Вантажівки на кордоні. Більше стоїть, аніж їде

НОВИНИ 13.12.2023 Коментарі 0

Із вівторка почали з’являтися добрі новини: один із крупних пунктів пропуску між Україною та Польщею «Ягодин-Дорогуськ» розблоковано, і там почали пропускати вантажний автотранспорт через кордон. Однак виявилося, що це наразі – унікальний випадок.

Як повідомило польське радіо RMF24, з другої половини дня у вівторок проїзд на пункті пропуску між Україною та Польщею «Ягодин-Дорогуськ» відбувався безперешкодно. При цьому польська сторона спрогнозувала, що усі вантажівки з черги в український бік пропустять приблизно за 30 годин.

Цьому передувала майже детективна історія.

Напередодні стало відомо, що очільник ґміни Дорогуськ Войцех Сава вирішив розігнати протест перевізників на кордоні з Україною, які блокували КПП з 6 листопада.

«Я більше не можу допустити, щоби жителі ґміни втрачали роботу», - пояснив війт. І додав, що перевізники-блокувальники, мовляв, не не виконують домовленості, вони не пропускають транспорт ADR (небезпечні вантажі).

Фактично Войцех Сава один зробив те, що виявились неспроможними зробити уряди двох країн – розблокував кордон, збагнувши, які негативні наслідки несе ця «акція протесту».

Після того, як учасники протесту розблокували проїзд, відбулась ще одна спроба зупинити рух – при розвороті на дорозі «поламалася» одна з фур, заблокувавши проїзд до КПП. Надвечір вівторка поліція Хелма запевнила, що вантажівку вже прибрали і рух на в’їзд та виїзд з України відбувається безперешкодно. На той час у черзі на в’їзд в Україну очікувало близько 700 вантажівок.

За словами представника податкової адміністрації у Любліні, КПП повністю укомплектований персоналом. За їхніми оцінками, на пропуск цієї кількості фур знадобиться орієнтовно 32 години.

Невідомо, чи можна вважати акцію завершеною бодай на одному окремо взятому пункті пропуску, адже пізніше протестувальники подали заявку на проведення нової акції, що має початися з понеділка. Представники об'єднань українських перевізників мають інформацію про те, що протест хочуть продовжити майже до кінця березня. 

Тим часом, за інформацією речника Держприкордонслужби Андрія Демченка, на кордонах України у чергах стоять 4 300 вантажних автомобілів, зокрема, на польському кордоні − близько 2 600 авто.

«На напрямках, де блокування продовжується, за інформацією польських прикордонників станом на ранок − 2600 вантажівок: «Шегині» – 1300, «Рава-Руська» – 720, «Краківець» – 570», - зазначив речник.

На пункті пропуску «Ягодин», який розблокували 11 грудня кількість перетинів кордону зросла, але станом на ранок у черзі в напрямку України перебуває 700 вантажівок, інформує ДПСУ.

На кордоні зі Словаччиною триває блокування руху: станом на ранок середи в бік України на напрямку пункту пропуску «Ужгород» очікувало проїзду майже 560 вантажівок.

В еЧерзі на виїзд з України на цей же час, за словами Демченка, зареєстровано більше 1 200 вантажівок.

На угорському кордоні машини рухаються, але є і черги. Зокрема, станом на ранок у бік України на напрямку пункту пропуску «Тиса» очікувало проїзду 450 вантажівок.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: