Україна вперше вийшла із групи економічно невільних країн – рейтинг

Економіка 20.09.2023 Коментарі 0

Україна вперше вирвалась у звіті Інституту Фрейзера «Економічна свобода у світі» із групи економічно невільних держав.

Про це у телеграмі повідомив народний депутат від партії "Слуга Народу", голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Зокрема, Україна з результатом 6,17 бала посіла 125-те місце зі 165-ти, та потрапила у третій квартиль.

Оцінювання проводять за станом справ у п’яти сферах:

діяльність уряду (тут у нас 48-ма позиція, 7,26 балів); 

верховенство права і захист права власності (104-те місце, 4,58 балів);

надійність грошей (131-ше місце, 6,96 балів); 

свобода міжнародної торгівлі (89-те місце, 6,67 балів); 

регулювання ринку праці та бізнесу (141-ше місце, 5,36 балів).

Покращення вдалося досягнути насамперед за рахунок оцінок України у питаннях трансфертів, субсидій і державної власності на активи, а також позитивної динаміки показників правової системи, у сфері регулювання, зокрема в регулюванні кредитних ринків (контроль ставок), регулюванні підприємницької діяльності (витрати на бюрократію) та свободи конкуренції.

"Однак 112-та позиція – це занадто низько для держави, яка прагне залучити пів трильйона доларів інвестицій для післявоєнного відновлення, і привід до активізації та прискорення реформ у відповідних напрямках",  - наголосив Даанило Гетьманцев. 

П’ятірка лідерів рейтингу «Економічна свобода у світі»: Сінгапур; АР Сянган (Гонконг); Швейцарія; Нова Зеландія; США.

Серед колишніх республік СРСР кращі позиції займають Литва й Естонія (розділили 12-те місце), Грузія та Латвія (25-те місце), Вірменія (33-тє місце), Молдова (57-ме місце).

Додамо, що, як пишуть ЗМІ, звіт щороку вимірює рівень підтримки економічної свободи інститутами та політикою країн у п'яти областях: діяльність уряду, верховенство права і захист права власності, надійність грошей, свобода міжнародної торгівлі, регулювання ринку праці та бізнесу.

У цьогорічному звіті Гонконг вперше втратив першу позицію в рейтингу через обмеження китайським урядом верховенства права та втрату довіри до незалежності й неупередженості суддів.

Натомість показники Сінгапуру покращилися і дозволили країні вийти на перше місце. Найвищі бали також отримали Швейцарія, Нова Зеландія, Сполучені Штати, Ірландія, Данія, Австралія, Сполучене Королівство і Канада.

Середній світовий показник економічної свободи знизився, що пов'язують в першу чергу з пандемією коронавірусу. Це серйозніший спад, аніж той, що спостерігався під час фінансової кризи 2008-2009 років.

Фото – fraserinstitute.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: