Україна повинна мати Taurus для ударів по цілях навіть у рф

АНАЛІТИКА 11.01.2024 Коментарі 0

КНДР постачає росії балістичні ракети, якими окупанти вже тричі вдарили по Україні – реакція світу. 10 січня відбулося засідання Ради Україна - НАТО – союзники пообіцяли зміцнити нашу протиповітряну оборону. Передача Україні ракет Taurus – від цього виграють Україна, НАТО і весь цивілізований світ – авторський огляд важливих міжнародних подій.       

10 січня США скликали засідання Ради Безпеки ООН для обговорення проблеми постачання росії північнокорейських ракет.

Уже підтверджено застосування москвою балістичних ракет з Північної Кореї для атак на українські міста. росія стала залежною від зовнішнього постачання боєприпасів, а терористичні і диктаторські режими перетворилися на спонсорів російської агресії проти України.

Україна вдячна США за підтримку в Радбезі ООН та на інших міжнародних майданчиках у справі виявлення, викриття і протидії спробам Москви озброюватись для ведення агресивної війни.

Північнокорейський режим вдався до ескалації на лінії розмежування з Південною Кореєю і відкрито погрожує війною державам Азійсько-Тихоокеанського регіону. При цьому росія відверто нехтує своїми обов'язками постійного члена Ради Безпеки ООН: веде загарбницьку війну та допомагає підготовці інших диктаторських режимів до нових агресивних війн.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин наглядає за роботою своїх військових заводів / KCNA.KP

У зв’язку з цим, глави міністерств закордонних справ 47 країн у спільній заяві засудили постачання Північною Кореєю балістичних ракет росії. Заяву підписали, зокрема, представники США, Великої Британії, Австралії, Німеччини, Канади, а також Євросоюзу. В ній зазначається, що передача цієї зброї збільшує страждання українського народу, підтримує агресивну війну Росії та підриває глобальний режим нерозповсюдження.

Використання росією балістичних ракет КНДР в Україні також надає КНДР цінну технічну та військову інформацію, а передача балістичних ракет разом із будь-якою іншою зброєю і пов’язаними матеріалами з КНДР до росії порушує численні резолюції Ради безпеки ООН.

Крім того, в документі зазначається, що поки росія запускає хвилі ракет і безпілотників проти українського народу, буде продовжено підтримку України.

Міністри закордонних справ 47 країн закликали КНДР відповісти на численні й справжні пропозиції повернутися до дипломатії, а також до політики міцного миру на Корейському півострові та закликали КНДР і росію дотримуватися відповідних резолюцій Радбезу ООН і негайно припинити всі дії, які їх порушують. 

Між тим, російські окупанти знову застосували декілька балістичних ракет з Північної Кореї проти України. Це сталося 6 січня, як це вони робили 29 грудня та 2 січня. Про це розповів високий представник Ради національної безпеки США. За словами Д. Кірбі,  США все ще оцінюють наслідки цих ударів.

Постійний представник Словенії при ООН С. Жбогар під час засідання Радбезу заявив, що поки в Україні триває війна і гинуть цивільні, не можна говорити про "втому". Ми повинні називати агресію тим, чим вона є, –  знову й знову. Російська агресія проти України, яку Словенія найрішучіше засуджує, продовжує відверто порушувати Статут ООН, міжнародне право, міжнародні права людини та гуманітарне право, – заявив Жбогар.

Постійний представник Франції в ООН Н. де Рів’єр заявив, що Париж й надалі підтримуватиме Україну в боротьбі проти російського агресора, а реакція на російську агресію проти України визначатиме глобальну колективну безпеку світу. росія завдає ударів по цивільних та відмовляється надавати гуманітарним групам доступ на контрольовані території. Тому Франція й надалі непохитно підтримуватиме український народ, аби дати йому змогу скористатися правом на самозахист у відповідності до Статуту ООН.

10 січня також відбулося засідання Ради Україна-НАТО. Його скликали на тлі активізації масованих російських ракетних атак українських мирних міст. Зустріч на рівні послів у Брюсселі є позаплановою.

У НАТО наголосили, що атаки окупантів є черговою демонстрацією спроб російського диктатора володимира путіна зламати рішучість України, однак йому не вдасться цього зробити. Альянс продовжує підтримувати право України на самооборону від агресивної війни росії.

Дмитро Кулеба і Єнс Столтенберг, перше засідання Ради Україна - НАТО / МЗС України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що головною темою засідання стало посилення спроможностей протиповітряної оборони України, отримання сучасних систем ПРО та боєприпасів до них.  Йдеться про забезпечення регулярних поставок ракет для систем Patriot, IRIS-T, NASAMS та інших. Адже чим успішніша протиповітряна оборона України, тим менша ймовірність того, що російська ракета або безпілотник випадково залетять у прикордонний повітряний простір НАТО.

Під час засідання Ради "Україна-НАТО" 10 січня союзники пообіцяли подальшу допомогу Києву і нагадали про плани зміцнити протиповітряну оборону країни у 2024 році – від спільної закупівлі зенітних ракет для систем Patriot, боєприпасів до німецьких систем Skynex й ракет від Великої Британії.

Під час засідання члени Альянсу "рішуче засудили" ескалацію російських повітряних ударів по Україні, а також використання РФ балістичних ракет із Північної Кореї і безпілотників з Ірану. Члени Альянсу чітко заявили, що вони продовжать надавати Україні значну військову, економічну і гуманітарну допомогу, а багато членів Альянсу окреслили плани щодо надання додаткових можливостей на мільярди євро у 2024 році.

У засіданні Ради Україна-НАТО, яке відбулось на рівні послів, брали також участь представники Швеції, командувач Повітряних сил України М. Олещук і заступник міністра внутрішніх справ О. Сергєєв.

Тим часом в Німеччині тривають дискусії щодо надання Україні крилатих ракет Taurus. Від початку повномасштабної російсько-української війни, Німеччина перетворилася з однієї із найбільш стриманих країн у питанні надання зброї Україні, в лідера військової допомоги Києву.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц досі вагається, чи постачати Україні далекобійні ракети Taurus Getty Images

Для відсічі російській агресії та захисту українських міст, їхніх мешканців та інфраструктурних обʼєктів Україна потребує далекобійних ракет. Наявність ракет Taurus на озброєнні Сил оборони України дасть змогу ефективно знищувати російські військові цілі та руйнувати логістику ворога, особливо в Криму, що у свою чергу дозволить здобути перевагу на фронті. Передача Україні Taurus допоможе уникнути затягування війни і відверне загрози ослаблення східного флангу НАТО і нового витка російської агресії, зокрема, проти Молдови та країн Балтії.

Німеччина визнає законне право України на оборону від російської агресії, тому багато-хто в Бундестазі вважає, що Україна повинна мати Taurus для ударів по цілях навіть у РФ.

Taurus – сімейство німецько-шведських авіаційних крилатих ракет класу «повітря - поверхня» великої дальності, призначена для високоточних ударів і ураження високо захищених та заглиблених цілей, без заходу літака-носія в зону ППО противника.

Олександр ЛЕВЧЕНКО, посол України в Хорватії 2010 - 2017 рр., історик

Перше фото - крилата ракета TAURUS KEPD 350 / Saab

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: