Вкрасти 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів: афера Міноборони та  «Львівського арсеналу»

НОВИНИ 28.01.2024 Коментарі 0

СБУ за сприяння міноборони викрила чиновників оборонного відомства і менеджерів «Львівського арсеналу», які намагалися вкрасти майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів. Документування злочину відбувалося за цілковитого сприяння чинного міністра оборони.

За даними слідства, до оборудки причетні колишні та діючі високопосадовці МО України та очільники афілійованих компаній, - повідомили в СБУ 

Зловмисники намагалися вкрасти майже 1,5 млрд бюджетних гривень на придбанні 100 тис. мінометних пострілів для ЗСУ.

За даними слідства, у серпні 2022 року чиновники уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь «Львівський арсенал».

Потім Міноборони перевело на рахунки підприємства всю суму, передбачену підписаним документом.

Після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну.

Однак та не відправила жодного артснаряду до нашої держави, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах.

Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків.

У результаті комплексних заходів співробітники СБУ задокументували схему розкрадання державних коштів та встановили всіх осіб, причетних до оборудки.

Завдяки вжитим СБУ заходам викрадені кошти арештовані, вирішується питання щодо їх повернення до бюджету України.

За матеріалами Служби безпеки 5 фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою).

Зокрема, підозру отримали: колишній та нинішній керівники Департаменту військово–технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, очільник та комерційний директор компанії «Львівський арсенал», а також їхній спільник – представник іноземної комерційної структури. 

СБУ затримала одного із фігурантів на спробі виїхати за межі України, тож наразі він перебуває під вартою. Питання щодо запобіжних заходів для інших фігурантів наразі вирішується. 

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми, з конфіскацією майна. Кримінальне провадження порушено за результатами аудиту Державної аудиторської служби (ДАСУ).

Додамо, що одним і "фігурантів" є ексочільник департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони України Олександр Лієв. Зокрема, на його сторінці у фб він заявив, що відкидає звинувачення. "Звинувачення відкидаю. Підозру вважаю безглуздою. Сьогодні мав відбути у відрядження до Словаччини з метою огляду машин розмінування,  які мають бути доставлені в Україну в лютому місяці цього року...".

Олександр Лієв, фото з його сторінки у ФБ 

Водночас Центр протидії корупції (ЦПК) майже рік тому звернув увагу, що за закупівлю зброї в Міноборони відповідає людина, яка в 2014 році закликала "почути Крим" і "легалізувати референдум". Людина, яка називала себе "ментально рускім".

Також у ЦПК зазначили: "Лієв тоді посаду втратив, але залишився на волі. А зараз маємо все більше інформації про те, що напідписував ексчиновник. Зокрема, його підпис стоїть під угодою Міноборони на постачання 100 тисяч мінометних пострілів. Проте постачання не відбулося".

Громадське провело журналістське розслідування щодо цього контракту Міноборони: "Суть історії така: восени 2022 року Міністерство оборони уклало контракт на закупівлю 100 тисяч мінометних мін різних калібрів з українською компанією «Львівський Арсенал». Загальна ціна контракту становила 37 мільйонів євро з передоплатою майже сто відсотків. Частина коштів арештована на рахунках «Арсеналу», а решту він перерахував словацькій компанії Sevotech. Та, своєю чергою, перевела їх на хорватську WDG Promet... Головне, що жодна з цих контор не була виробником, усі вони — лише «прокладки». Тож боєприпаси зрештою до України не надійшли".

Відтак, журналісти дійшли такого висновку: "українські мільйони за зброю втекли на рахунки компанії, яка безпосередньо пов’язана з Москвою". 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: