Українську військову техніку рашапропагандисти «знайшли» на авторинку в Польщі

РОЗСЛІДУВАННЯ 14.07.2023 Коментарі 0

Пропагандистські ТГ-канали фейкували про те, що на авторинку під Познанню нібито виявили важку армійську техніку з України. Мовляв, там «можна вільно придбати будь-яку бойову машину піхоти (БМП), бронетранспортер (БТР) та інші військові авто, які передавали західні партнери».

Автори допису ще й додають, що на ринку також нібито продають українську сільгосптехніку, яку раніше «вивезли місцеві підприємці». Або, за іншою версією, «польські найманці, які забирали її замість обіцяних премій». На більш правдоподібну версію московитам, вочевидь, фантазії забракло.

Утім, на сайті польського авторинку немає жодної згадки, що техніку привезли саме з України. Насправді йдеться про компанію Motodemont, розташовану в містечку Казімеж Великопольського воєводства. Фірма спеціалізується на ремонті спеціальних і вантажних автомобілів. Там також займаються відновленням деталей та вузлів для транспортних засобів, які здебільшого використовують у Збройних силах Польщі. Окрім цього, на офіційному сайті компанії та в соціальних мережах можна побачити різні пропозиції з продажу та модернізації авто або запчастин.

Серед усіх оголошень на сайті фактчекери проєкту VoxCheck не знайшли авто марки Star 266, скріншоти яких поширюють рашапропагандисти. Однак там можна побачити багато інших варіантів схожих авто Star. Але в жодному з оголошень не вказують, звідки привезли автомобіль, чи ім’я продавця. До того ж позашляховики Star 266 виробляла польська компанія для Війська Польського. Отже, продаж транспорту на польському сайті не має нічого спільного з авто, які Україні передали західні партнери.

При цьому у відповідь на запит журналістів польська компанія відповіла, що їм нічого не відомо про продаж техніки з України.

Що ж до БМП та БТР, компанія має доволі маленький вибір. Насправді на сайті немає «всієї можливої» військової техніки, як про це писали російські телеграм-канали. Зараз у продажу Motodemont є лише 6 варіантів гусеничної військової техніки 1980-х років, 5 одиниць броньованої колісної техніки, кулемет і пускова установка.

Також варто зазначити, що на сайті продають доволі стару техніку. До прикладу, Motodemont виставив на продаж танк T-55AM Merida, який зняли з озброєння польської армії. Цей танк не передавали Україні західні партнери. Окрім цього, на сайті є доволі старі моделі – броньована розвідувальна машина БРДМ-2 і бронетранспортер БТР-60ПБ. Водночас немає повідомлень про те, що Захід передавав Україні таку техніку.

Що ж до сільськогосподарської техніки, про яку згадують пропагандисти, на сайті майже немає цієї групи товарів. Присутні хіба що снігоочищувачі, причепи, а також автомобілі ЗІЛ – їх подекуди ще використовують для потреб промисловості у Польщі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: