Угорщина: особливості ведення гібридної війни РФ

ОКРЕМА ДУМКА 13.04.2020 Коментарі 1

Сучасна війна ведеться не тільки в фізичному просторі, а й в інформаційній, економічній, соціальній, екологічній, культурній тощо сферах. Тобто, охоплює собою усі грані суспільного життя країн. І при цьому, населення не завжди розуміє своє перебування в умовах такої гібридної війни.

Російська Федерація здійснює свій інформаційний вплив по різним напрямкам. На Україну – з метою формування панічних настроїв та негативних соціально-психологічних процесів в суспільстві, підриві довіри до влади та державних інститутів, здійснення потужних ударів по економіці. На власне населення – з метою подальшого зомбування, здобуття підтримки політики уряду та позиціонування РФ як країни, яка майже наодинці бореться зі світовим злом. На світову спільноту – з метою виправдання своєї агресивної політики, формування (відновлення) геополітичного лідерства, формування протиріч між провідними країнами світу та зриву соціально-економічних процесів.

Особливо важливою для Росії є робота щодо формування протиріч між Україною та її сусідами. Це є окремим напрямком роботи всієї вертикалі відповідних органів Російської Федерації.

У зв’язку з цим, спостерігається подальше зростання активності проросійські налаштованих політичних і громадських рухів (агентів впливу) та організацій в країнах Європи. Сьогодні ми пригорнемо увагу читача до Угорщини, яка послідовно реалізує концепцію створення єдиного економічного, культурного та освітнього простору з регіонами компактного проживання угорської меншини в країнах Карпатського басейну, таким чином, проводячи роботу щодо послаблення позицій України в інтересах Російської Федерації.

Особливої уваги заслуговує робота з молоддю в Угорщині.

Так, в лютому цього року вступив в дію Національний навчальний план, який вносить зміни до програм з історії та літератури. В даному документі основна увага пригортається героїзації угорської нації, а “Тріанонський договір”, який підписаний 4 червня 1920 року, визнано трагедією угорського народу. Нагадаємо, що відповідно до даного договору, Угорщина втратила 75% своєї території, в тому числі, сучасну Закарпатську область України. Особлива увага в документі приділяється необхідності розуміння кожним угорцем  того, що захист їх батьківщини – обов’язкова задача кожного мешканця країни.

На основі Національного навчального плану деякі громадські організації (наприклад Всесвітній союз угорців) ініціалізували збір підписів для започаткування основ для визнання недійсним положень “Тріанонського договору”. Підставою для такої роботи є “бажання пригнічених угорців знову об’єднатися”. Відразу  висуваються варіанти подолання проблеми – формування в країнах перебування угорців, наприклад, Україні, автономій у трьох можливих формах: “національна автономія”, “національний муніципалітет”, “національна автономна рада”. Наскільки вдалим буде цей проект на міжнародному рівні покаже час. Але сам факт того, що угорці його запустили, вже є свого роду успіх для них. І загроза для України.

В той же час, триває підготовка до проведення 100-ї річниці з моменту підписання “Тріанонського договору”.

В рамках цих заходів, угорським урядом запланована і фінансова допомога експертним та громадським колам щодо поширення інформації про несправедливість і незаконність  положень вищезазначеного договору. Фінансова допомога складає 31 млн євро. І, зрозуміло, що серед її отримувачів є і агенти впливу на території українського Закарпаття. Крім цих коштів, фінансову допомогу по тим самим питанням виділяє і державний фонд ім. Габона Бетлера, який є основною структурою при угорському уряді, який розподіляє допомогу по закордонним угорцям. Сума допомоги від цього фонду (читай офіційного Будапешта) складає 3,25 млн. євро. Ескпертній спільноті України залишається лише спостерігати нарастання угорської пропаганди за питаннями надання автономії Закарпаттю, в тому числі, і зі сторони агентів впливу на території нашої держави, і в Європейському Союзі.

Не оминемо осторонь і діяльність праворадикальних угорських політичних рухів

Так, 1 березня 2020 року пройшла акція, присвячена 100-річчю обрання адмірала М. Хорті регентом Угорщини (який у ІІ Світовій війні виступив на стороні Гітлера). Звісно, учасники сформували заклик до уряду Угорщини посилювати зв’язки із угорською діаспорою та вимагати отримання автономії, наприклад, Закарпаття.

Особливу увагу привертає проект підтримки “угорської діаспори” – програма “Петефі”.

Вона полягає в тому, що в Інституті національної політики при Державному секретаріаті готуються слухачі, які в подальшому будуть просувати ідеї угорської державності в світі. До програми включені предмети підготовки зі скаутської, релігійної, культурної, освітньої діяльності. Тобто, випускники програми досить добре підготовлені агенти впливу, а може і професійні розвідники. В середньому, за кордоном інтереси своєї країни, випускники програми просувають протягом шести місяців. В разі успіху – термін продовжується. Що привертає увагу – те, що до навчання залучаються і представники угорської діаспори Закарпаття, тобто громадяни України, які в подальшому, відповідно до виділеного фінансового ресурсу, і будуть просувати ідеї відновлення “великої” Угорщини.

Таким чином, Україну на західних кордонах в подальшому буде очікувати посилення турбулентності. Заходи, які проводяться Угорщиною, нагадують відповідні дії Росії в Криму, що активно проводились з 2004 року, і які привели до анексії українського півосторову. Активісти МЦПРП і далі будуть відслідковувати російський слід в діяльності однієї з країн НАТО, якою є Угорщина. Наше завдання – позбавити можливість створити лихо ще на одній території України, яка населена громадянами нашої держави.

Тимофій Гольц 

першоджерело матеріалу www.iccrp.org

ілюстративне фото: unian.ua 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Наталія
2020-04-13 15:03:24

Об'єктивний і виважений аналіз загроз гібридної війни із сусідами, які уже є очевидними. Актуальний висновок про реальні агресивні настрої сусідів.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: