Українсько-польський нафтогін «Броди – Адамова застава» планують добудувати за 2-3 роки

Економіка 14.03.2024 Коментарі 0

На 9-му засіданні Українсько-польської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, що відбулося у Львові 11 березня, обговорили питання диверсифікації маршрутів постачання нафти на європейський ринок. Зокрема, йшлося і про завершення будівництва нафтопроводу «Броди – Адамова застава» протягом двох-трьох років.

Про це повідомила прес-служба «Укртранснафти».

Так, у межах засідання комісії також відбулась зустріч з питань українсько-польського співробітництва у сфері енергетики, в якій, серед інших, взяли участь заступник міністра клімату та навколишнього середовища Польщі Мілош Мотика, голова правління компанії PERN S.A. Мірослав Сковрон, заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, генеральний директор АТ «Укртранснафта» Володимир Цепенда та генеральний директор ТОВ «Міжнародне трубопровідне підприємство «Сарматіа» Сергій Скрипка.

"У цьому контексті сторони продовжують висловлювати зацікавленість у вирішенні ключових питань, що дозволить завершити будівництво нафтопроводу «Броди – Адамова застава» протягом двох-трьох років.

Зі свого боку Володимир Цепенда наголосив на необхідності створення спільної міжурядової робочої групи з питань підтримки реалізації проекту будівництва нафтопроводу «Броди – Адамова застава» із залученням профільних міністерств України та Польщі і за участі представників НАК «Нафтогаз України», АТ «Укртранснафта», PERN S.A. та ТОВ «МТП «Сарматіа».

Проект передбачатиме транспортування нафти у реверсному та аверсному напрямках (з Гданська через Плоцьк і Адамову заставу до Бродів і з Бродів до Адамової застави відповідно), що забезпечить додаткові інфраструктурні можливості для постачання нафтової сировини з диверсифікованих джерел на ринки Німеччини і Польщі. Також цей маршрут дозволить, за необхідності, організувати поставки сировини на нафтопереробні заводи Словаччини, Чехії та Угорщини.

Протягом останнього періоду АТ «Укртранснафта» активізувало зусилля з просування проекту «Броди – Адамова застава». Зокрема впродовж 2022-2023 рр. Товариство провело кілька раундів консультацій із зацікавленими сторонами. У рамках Міжнародної конференції з питань відновлення України (липень 2022 р., м. Лугано, Швейцарія) на найвищому рівні було представлено План відновлення України, до якого зокрема включили реалізацію проекту «Броди – Адамова застава».

Проект «Броди – Адамова застава» набув додаткової нагальності з огляду на безпрецедентні виклики безпеці енергопостачань в Україну та до країн регіону через російську військову агресію проти України та фактичне блокування постачання нафти з басейну Чорного моря", - сказано у повідомленні.

Фото – sarmatia.com.pl

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: