Верховна Рада зробила перший крок до заборони УПЦ московського патріархату

НОВИНИ 19.10.2023 Коментарі 0

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов‘язаних із російською федерацією. Відтак, під цю заборону потрапляє і українська православна церква московського патріархату. 

За вищезгаданий проєкт закону в українському парламенті назбиралося 267 голосів зіз 226- необхідних. Інформацію про голосування у соєму ТГ-каналі поширив народний депутат Ярослав Железняк із фракції «Голос».

Голоси за фракціями мають такий вигляд:
Слуга народу – 175
Європейська Солідарність – 26
Батьківщина – 17
Платформа за життя та мир – 1
За майбутнє – 8
Голос – 18
Довіра – 12

Перед цим голосуванням журналіст-розслідувач Михайло Ткач нагадав на своїй сторінці у FB про свій відеоматеріал піврічної давнини, у якому йдеться про російські паспорти «українських священнослужителів».

«УПЦ МП – ефективна зброя росії зі знищення нашої країни. І вона має скласти цю зброю на цій війні.

Людей, які ходили до цих церков роками накручували і докрутили до стану, в якому їм стало цілком байдуже, якої країни буде прапор на тій території, де розташовуться їх храм.

Роками там у молитву «домішували» політику. Політику не нашої держави.

Для них роками створювали вигадану історію про гноблення церкви саме в Україні для того, щоби ті, хто виступають за цей патріархат, автоматично відчували ворожість до та небезпеку від української держави. І зовсім нічого не «проповідували» про те, що станеться зі священником або відвідувачами цієї церкви у разі, якщо на території росії вони будуть виступати за український національний інтерес. Так як вони це робили на нашій території, виступаючи за російський», - пише автор.

За його словами, УПЦ (мп) разом із іншими проросійськими силами уже багато років ідеологічно «роззброювала і роззброїла багатомільйонну аудиторію своїх церков».

«Неспроможність УПЦ обрати сторону і пліч-о-пліч зі своїм народом працювати на перемогу саме тієї держави, на території якої розташовуються приходи і прочани, призвела до великої кількості запитань та скандалів навколо регілійної організації.

За даними Державної служби України з етнополітики, кількість українців, які є вірянами Української православної церкви (в минулому московського патріархату), може сягати близько двох мільйонів. Правоохоронці, з якими спілкувалася УП, називають значно більші цифри», - констатує Михайло Ткач.

Дискусії про спеціальний закон для обмеження діяльності в Україні церков, якими керують з росії, тривали від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, нагадує ВВС

Від грудня минулого року до боротьби за «духовну незалежність» України долучився Президент Володимир Зеленський та Служба безпеки.

У Верховній Раді з'явилася низка законопроектів про повну чи часткову заборону УПЦ. Згідно з соцопитуваннями, більшість українців таку ідею підтримують.

Попри наявність урядового законопроекту та анонси від Президента про його схвалення, документ приблизно 10 місяців «маринували» у стінах українського парламенту. Як пише ВВС, у фракції Слуга народу є «потужне лобі УПЦ, а сам Президент не надто проштовхував ухвалення закону».

Голова парламенту Руслан Стефанчук публічно говорив, що не вистачає голосів, а керівник фракції більшості Давид Арахамія заявляв, що це не пріоритет, і якщо на схваленні законопроекту наполягатиме, то частина фракції Слуга народу не голосуватиме за бюджет та інші важливі закони.

У Раді навіть зібрали 240 підписів за розгляд закону, у справу втрутився голова СБУ Василь Малюк, який попросив депутатів все ж таки ухвалити свій закон, щоби можна було швидко забороняти діяльність церковних громад, у яких виявили «колаборантів».

ВВС зазначає, що наразі Верховна Рада проголосувала за «м'який» варіант проєкту. Він передбачає непросту і тривалу процедуру заборони релігійних громад, пов'язаних із росією. Але до другого читання документ теоретично можуть змінити та посилити.

Також читайте: Верховна Рада готова заборонити московський патріархат на території України

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: