Ідеологічно підковані. На росії вивчатимуть аналог «наукового комунізму»

АНАЛІТИКА 26.10.2022 Коментарі 0

Захід загниває, а у росії велике майбутнє – так описують в кремлі суть «російської ідеології», яку невдовзі введуть в перелік обов’язкових предметів для студентів запорєбрікових вишів.

Найближчим часом у російських вузах може з'явитися офіційна «ідеологічна дисципліна»  – аналог «наукового комунізму», який вивчали в університетах за радянських часів. Про це «Медузі» розповіли два джерела, близькі до кремля, а також підтвердили співробітники російських вишів, знайомі із цими планами.

У школах подібні ідеологічні заняття вже є. Вони називаються «Розмови про важливе», на них вчителі розповідають школярам про «вимушений характер спеціальної військової операції» (так російська влада називає війну) та українських «націоналістів».

- Молоді люди повинні розуміти ідеологію: куди йде Росія і навіщо, - пояснило зміст нововведення джерело, близьке до адміністрації президента рф.

Розробкою нового предмета займається внутрішньополітичний блок Кремля на чолі з першим заступником глави президентської адміністрації сєрґєєм кірієнко. Причому тут задіяли не управління громадських проєктів АП, яке традиційно взаємодіє з вузами, а управління із забезпечення справ держради – зазвичай цей підрозділ займається виборними кампаніями. 

Офіційно цю інформацію влада не коментує.

Як стверджують джерела, власне курс розроблятиме товариство «Знання», наглядову раду якого... також очолює сєрґєй кірієнко. Щоправда, за участю міністерства науки та вищої освіти.
Новий предмет планують запровадити у вишах вже в наступному навчальному році. За планом кремля, студенти негуманітарних спеціальностей вивчатимуть його один рік, гуманітарії – декілька років, а історики та політологи  – протягом усього часу навчання.

«Ідеологічний курс» збираються розбити на чотири блоки. За розробкою конкретних педагогічних матеріалів для кожного з них стежитимуть окремі куратори:

- Основний «історичний» блок. Поки що передбачається, що його куруватиме колишній міністр культури та помічник президента володимир мединський.

- Блок «Культурний код». Його куратором може стати голова Ермітажу михайло піотровський.

- Блок «Росія у світі». Запланований куратор  – політолог сергій караганов.

- Блок «Образ майбутнього», можливий куратор  – голова «Курчатовського інституту» михайло ковальчук.

Точний зміст блоків поки невідомий, проте всі зазначені куратори максимально лояльні чинній російській владі. Наприклад, піотровський влітку 2022 року в інтерв'ю заявив: «Усі ми мілітаристи та імперці. Війна  – це самоствердження нації». А михайло ковальчук (нещодавно заявив, що «нас уб’ють не ядерною, а вже біологічною зброєю») взагалі вважається членом «ближнього кола» бункерного діда. 

Професор Вищої школи економіки караганов входить до складу президентської Ради з прав людини, а також до науково-консультативної ради при раді безпеки. Війну росії з Україною він описував так: «Така доля росії - стояти на передових рубежах. Треба об'єднатися, вистояти і перемогти. <…> Проти нас великий Захід, який теж рано чи пізно почне сипатись. За нас величезна кількість країн, які задоволені тим, що ми підірвали і підриваємо панування США і Заходу. Більшість країн світу готові з нами взаємодіяти та співпрацювати».

Можна собі уявити, що ці махрові «ідеологи» придумають вкласти в голови новому поколінню.
Очікується, що основні «контури» нового предмета будуть окреслені на конференції товариства «Знання» під назвою «ДНК росії», яка розпочнеться 26 жовтня в Сочі. Передбачається, що на ній, зокрема,  виступить сєрґєй кірієнко, а також можливі куратори «блоків» нового предмета.

Також серед лекторів конференції – митрополит Псковський і Порховський Тихін (Шевкунов) та письменник-фантаст, один із численних послідовників руху методологів сєргєй пєрєслєгін. 

Усі втаємничені в розробку курсу переконані, що «контури» нового вузівського предмета відповідатимуть консервативній ідеології, яка так подобається ліліпутіну. Одне із близьких до кремля джерел яскраво  описав зміст нового «ідеологічного предмета»: «Захід загниває, він постійно капостив росії, але його час минув. У нас велике майбутнє, багата історія і культура, треба користуватися кризовим моментом та отримувати від нього все».

Нова дисципліна може вирішити ще одну «проблему» чинної влади, а саме допоможе остаточно зачистити російські виші від «ліберальних викладачів». Задля цього для викладачів можуть запровадити обов'язкову атестацію з нового предмета (зараз ніяких подібних атестацій немає). Фактично це буде свого роду «присяга на вірність режимові».

Журналістів вчитимуть протидіяти русофобії

Тим часом Російська академія народного господарства і держслужби при президенті рф вирішила кардинально змінити систему освіти журналістів, пише ТГ-канал «МО». Їх навчатимуть протистояти русофобії та деструктивному контенту за методиками фонду «рускій мір» (очолюваного внуком Молотова, депутатом ніконовим, лавровим та сімон’ян).

Майбутні бакалаври тут повинні будуть володіти «експертними компетенціями, які дозволяють ідентифікувати медіатексти і медіапродукти екстремістського та іншого деструктивного характеру (в тому числі для здійснення судової експертизи)».

Також програма спиратиметься на «концепцію лінгвобезпеки, яка включатиме способи протидії деструктивним інформаційним потокам у медіасередовищі (русофобія та інші види екстремізму, фальсифікація історичної пам’яті, дискредитація рф та її армії, пропаганда нетрадиційних сексуальних стосунків тощо)».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: