Вийти до Азовського моря та перерізати рашистам коридор до Криму

АНАЛІТИКА 18.09.2023 Коментарі 0

Успіхи Сил оборони України (СОУ) на Бахмутському напрямку дозволяють робити обережні оптимістичні прогнози. До зими ЗСУ, можливо, вийдуть до Азовського моря та перетнуть російським окупаційним військам сухопутне сполучення із тимчасово окупованим Кримом.

Судіть самі, військовий експерт Ігаль Левін у своєму ТГ-каналі зауважує, що протягом тижня на Мелітопольському напрямку українські бійці просунулися вперед і звільнили 5,2 квадратних кілометри території. Також на Бахмутському напрямку звільнено 2 квадратних кілометри.

Причому звільнену Кліщіївку, за словами спікера Східного угруповання військ ЗСУ Іллі Євлаша, намагалися захистити колишні ув'язнені зі загонів «Шторм Z», «кадировці» з підрозділів «Ахмат» і частини російського спецназу ГРУ.

«Наразі Сили оборони закріплюються у звільненому населеному пункті та проводять розмінування. Звільнення Кліщіївки дуже важливе з військової точки зору, оскільки створює хороший плацдарм для подальшого наступу, оголює фланг окупантів і дозволяє контролювати один із логістичних шляхів постачання Бахмута», - йдеться у тексті.

Цікаво, що 19 січня тоді ще неприземлений головоріз прігожин гордовито хвалився , що ПВК «Вагнер» узяв Кліщеївку – «одне з важливих передмість Бахмута». У цьому населеному пункті, нагадує у ТГ-каналі політичний аналітик Олександр Фрідман, зеки запевняли, що росія там назавжди.

«Минуло майже 8 місяців: Прігожин та Уткін мертві, російське міністерство оборони добиває «вагнер», а Кліщеївка знову під контролем ЗСУ», - резюмував політолог.

Інший військовий експерт Олександр Коваленко напередодні звільнення згаданого населеного пункту зауважує у своєму ТГ-каналі, що перехід сусіднього села Андріївка під контроль СОУ дозволяє здійснювати тиск як у північному напрямку, район Кліщіївки, у східному – Відрадівка, так і в південному - Зеленопілля-Курдюмівка.

Тому рашистські окупанти, за його словами, змушені приймати непрості рішення щодо подальших своїх дій.

Він також підкреслив, що ЗСУ протягом усього цього часу діяли на ділянці фронту, де сили російських військ переважали їх у декілька разів.

«За деякими напрямками оперували в обороні підрозділи, що в 3-4 рази перевершують наші сили. Тобто ми вкотре руйнуємо стереотипи», - написав Олександр Коваленко.

Він також констатує, що російське командування на цьому етапі неспроможна зупинити просування СОУ та намагається виконати основне завдання – пригальмувати наступ українців.

«Фактично всі передислокації, перекидування сил і засобів російських окупаційних військ (РОВ – ред.)  відбуваються не з метою контрудару чи створення непробивної оборони», - написав експерт.

За його словами, росія не має достатньої кількості сил і засобів, проте компенсує це людським ресурсом. Щоби очистити окопи від російського «м’яса», ЗСУ витрачає боєприпаси та, найголовніше, час. Тож командування РОВ перебуває у стані перманентного очікування настання несприятливих для наступу погодних умов. Мовляв, дощі та морози зупинять СОУ.

Олександр Коваленко також не сумнівається, що ЗСУ вийдуть на Токмак у Запорізькій області «найближчим часом». І тоді окупантам доведеться несолодко. Бо залишатися в місті  – це «добровільний суїцид».

«Не зважаючи на втрати, російське командування затягує війну, але є нюанс. Тактика затикання дір м'ясом може мати тимчасовий ефект, але не вирішує головну проблему окупантів – втрату оборонного функціоналу. А крім неї, додасться і не дефіцит, а відсутність людського ресурсу», - прогнозує аналітик.

Оптимістично налаштований і військовий оглядач Іван Киричевський. На своїй сторінці у FB він згадав про заяви деяких представниками українського військового керівництва, у яких ідеться про можливе перерізання ЗСУ до настання зими сухопутного коридору між тимчасово окупованим Кримом і Донбасом.

«Судячи за в тому числі й політичною увагою до боїв навколо Бахмуту, штурмова операція на цьому напрямку нашими військами навряд чи буде зупинена, і триватиме, допоки можна буде витискати результат у вигляді звільнених кілометрів квадратних та знищених підрозділів армії РФ», - написав журналіст.

Попри оптимістичні прогнози потрібно пам’ятати, що звільнення кожного метра української землі дається важко – ЗСУ втрачають не лише техніку, але й бійців. Тому успіх можливий за умови консолідації суспільства та надійного тилу.  

На фото Генерального штабу ЗСУ активна робота по ворожих цілях артилеристів 10-ої ОГШБр «Едельвейс»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: