Особливе роздратування пост Зеленського викликав у американців, - за лаштунками саміту НАТО

ПЕРЕКЛАДИ 13.07.2023 Коментарі 0

Володимир Зеленський був дуже роздратований перед зустріччю з лідерами НАТО у вівторок увечері. Раніше того дня українського президента розлютило те, що він назвав «абсурдним» небажанням надати Україні чіткий графік членства, - про це пише Bloomberg у статті "НАТО замазує тріщини після того, як Зеленський втратив розсудливість".

«Цей спалах, своєю чергою, розізлив партнерів, які спрямували мільярди доларів на зброю та допомогу Україні для її захисту від російського вторгнення — США не отримали жодного попередження про те, що Зеленський розпочне свою атаку в соціальних мережах.

За словами одного з учасників, під час вечері у Вільнюсі, коли президент США Джо Байден вже був повернувся в готель, інші лідери передали Зеленському чітке повідомлення. Треба охолонути і подивитися на повний пакет, – сказали Зеленському. Зрештою, він отримав оновлені зобов’язання щодо можливого членства та нові гарантії безпеки від країн «Великої семи». На наступний день виявилось, що така розмова подіяла.

«Подобається нам це чи ні, але люди хочуть бачити вдячність», — сказав наступного ранку журналістам міністр оборони Великобританії Бен Воллес. «Ви переконуєте країни відмовитися від своїх запасів» зброї та боєприпасів, - додав він.

Ця розповідь про закулісні суперечки базується на інтерв’ю з більш ніж дюжиною дипломатів і офіційних осіб, залучених до саміту, які побажали не називати своїх імен.

Отже, лідери НАТО намагалися тонко допрацювати заявку України на членство, коли вони прибули до Вільнюса: вони шукали формулювань, які виглядали б як прогрес і які Україна могла б продавати (суспільству) як прогрес, але щоб ці формулювання ще більше не втягували їх у війну з країною, що має  ядерну зброю.

Крім того, вони мали справу з українським урядом, який діяв під сильним тиском війни і чиї очікування не завжди відповідали політичній реальності, як це бачили з боку Альянсу.

«Я розумію розчарування українців», – сказав в інтерв’ю міністр закордонних справ Естонії  Маргус Тсахкна.

За кілька днів до саміту дипломати, які симпатизують Україні, наполягали, що Київ висуває реалістичні вимоги щодо членства. Але публічні коментарі української адміністрації свідчать про інше.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив у вівторок в інтерв’ю Bloomberg Television, що Україна сподівалася отримати офіційне запрошення приєднатися до НАТО на саміті, навіть якщо членство та пов’язані з ним колективні оборонні зобов’язання будуть офіційно оформлені лише після закінчення війни. Інші дипломати сказали, що цього ніколи не станеться.

Важливо те, що саме США та Німеччина наполягали на відкликанні зобов’язань щодо приєднання України до альянсу. Попередні проекти комюніке пропонували більш чіткий шлях до приєднання України, але Байден і канцлер Олаф Шольц побоювалися зайти занадто далеко.

Їхні команди вимагали змін в останні дні перед самітом, чим обурили багатьох інших європейських країн, а також українців.

Коли Байден прилетів у Вільнюс у понеділок увечері, мова про членство все ще не була вирішена. Наступного дня українська команда почула, що текст майже узгоджений і він їм не сподобається. Вони вирішили надіслати провокаційний твіт, щоб повернути дебати на свою користь.

Пост, безумовно, привернув увагу учасників переговорів, але ефект від нього був контрпродуктивним.

Особливе роздратування він викликав у американців. Британці втрутилися, намагаючись заспокоїти ситуацію, німці також намагалися придумати альтернативи.

Оскільки ситуація загрожувала вийти з-під контролю, голова офісу Зеленського Андрій Єрмак зателефонував раднику з нацбезпеки США Джейку Саллівану, але текст все одно погодили до прибуття українців.

Коли ж Зеленський прибув на саміт, його зустріли відвертою критикою, що пролунала з боку кількох інших лідерів, які дали зрозуміти, що він перейшов межу.

Серед більш затятих прихильників Києва було занепокоєння тим, що союзники збираються повторити помилку 2008 року, коли нечіткі зобов’язання щодо членства України виявилися провокацією для Росії, не пропонуючи достатнього захисту від військової агресії.

«Встановлюючи дві умови для членства України, яких раніше не було, НАТО створює враження холодного ставлення до України», — сказала Крістін Берзіна, геополітичний аналітик Німецького фонду Маршалла у Вашингтоні. «Це руйнує те, про що НАТО домовилося напередодні ввечері, досягнувши згоди щодо заявки Швеції, а також внаслідок цього було послаблено проукраїнські та водночас згладжено дуже грубі формулювання щодо Росії в комюніке саміту».

Дехто з тих, хто наполягає на обережності, згадують історію європейських війн і, зокрема, те, як нації були втягнуті в довготривалі конфлікти на початку минулого століття.

Існує також складність того, як може закінчитися війна в Україні, і ймовірність того, що вона втратить якісь території, які є спірними та окупованими російськими військами. Деякі дипломати були стурбовані тим, що чітке зобов’язання ініціювати членство в НАТО ускладнить будь-які можливі переговори.

Але було й колективне розуміння необхідності створення єдності.

Зеленський «ніколи не був один» на вечері, сказав прем’єр-міністр Латвії Крішьяніс Каріньш в іншому інтерв’ю Bloomberg Television. «Не було ворожнечі, усі говорили однією мовою».

Альянс «не візьме жодну країну під час війни, тому що це негайно введе НАТО у війну», - додав він.

Зеленський усе ще здавався холодним, коли він прямував на зустріч з Шольцем у середу вранці, особливо якщо порівнювати із перебігом зустірчей з Ріші Сунаком з Великої Британії — одним із найбільш завзятих українських вболівальників — і Марком Рютте з Нідерландів, який очолює зусилля з підготовки українських пілотів на F- 16 винищувачів для українських ВПС.

На цьому етапі дипломати з обох сторін розглядали (емоційний) вибух Зеленського напередодні як знайомий маневр, спрямований на підвищення ставок у переговорах, крок, який ивправдав себе в минулому, але цього разу ні – український президент неодноразово погрожував не з’являтися за кілька тижнів до саміту.

Коли ж Зеленський спілкувався з журналістами близько полудня, то його тон змінився.

«Ми розуміємо, що дехто сьогодні боїться говорити про наше членство в НАТО, тому що боїться глобальної війни», – сказав Зеленський журналістам. Україна погоджується з тим, що вона може приєднатися тільки тоді, коли на нашій землі буде безпечно», - додав він.

Потім він сказав, що хоче говорити «слова вдячності» за кроки, вжиті союзниками.

«Ми подбаємо про те, щоб ви отримали те, що вам потрібно», — сказав Байден, стоячи поруч із Зеленським пізніше в середу, у краватці українських кольорів. «І я з нетерпінням чекаю того дня, коли ми проведемо зустріч, щоб відсвяткувати ваше офіційне членство в НАТО».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: