В Алмати рашистам заборонили ставити Алєксандра Нєвського. Але вони таки увіпхнули цей пам’ятник

НОВИНИ 13.07.2023 Коментарі 0

Московити продовжують «мітити територію» своїм «наслєдієм». І готові робити це навіть попри заборону місцевої влади. Свіжий приклад вони продемонстрували у Казахстані. Щоправда, там їхнє «вєлічіє» запхали в окремий закуток.

П’ятиметровий кінний пам’ятник князеві Алєксандру Нєвському в Алмати поїхав відкривати помічник бункерного дідугана, голова Міжвідомчої комісії з історичної просвіти московії владімір мєдінскій. Під час церемонії він зачитав вітальне слово ліліпутіна: той назвав зведення монумента «великою подією у духовному та культурному житті Казахстану та росії». А також нагадав, що князя «шанують як хранителя віри та народної єдності».

Усю історію з пам’ятником Нєвському московити офіційно пов’язали з кількома датами – десятиріччям з моменту підписання договору між рф і Казахстаном про добросусідство та союзництво у XXI ст., а також із 20-ою річницею з моменту заснування казахстанського митрополичого округу. Разом із тим російська православна церква повідомила, що відкриття і освячення пам’ятника відбулося «з благословення патріарха кірілла» і «доброї згоди президента Токаєва».

Насправді усе відбулося «трішки не так», як це помпезно подають рашисти.

Зокрема, рашаЗМІ, цитуючи у себе привітання ліліпутіна, «забули» згадати, що комітет з охорони пам’ятників історії та культури тричі (!) відмовляв у дозволах на встановлення цього пам’ятника. Тож у результаті Нєвського довелося поставити… на території храму, де такого дозволу не вимагалося.

При цьому помічник кремлівського карлика мєдінскій зробив вигляд що дуже здивувався і не зміг повірити, що депутати масліхату (міської ради) казахської столиці могли не схвалити встановлення пам’ятника! «Тільки через незнання», - наївно припустив мєдінскій.

Натомість почесний архітектор Казахстану Сайран Фазилов розповів казахським медіа, що заявка на встановлення пам’ятника московитами уперше розглядалась ще у липні 2021 року. Тоді чиновники відмовили, оскільки пам'ятники на території Казахстану встановлюються «з метою увічнення пам'яті видатних особистостей і значних історичних подій».

Тож насправді все дуже просто: попри те, що Алєксандр Нєвський декілька разів проїздив через територію нинішнього Казахстану до столиці монгольської імперії Каракорум (куди його викликав хан Батий) усередині XIII ст., він жодним чином не став для казахів ані видатною особистістю, а його мандрівка до хана за ярликом на князівство не була для них історичною подією.

Звісно, що встановлюючи пам’ятник Нєвському а Алмати, московити здійснюють своєрідну «культурно-історичну експансію». Князь Алєксандр Нєвський для них часто є уособленням численних військових звитяг. Тож не дивно, що, наприклад, під прикриттям відбудови зруйнованого Маріуполя рашисти з пєтєрбурга збиралися якнайшвидше поставити там… Алєксандра Нєвського.

Також росіянські владоможці уже не вперше пов'язують князя із нинішньою війною в Україні. Торік кремль навіть запропонував державним рашаЗМІ порівнювати ліліпутіна із зарахованим до лику святих новгородським князем, а саму війну проти України – з Невською битвою та хрещенням Русі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: