Україна хотіла продати «скіфське золото» на аукціоні Sotheby's, - цинічний рашафейк

НОВИНИ 12.12.2023 Коментарі 0

Щойно повернуту з Нідерландів колекцію скіфського золота українська влада буцімто намагалася продати на онлайн-аукціоні Sotheby's. Відеоматеріал про це, зроблений нібито американською медіакомпанією Bloomberg, розганяли рашапропагандисти через проросійські інфоканали та соцмережі.

Мовляв, аукціон спробували заблокувати, але це не означає, що цінності на 20 млн доларів не будуть продані в іншому місці, стверджують московитські фейкомети.

Розповсюджуваний у мережі «новинний» сюжет сфальсифікований, а сама історія про спробу продажу «скіфського золота» – вигадана. Сайт Bloomberg не публікував подібних сюжетів ні в себе на сайті, ні у своїх соціальних мережах. Наразі артефакти з Криму, повернуті в Україну з Нідерландів, відомі як «скіфське золото», знаходяться в Національному музеї історії України під ретельною охороною, стверджують фахівці проєкту StopFake.

Незважаючи на використання пропагандистами логотипу медіакомпанії, невідповідність дизайну відеоролика (шрифт та оформлення написів) з офіційним варіантом свідчить, що це підробка. Крім того, журналісти Bloomberg, використовуючи у своїх відеороликах загальнодоступний медіаконтент, завжди вказують першоджерело, чого немає в поширеному в мережі відеоролику про «продаж» скіфського золота. Натомість він є компіляцією із загальнодоступних фото й відео. Зокрема, для створення цього ролика пропагандисти використали декілька відео з торгів, опублікованих Sotheby's, а також уривок з інтерв'ю українського політика Геннадія Корбана.

Як уже повідомляв ЗІФ, повернуті в Україну з Нідерландів золоті артефакти з Криму, відомі як «скіфське золото», належать Музейному фонду України і перебувають під державним захистом. Експозиція «Крим. Золотий острів у Чорному морі», яка виставлялася напередодні анексії Криму в музеї Алларда Пірсона, налічувала 584 експонати з п'яти українських музеїв. Після того, як Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення про повернення Україні кримських артефактів, предмети були доставлені до Національного музею історії України, де вони зберігаються й зараз.

Також важливо відзначити, що перед тим, як лоти виставляють на продаж, кожен з них уважно перевіряють юристи та мистецтвознавці Sotheby's. Усі ці заходи фактично виключають можливість незаконного продажу повернутого в Україну «скіфського золота».

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати українців та владу України. Мовляв, усе в нас настільки погано, що доводиться продавати навіть історичні артефакти.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: