборонене, з 08 до 18 години будуть  функціонувати 10 тимчасових пунктів пропуску, які зазвичай, працюють лише по суботам.

В Україні через заборону подвійного громадянства відверто відкрита передвиборча агітація угорською стороною не ведеться.

Але активісти «Товариства угорської культури Закарпаття», ряду інших провідних проугорських організацій, окремі представники релігійних громад в колі «своїх» активно закликають закарпатських угорців до участі в голосуванні. Без сумніву, всі розуміють, кого необхідно підтримати. Аргументи доволі прості. У будь-якому випадку не можна віддавати свій голос за «Йоббік», який може «загострити» і так непросту суспільно-політичну обстановку в Закарпатті. Неприпустима підтримка й «Угорської соціалістичної партії» та «Демократичної коаліції», які відповідно до риторики агітаторів однозначно припинять масштабну фінансову підтримку угорців Закарпаття.

Більше того, з метою заохочення волевиявлення тих закарпатських угорців,  які не особливо прагнуть голосувати або мають труднощі з прибуттям до угорських консульств у Берегові та Ужгороді для здачі пакетів з виборчими бюлетенями, вже забезпечена можливість  їхньої  доставки з місця проживання до диппредставництва і зворотньому порядку. Перевезення планується здійснювати невеликими групами за допомогою орендованого пасажирського автотранспорту (мікроавтобусів та автобусів).

Зразкова турбота про виборців, яка обов’язково дасть свої плоди!

Слід зазначити, що угорці Закарпаття несподівано близько до серця пройнялися важливістю моменту та досить активно приймають участь у волевиявленні. Для них цьогорічна процедура участі у парламентських виборах наступна.

Особи, які мають прописку на території Угорщини, але з різного роду міркувань перереєструвалися для участі у голосуванні в угорських консульствах  розташованих в Ужгороді та Берегові, зможуть проголосувати лише особисто. Тобто 08 квітня 2018 року в угорських консульських установах в період з 07 до 20 години (за київським часом) вони зможуть особисто поставити відмітку у виборчому бюлетені. До осіб, які голосуватимуть у такому форматі, також включено співробітників цих консульств та інші (автохтонні) громадяни Угорщини, які у службових чи приватних справах на момент виборів перебуватимуть на території України.

Натомість, особи, які не мають прописки в Угорщині, а саме до цієї категорії відноситься абсолютна більшість закарпатських угорців з подвійним громадянством, до 06 квітня 2018 року включно зможуть особисто отримати в угорських консульствах пакет документів для голосування. При поверненні до консульської установи Угорщини вказаних документів, вже із зробленим вибором, особиста присутність виборця не буде обов’язкова. Повернення документів для голосування до угорських консульських установ проводиться у період з 26 березня по 08 квітня.

Відповідно до офіційної інформації на сайті Національного виборчого офісу Угорщини, станом на 05.04.2018 для участі у парламентських виборах зареєструвалося 378 382 закордонних угорців. З них 23 135 осіб представляють країни, у яких це подвійне громадянство заборонено (в т.ч. Україна, Словаччина тощо). Станом на 05 квітня 2018 року загалом проголосувало 54 556 закордонних угорців, з них шляхом доставки листів з виборчими бюлетенями в закордонні угорські консульства – 33 426 осіб, решта направило вказані листи поштою на адресу Національного виборчого офісу.

Щоб оцінити приблизні шанси політичних партій Угорщини на виборах, звернемося до відкритих соціологічних даних.

Так, у березні рейтинг основних політичних гравців за результатами  соціологічних досліджень низки провідних агентств серед населення Угорщини  виглядав наступним чином:

  • блок «Фідес-ХДНП» - 25-46%;
  • «Рух за кращу Угорщину (Йоббік)» - 9-18%;
  • «Угорська соціалістична партія» - 5-13%;
  • «Демократична коаліція» колишнього прем’єра Ф.Дюрчаня – 3-8%;
  • «Політика може бути іншою» (LMP) - 3-6%.

Громадяни, які не визначилися з кандидатом або самою участю у виборах, складали 24-39 відсотків населення Угорщини.

Враховуючи ці показники, угорські політологи відмічають, що правлячий блок «Фідес-ХДНП» може розраховувати приблизно на 40-45 відсотків голосів виборців.

При цьому, опозиційні партії в Угорщині мають примарний шанс на перемогу лише у тому випадку, якщо явка виборців саме на території Угорщини буде безпрецедентно високою, що видається, м’яко кажучи, малоймовірним.

В цьому контексті досить знаковою є заява вищезгаданого заступника голови партії «Демократична коаліція» Чаби Молнара про те, що за допомогою голосів виборців з числа закордонних угорців можна організувати масштабні фальсифікації, в тому числі через відсутність на виборах за кордоном спостерігачів від опозиційних партій. З огляду на це, у разі перемоги на виборах «Демократична коаліція» буде ініціювати перевірку кожного виборчого бюлетеня, який надійшов з-за кордону.

Не залишилась у критиці осторонь і сумнозвісна угорська націоналістична партія «Рух за кращу Угорщину» (або «Йоббік»).

Заступник цієї партії Іштван Савай в соціальній мережі «Фейсбук» 05.04.2018 року, повідомив що представники цієї політсили 08.04.2018 очікують приплив великої кількості закордонних угорських виборців до прикордонних з Україною, Румунією та Сербії населених пунктів Угорщини.

У зв’язку із цим, «Йоббік» закликає, делегованих до даних населених пунктів угорських наглядачів надзвичайно ретельно перевіряти усіх виборців із іменами закордонного походження. І у випадку, якщо особа не володіє угорською мовою, задокументувати відповідний факт в протоколі надзвичайних подій. Зокрема, за словами І.Савай, саме такі особи ймовірно здобули угорське громадянство шахрайським шляхом і повинні бути його позбавлені.

Іштван Савай, фото www.facebook.com

Більше того 05.04.2018 Іштван Савай на прес-конференції в м. Будапешт звинуватив провладну партію «Угорський громадянський союз» (або «Фідес») в підготовці гігантського виборчого обману. Так, за словами угорського політика, «Йоббік» володіє інформацією, згідно з якою міністр внутрішніх справ Угорщини Шандор Пінтер видав неофіційне розпорядження, в день виборів 08.04.2018 прискорити прикордонний контроль та бути менш прискіпливими до людей, які перетинають кордон Угорщини з Україною та Сербією, а також відкрити ППр, які, між іншим, раніше по неділях не працювали. Також І.Савай відмічає, що з такою інформацією ймовірно ознайомлені й контрабандисти, які можуть вміло використати даний момент. А це вже в свою чергу може нанести шкоду національній безпеці Угорщини.

Підсумовуючи викладене вище, доволі очевидно, що абсолютна більшість закордонних угорців і так, без жодних фальсифікацій, підтримає «Фідес». Натомість існує висока ймовірність того, що після виборів тезу про можливі маніпуляції з голосами закордонних угорців на користь «Фідес», а відтак – взяття під сумнів прозорості і чесності парламентських виборів, підхоплять також інші опозиційні партії Угорщини.

Очевидно, що в цій критиці місце знайдеться і для закордонних угорців, в тому числі із Закарпаття, яких будуть називати (напевно й небезпідставно) купленим за бюджетні гроші Угорщини електоральним ресурсом саме партії «Фідес». І ця риторика опозиції ймовірно стане одним з чільних «інформаційних брендів» нової передвиборчої кампанії до Національних зборів Угорщини у 2022 році у спробах перервати  домінування «Фідесу» в угорському політикумі. 

ІА "Західний інформаційний фронт"

Ілюстративне фото джерело www.groene.nl © Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: