Віртуальна війна: "Київстар" і деякі банки в Україні зазнали масованої атаки хакерів. Україна відповіла

НОВИНИ 12.12.2023 Коментарі 0

У вівторок, 12 грудня, рератор мобільного зв'язку "Київстар" зазнав потужної хакерської атаки. Користувачі мережі по всій Україні втратили доступ до сервісів компанії. Про серйозність проблеми свідчить той факт, що її станом на післобідню пору не вдалося вирішити. Також DDoS-атаки зазнали "Монобанк" та "Ощадбанк".

Гендиректор "Київстару" Олександр Комаров заявив, що терміни відновлення роботи сервісів оператора наразі незрозумілі. Не працює і сайт компанії.

"Війна з росією має багато вимірів і один з них – у кіберпросторі. На жаль, сьогодні вранці "Київстар" став ціллю надпотужної хакерської атаки, в результаті якої тимчасово недоступні послуги зв’язку та доступ до інтернету. Поки що терміни відновлення сервісів остаточно незрозумілі", - сказав він у своєму відеозверненні.

"Київстар" обов'язково надасть компенсацію абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися послугами оператора. Приносимо вибачення в абонентів за тимчасові незручності та дякуємо за розуміння та підтримку", - додав Комаров.

Російські засоби масової пропаганди пишуть, що окрім проблем у "Київстару" відчув проблеми інший оператор мобільного зв'язку "Водафон", через перевантаження мережі. Також рашисти повідомили про обшук у компанії та вилучення документів. Щоправда, офіційного підтвердження цьому немає.  

Українське видання Forbes пише, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на "Київстар".

Також, за даними Forbes, у системах мобільного оператора "Водафон" зріс трафік через зупинку роботи мережі "Київстар".

"За даними Vodafone, навантаження на сайт збільшилось вдвічі, а застосунок відчуває майже трикратне навантаження через суттєве збільшення кількості користувачів. Через велике навантаження на канали обслуговування у деяких абонентів можуть виникати обмеження в доступі до застосунку My Vodafone.

Фахівці компанії вже працюють, щоб забезпечити стабільність роботи сервісів. «Мережа і всі сервіси працюють, та назвати штатними умовами це важко", - повідомили Forbes у компанії "Водафон".

Що стосується банківського сектора, то співзасновник "Монобанку" Олег Гороховський повідомив у ТГ-каналі:  

- Масована DDoS атака на моно. Об'єкт атаки: точки входу на Amazon (Банки, сайт). 
Все під контролем.

Згодом він додав:

Порушення у функціонуванні "Київстару" вдарило і по інших банках. Як повідомляє "Громадське", є проблеми у роботі деяких терміналів і банкоматів "ПриватБанку", але не у всій мережі.

"Для загального розуміння, деяка частина усіх банків, банкоматів та POS-терміналів працює на мобільних картках. Тобто у POS-терміналі стоїть мобільна картка. Для тих терміналів, які працюють на мобільних картках "Київстару", звісно, ця проблема впливає на їх роботу", - повідомив у коментарі для hromadske речник "ПриватБанку" Олег Серга. 

За його словами, деякі банкомати також використовують мобільний звʼязок, але в банкоматній мережі "ПриватБанку" максимальний відсоток АТМ, які використовують послуги "Київстару", складає до 5%.

«Тобто на роботу банкоматної мережі це майже не вплинуло. Ми вважаємо, що максимальний ризик до 5% у нас. Це не є масовим. На частину мереж це може вплинути, але не на всю», - наголосив речник.

У пресслужбі "Ощадбанку" у коментарі hromadske повідомили, що масштабний збій сервісів компанії "Київстар" призвів до непрацездатності незначної частини банкоматів, POS-терміналів та інформативно-платіжних терміналів. 

"Повне відновлення їх роботи відбудеться після ліквідації збою сервісів компанії "Київстар"", - додали в "Ощаді".

До слова, атака на "Київстар" не вплинула на роботу військових, вони користуються іншим видом зв'язку. Про це заявив начальник пресслужби командування Сухопутних військ.Збройних Сил України Володимир Фітьо.

"Для звичайних цивільних можливо, є якісь незручності. Для військовослужбовців – немає ніякого значення", - зазначив він. 

Перед цим Головне управління розвідки міністерства оборони України провело кіберспецоперацію і зламало систему захисту федеральної податкової служби російської федерації. 

"Кіберпідрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України здійснили чергову успішну спецоперацію на території росії – цього разу атакували податкову систему держави-агресора.

Під час спецоперації воєнним розвідникам вдалось проникнути в один із добре захищених ключових центральних серверів фєдєральной налоґовой служби (фнс рф), а далі – у понад 2 300 її регіональних серверів по всій росії, а також на території тимчасово окупованого Криму", - йдеться у повідомленні ГУР МОУ, опублікованому в ТГ-каналі.

Результом кібероперації усі сервери отримали шкідливе програмне забезпечення, повністю ліквідовано конфігураційні файли, що роками забезпечували функціонування розгалуженої податкової системи рф ― знищена уся база даних та її резервні копії.

"Фактично йдеться про повне знищення інфраструктури одного із основних державних органів терористичної росії та численних супутніх даних податкової за великий часовий період. Інтернет-трафік податкових даних у масштабах усієї росії опинився в руках воєнної розвідки України.

Відновити роботу податкової росіяни безуспішно намагаються уже четвертий день поспіль. За оцінками фахівців, параліч у роботі фнс рф триватиме щонайменше місяць. Водночас реанімація податкової системи держави-агресора у повному обсязі – неможлива", - зазначено в інформації ГУР. .

Ілюстрація – zn.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: