ХІІ «Форум Європа – Україна» у Ряшеві та виборчі перипетії

ОКРЕМА ДУМКА 06.02.2019 Коментарі 0

Наприкінці січня в польському Ряшеві відбувся ХІІ Форум «Європа-Україна», який організовує Інститут Східноєвропейських Досліджень.Участь у Форумі взяли понад 800 учасників з Польщі, України, країн ЄС та США. Серед них - представники урядів, політики, дипломатії, бізнесу, органів місцевого самоврядування, інституцій ЄС, міжнародних організацій та аналітичних центрів. Відбулось понад 30 панельних дискусій, присвячених економічним, політичним та соціальним питанням, відбулись презентації регіонів України та окремих галузей економіки.

XII Форум Європа-Україна супроводжувала виставка – III Східний Ярмарок.

Головною темою форуму було питання продовження процесу реформ і модернізації України у разі можливих змін керівництва влади в Києві в результаті президентських і парламентських виборів, запланованих на 2019 рік.

На форумі мали можливість виступити представники виборчих штабів основних кандидатів в президенти України: Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Анатолія Гриценка. Головним питанням, яке турбувало польських експертів, які запобіжники та гарантії того, що Україна не зупинить свій рух в напрямку Євросоюзу. Слід зазначити, що більшість польських аналітиків є оптимістами: «Повільніше чи довше, але Україна буде рухатись в напрямку європейських та атлантичних структур. В авторитарній Білорусі та Росії вибори є передбачуваними, натомість не прогнозованість та жива конкуренція – це демократії».

Не під запис, представники правлячої партії Право і Справедливість стверджували, що виграш Юлії Тимошенко може бути більш кориснішим для польсько-українських відносин.

«Ми розуміємо, що Порошенко є заручником правого електорату та використовує націоналістичну риторику, щоб виграти вибори, але заборона ексгумації – це занадто. Можливо, президент Тимошенко буде більш конструктивним», - зазначив співрозмовник, що належить до чинної влади.

Варто зазначити, що дана теза не означає безпосередньої підтримки одного з кандидатів, а озвучену думку варто трактувати, як політологічну спекуляцію. В публічній сфері чинна польська влада послідовно підтримує Україну, що ілюструють заяви польського МЗС та президента Дуди.

Серед учасників форуму був заявлений заступник міністра закордонних справ та майбутній посол Польщі в Україні Бартош Чіхоцький, який з лютого мав би розпочати роботу в Києві. Проте на жаль польський дипломат не зміг прибути.

Натомість українські політики вважають, що осінні вибори до польського парламенту призведуть до зміни влади у Польщі і рішуча риторика ПіС, щодо історичної політики України, відійде сама собою.

Учасники дискусійній панелі «Польща - Україна. Майбутні перспективи та очікування» були сповненні оптимізму та переконані, що рішення Конституційного суду може стати приводом для виходу з вимушеної паузи.

Учасники дискусії ствердили, що Росія втручається в стосунки України та Польщі, але це не означає, що Київ та Варшава не мають докладати більше зусиль та самостійно охолоджувати емоції з обох боків.

Адольф Юзвенко, директор Національної бібліотеки імені Оссолінських (Вроцлав,В Польща), нагадав про ідею обміну архівними фондами між Польщею та Україною.

На щастя, про багатостраждальних левів з цвинтаря Орлят не згадували ні поляки, ні українці.

Перший віце-президент Польсько-української господарчої палати Олег Дубіш наголосив, що торгівельна співпраця між обома країнами зростає і саме економічна співпраця Варшави та Києва є запорукою стабільності.

Серед чисельних дискусійних панелей присвячених війні слід відзначити доповідь капітана 1 рангу Андрій Риженко, заступника начальника штабу ВМС України, щодо ситуації на Чорному та Азовському морі. Український військовий детально висвітлив хронологію російської агресії на українські кораблі та розповів про причини мілітаризації Криму.

Однією з найбільш змістовних була панель «Війна нового покоління», партнером якої виступив «Центр дослідження війни нового покоління», учасником якої були військові та викладачі військових закладів з США, Литви та Швеції. Зокрема, доповідачі описали механізми ведення та фінансування війн нового покоління (гібридної).

Форум завершився врученням Карпатської премії «Європа спільних цінностей», яка була заснована в минулому році на честь людей та установ з карпатських країн, які своїми діями сприяли просуванню спільних європейських цінностей у регіоні. В цьому році премію отримав, директор Студій Східної Європи при Варшавському університеті, Ян Маліцький та Ігор Цепенда, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в Івано-Франківську.

Євгеній Білоножко

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: