Усе нові й нові біженці з України прибувають до Чехії: класи у чеських школах переповнені

НОВИНИ 10.10.2024 Коментарі 0

Відповідно до чинних норм, нині українські школярі мають вчитися в звичайних класах разом із чеськими. Та в деяких місцях фізично не мають такої можливості і були змушені домовитися про виняток із правила.

Одне з таких місць Млада-Болеслав. В основних школах цього міста (1-9-ий класи) вчиться 5 500 учнів, із них 1 100 іноземців, із них понад 700 із України, повідомив виданню заступник приматора (мера) міста, відповідальний за шкільництво, Даніел Марек, - про це повідомляє Радіо Прага з посиланням на інтернет-видання Novinky.cz.

«Лише за літо, від червня до вересня, в нас прибуло ще дві сотні іноземців, із того 140 українських», - розповів Даніел Марек. за йогоь словами, дітей уже неможливо розмістити і в окремій українській школі, тож доводиться відразу інтегрувати їх у звичайні школи.

А навчання такої кількості дітей, які не дуже знають чеську, для вчителів досить проблематичне. Одна з младоболеславських учительок, яка не хотіла оприлюднювати своє ім’я, розповіла виданню: «Деякі діти здатні все зрозуміти і попри мовний бар’єр, із деякими можемо домовитися хоч би англійською. Але деякі діти відмовляються долучатися, ми, по суті, просто доглядаємо за ними в школі, щоб батьки могли піти на роботу… Коли в класі тридцять дітей, учитель не може присвятити себе чотирьом іншомовним індивідуально – а що ж інші, від слабих до талановитих, яких ми теж не маємо права занедбати».

До «української» школи – це філія однієї з міських шкіл, яка, проте, працює в окремому приміщенні,- ходить приблизно двісті дітей, каже Марек і пояснює, чому він проти повної інтеграції українських дітей за рахунок переповнених класів: «Із уповноваженим із прав людини і Міністерством освіти ми домовилися про виняток, що можемо мати таку школу. Стільки дітей ми не здатні інтегрувати. Я не допущу, щоб у класах було по 35 дітей, цим шляхом ми, безумовно, йти не хочемо».

Як пише видання Novinky.cz, велика кількість іноземців у Млада-Болеславі пов’язана не тільки з біженцями – і раніше тут на підприємствах працювало багато людей із інших країн, зокрема з Польщі, Словаччини, Монголії й інших. Але після повномасштабного вторгнення росії до України ситуація стала значно драматичнішою.

«Усе нові й нові біженці прибувають до своїх родин і знайомих, які вже живуть тут, і очікують, що ті допоможуть їм влаштуватися», - каже Марек. За його словами, останні статистичні дані свідчать, що в місті живе 48 тисяч осіб, із них 9 тисяч – українці. А коли додати й інших іноземців, то виходить, що тепер іноземцем є кожен четвертий мешканець.

Тому через величезне навантаження на основні школи місто хоче збудувати ще одну, на 540 дітей. Але, каже заступник мера Даніел Марек, в ідеальному випадку, якщо вдасться отримати дотацію, нову школу можуть почати будувати хіба 2026 року, а відкрити у вересні 2028-го.

Протягом перших двох навчальних років від прибуття до Чехії хвилі біженців із України, 2022/2023 і 2023/2024-го, як виняток було дозволено створювати окремі класи для українських дітей замість того, щоб, як зазвичай, розподіляти їх по звичайних чеських класах. У деяких місцях, як-от у Млада-Болеславі, чи ще в Коліні, таким чином виникли цілі окремі «українські школи» (з навчанням за чеською шкільною програмою, звичайно).

Але й цього навчального року, коли можливість окремих класів скасували, вони все одно лишаються в деяких місцях. Зокрема, про п’ять окремих класів для українців повідомили у Плзені. Адже в цьому місті кожен дванадцятий школяр – із України.

Фото – Млада-Болеслав/Radio Prague International

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: