Україна – магніт для людей з великим серцем

АНАЛІТИКА 27.10.2022 Коментарі 0

У складні часи багато важить підтримка, особливо з боку знаних у світі людей. А більшість світових зірок щиро допомагають Україні.

Відома акторка Кіра Найтлі (на фото у фільмі «Герцогиня») стала голосом щоденника 12-річної дівчини із Харкова. Книга «You Don’t Know What War Is» (Ви не знаєте, що таке війна) розповідає історію Єви Скалецької, яка разом із бабусею виїхала з Харкова до Дубліна. Щоденник опублікувало 25 жовтня 2022 року видавництво Bloomsbury.

Підтримати Україну у нелегкий для неї час узялися всесвітньо відомі музиканти, актори, кінорежисери та письменники. Українські вишиванки, етнічні символи, герб і прапор, синій і жовтий кольори замайоріли на концертах та у щоденному одязі знаменитостей, демонструючи, що цивілізований світ зараз разом з Україною.

Чимало відомих людей не лише на словах та в постах у соцмережах підтримали українців. Письменниця Джоан Роулінґ започаткувала зі своїм фондом Lumos благодійний збір коштів на підтримку дітей, які постраждали від збройної агресії, та передала Україні понад $1,3 млн.

Американська акторка українського походження Міла Куніс разом з чоловіком Ештоном Кутчером ще у березні розпочали збір коштів для допомоги українцям, які постраждали від російської агресії. Близько $20 млн. вони переказали в Україну.

Зіркова пара Девід та Вікторія Бекхеми вирішили не організовувати благодійні збори, а просто виділили частину своїх статків (близько $1 млн 50 тис.) до Фонду UNICEF, який допомагає дітям України. З перших днів повномасштабного вторгнення росії Девід стежив за ситуацією і постив фото та відео на своїх сторінках у соцмережах. А потім передав свій акаунт в Instagram, на який підписано понад 71 мільйон осіб, завідувачці перинатальним центром у Харкові Ірині Кондратовій, щоби вона могла розповідати про роботу українських лікарів в умовах війни.

Для доброї справи свій Instagram-акаунт використали актриси Софі Тернер (більш відома як Санса Старк із «Гри престолів») та оскароносна Різ Візерспун. На своїх сторінках із мільйонами підписників акторки публікували посилання на організації, які допомагають українським сім'ям.

Голівудські зірки не обмежились лише збором коштів. Попри повітряні тривоги й обстріли у перші дні війни в Україну приїхав режисер та актор Шон Пен. Він вирішив на власні очі побачити жахи війни та розповісти про це усьому світові у своїй документальній стрічці. Усе це врешті мотивувало режисера створити власну благодійну організацію для допомоги українцям – Community Organized Relief Effort (CORE). Також Шон Пен організовує благодійні концерти та переконує світових лідерів підтримувати Україну.

Разом із благодійним проєктом World Central Kitchen (забезпечення їжею у зонах стихійного лиха та військових дій) Україну також відвідав американський сценарист та режисер останньої бондіани Кері Фукунага. Побувавши у зруйнованих Бучі, Ірпіні, Краматорську він поставив за мету показати побачене усьому світові. На своїх сторінках у соцмережах він опублікував численні світлини фатальних наслідків вторгнення росіян, а також десятки історій звичайних, але дуже відважних українців – працівників київського метрополітену, матері з дітьми, які ночують в украттях, лікарі та волонтери. В одній з публікацій Фукунага розповів про життя на станції метро «Героїв Дніпра» в Києві.

Особисто підтримати українців приїжджали актори Анджеліна Джолі, Бен Стіллер, Джесіка Честейн та вокаліст ірландського рок-гурту «U2» Боно. Вони побували і в глибокому тилу, і в нещодавно звільнених та  зруйнованих війною містах, спілкувався з людьми, які втратили практично усе своє майно.

Окрім того, багато музичних гуртів, відомих спортсменів та акторів займаються промоцією глобальної ініціативи United24, яку ініціювала українська влада для збору коштів та організації інших видів гуманітарної допомоги Україні. Серед них – Imagine Dragons, Барбра Стрейзанд, Марк Гемілл (виконавець ролі Люка Скайвокера в кіноепопеї «Зоряні війни»). Зокрема, Гемілл нещодавно розповів, що допоміг зібрати кошти на щонайменше 500 безпілотників. 

Росіянці своєю надзвичайною жорстокістю прагнули посіяти страх і безнадію не лише в Україні. Проте світові зірки, які побували на звільнених територіях та особисто побачили наслідки російських безчинств, змогли донести до своєї багатомільйонної аудиторії реалії  війни в нашій країні.

На боці зла

Звісно, були й зірки, які у нинішній війні пристали на бік рашистів.

Серед відомих прихильників путінського режиму – американський актор, режисер та співак Стівен Сіґал, який 2016 року гордо прийняв російське громадянство. А у червні 2021 року вступив до кремлівської політичної партії «Справедлива Росія – Патріоти – Zа правду». У серпні 2022 року Сіґал відвідав Оленівське СІЗО, в якому утримували та катували українських полонених. Тут він знімав свою версію подій, яка має на меті виправдати в очах усього світу воєнні злочини рф.

Бразильський письменник Пауло Коельо публічно висловився не лише про те, що у нас тут не війна, а «українська криза», але й підкреслив, що ці події – «зручне виправдання для русофобії». А отримавши справедливу критику, ще й образився на півсвіту.

Невід’ємною частиною росії вважає Україну і сербський режисер боснійського походження Емір Кустурица. Ось це і є найпереконливішим свідченням потужного російського впливу на Балканах.

Чемпіон світу з бразильського дзюдо Джефф Монсон 2015 року виявив бажання прийняти російське громадянство, а згодом – ще й стати депутатом громадської думи Красногорська. У 2016 році він із «почестями» прийняв громадянство самопроголошеної  так званої «лнр». 

Світ з Україною

Незважаючи на поодинокі випадки підтримки божевільного московського царька, чимало світових зірок чітко дали зрозуміти, на чиєму вони боці. Ми щодня чуємо «Слава Україні» з різних сцен усіх куточків світу різними мовами. Читаємо нові твіти та бачимо нові фото Стівена Кінґа у футболках з підтримкою України, захоплюємося готовністю Шер, Рода Стюарта чи Бенедикта Камбербетча (на фото) прихистити у себе українських біженців, які вимушено покинули домівку. Гордо проводжаємо поглядом український прапор на концерті Пола Маккартні та пишаємось талановитими українцями, про яких згадує на своєму концерті у Лондоні німецький композитор Ганс Циммер.

У цьому вічному двобої добра проти зла уже очевидний переможець, і більшість світу це також розуміє. Та намагається допомогти нам усіма можливими способами.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: