Україна не планує анексовувати Курську область: подробиці і причини наступу на Суджу

ВІДЕО 08.08.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

Російські джерела стверджують, що 6 серпня цього року підрозділи ЗСУ перетнули державний кордон і зайняли декілька населених пунктів у Суджанському і Коренєвському районах Курської області рф. Офіційних повідомлень щодо подій в Курській області Україна не робила. Війну і повномасштабне вторгнення в Україну розпочала саме росія. З боку агресора було би наївністю вважати, що війна омине його територію. Адже і Україна може вести бойові дії на території рф, реалізуючи своє законне право на самооборону, про що говориться в міжнародному праві.

Цю можливість Україна досі не використала сповна. Тому події у Курській області викликали певну дезорієнтацію у лавах російських пропагандистів. Повідомлення про відчутні російські втрати, зокрема,  йдеться про танки, ударний вертоліт Ка-52 тощо радше продемонстрували слабкість оборони російського тилу.

Тепер з’ясувалося, що Москва, всупереч особистим запевненням путіна, втягує у війну своїх строковиків, яких десятками захопили в полон, так як їх військове начальство залишило самих, а саме зникло. При цьому кадировські банди, що вважалися зразком геройства російської армії, перелякано втекли до Курська, щойно відчули загрозу справжніх боїв.

Між тим, операція в Курській області рф може посилити аргумент України, що США та Європа не повинні боятися погроз Кремля стосовно можливої ескалації. Як інформує Bloomberg "вторгнення близько 1000 українських військових у Курську область, яке триває вже третій день, застало російських військових зненацька. Видання вважає, що "це перший випадок з часів Другої світової війни, коли армія іншої країни увійшла на територію росії.

Похмурий путін скликав на нараду керівників армії та служби безпеки для отримання пояснень». Начальник Генерального штабу РФ Герасимов став доповідати, що в Курській області знищено сотні українських бійців та більше 30 одиниць техніки, включаючи 7 танків. Коли розлючені жителі російського прикордоння в Курській області почали говорити, що це повна брехня, цю інформацію російського ГШ було знято з публічних порталів. Одночасно російські військові блогери почали звинувачувати високопосадовців у кричущій некомпетентності.

А в цей час у Білому домі нагадали, що «російські окупаційні сили атакують Україну саме з території Курської області, де українські війська зараз проводять операцію». Про це під час брифінгу заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр". За словами представниці Адміністрації Байдена, Україна має право на захист від агресії рф, а США підтримують Київ у цьому.

Під час брифінгу у Білому домі Карін Жан-П'єр запитали про хід боїв у Курській області. Речниця Білого дому вказала, що з цим питанням краще звернутись до українців, які проводять свою військову операцію. Карін Жан-П'єр наголосила, що у російському регіоні, де ведуться військові дії присутня армія рф, яка атакує територію України. Тому українські сили вживають заходів, бо це "розумні дії, щоб захистити себе від цих атак, і ми не можемо про це забувати", – додавши, що США продовжуватимуть підтримувати Україну, яка захищається від російської агресії.

Президент росії назвав ситуацію в Курській області «провокацією». У Державному департаменті США вказали на іронічність цієї заяви путіна. Речник Державного департаменту Метью Міллер заявив, що "нема нічого незвичного в тому, що Україна не повідомляє нас про свою точну тактику перед її втіленням. Це війна, яку вона веде».

Згідно з представником Держдепу, США надають Україні озброєння та проводять консультації, але стосовно щоденної тактики комунікації, то це відбувається не завжди. "Ми вважаємо за доцільне, щоб українці самі приймали ці рішення", - підкреслив Міллер. При цьому речник Європейської комісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано заявив, що Україна має право на самозахист, зокрема й на удари по російській території.

У міністерстві оборони рф стверджують, що зупинили просування українських військ, однак російські ЗМІ повідомляють про входження українських військ вглиб території росії на 25-30 км.

Наступ у Курській області: два російські танки знищені ще до того, як москалі встигли їх вивантажити з причепів

За даними Bloomberg, серед можливих причин наступу може бути спроба захопити російську територію як можливий козир Києва у майбутніх переговорах з москвою або ж це маневр для відволікання, що має на меті зменшити тиск на лінію оборони України, відтягуючи російські сили від фронту. 

Видання The New York Times наводить думку військових експертів, які вважають, що у такий спосіб Україна намагається змусити росіян відвести частину підрозділів від лінії фронту й послабити тиск на українські війська.

Разом з тим, треба розуміти значення захопленого українськими військами Суджанського району для Росії. По-перше, і найголовніше, прямо біля державного кордону з Україною розташована газовимірювальна станція "Газпрому", що забезпечує транзит російського газу через Україну. Відстань від кордону до станції - 600 метрів, вона прямо біля дороги.

По-друге, біля цього райцентру розташована підстанція на 330 кВ, що з'єднувала Курську АЕС з енергосистемою України, ну і також гілка від Курської АЕС на Бєлгородщину.

По-третє, через місто пролягає залізниця "Льгов - Бєлгород", що використовується для забезпечення потреб харківського угрупування ворога. Втрата контролю над цією залізницею не створить критичної ситуації, але суттєво ускладнить логістику ворога на Вовчанському напрямі та на прикордонні.

По-четверте, у місті розташована телевежа, що використовується для трансляції пропаганди у прикордонні області України.

По-п'яте, через місто проходить низка локальних доріг, що посилювали здатність росіян тероризувати українське прикордоння. І крім того, місто критично близько до українського обласного центру Суми.

У підсумку, усі західні посадовці і експерти впевнені, що Київ діє відповідно до чинних норм міжнародного права, скориставшись правом на самооборону. Вхід українських військ до Курської області не можна порівнювати з широкомасштабним російським вторгненням в Україну, що почалося 24 лютого 2024 року. Кремль атакує українські території з метою їх завоювання та незаконної анексії, а входження українських військ до Курської області має завданням  допомогти ЗСУ витіснити російські війська з території України. Про захоплення і анексію російських територій не йдеться. Метою є змусити російського супротивника покинути український простір.

Головна світлина – Курська область: російські солдати здаються в полон / скрін-шот 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: