Верховна Рада підтримала заборону УПЦ МП в Україні

НОВИНИ 20.08.2024 Коментарі 0

Заборонити діяльність релігійних організацій, керівний центр яких розташований у країні-агресорі, вирішила сьогодні, 20 серпня Верховна Рада. 265 депутатів віддали свої голоси за доопрацьований законопроєкт №8371.

«Від рішення РНБО у грудні 2022 року й указу Президента України Володимира Зеленського і до рішення парламенту – шлях більш ніж півтора року! Нарешті РПЦ як частина режиму держави-агресора буде заборонена, а також забороняється звʼязок із нею для українських релігійних організацій! Чекаємо підписання Президентом», - написала заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ Євгенія Кравчук.

Закон набирає чинності через 30 днів з моменту його офіційного опублікування. Громади Української православної церкви Московського патріархату матимуть дев'ять місяців на розірвання зв'язків з російською православною церквою.

У тексті документа йдеться про те, що на території України заборонена діяльність іноземних релігійних організацій, центри яких розміщуються в державі, що здійснила або здійснює збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину її території, а також яка прямо або опосередковано підтримує збройну агресію проти нашої держави, повідомляє «Детектор медіа».

Згідно із законопроєктом, релігійна організація, яка діє в Україні, не може мати керівний центр (управління) у рф.

Дослідження наявності зв’язків, афіліації з москвою або дослідження стосовно фактів розповсюдження ідеології «русского міра» проводитиме незалежна від виконавчої влади комісія. Надалі результати експертизи буде вивчати Державна служба з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС), яка в разі наявності порушень буде виносити відповідний припис.

Релігійній організації дається два місяці на виконання вимог припису з урахуванням адмінпроцедури оскарження. В іншому разі ДЕСС звертатиметься до суду.

Нещодавно Комітет гуманітарної та інформполітики заявив про дискредитаційну кампанію проти ухвалення законопроєкту №8371. 23 липня низка народних депутатів заблокувала трибуну Верховної Ради через відмову погоджувальної ради внести на розгляд парламенту законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних з росією. У першому читанні законопроєкт №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» було ухвалено 19 жовтня 2023 року (Кабмін вніс його на розгляд у січні того ж року). У листопаді 2023-го низка нардепів від «Слуги народу» і колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука із закликом відправити цей законопроєкт до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування.

Після того, як законопроєкт проголосували у першому читанні, ексзаступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін писав, що лобістам інтересів Московського патріархату платять за годину 1400 доларів. За його словами, виплати йдуть з коштів ексдепутата Вадима Новинського. Водночас українські ЗМІ писали, що завадити ВРУ заборонити діяльність УПЦ МП мав відомий американський лобіст Вільям Берк-Вайт.

Чемпіон IBF та IBO у легкій вазі Василь Ломаченко відреагував на заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) в Україні. «Ті, хто бере участь у забороні УПЦ, зовсім не розуміють наслідків того, що потім буде відбуватися… Мир усім», - написав у соцмережах Ломаченко.

Як пояснював голова комітету з гуманітарної та інформаційної політики Ради Микита Потураєв, не можна казати про те, що основна мета законопроекту - обмеження діяльності УПЦ МП. А в тому, щоб на третьому році повномасштабного вторгнення рф ефективно боротися з ворожою пропагандою, яка розповсюджується через церкву.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: