У мережі тиражують фейк про французькі війська, які через Румунію прямують в Україну

НОВИНИ 26.03.2024 Коментарі 0

У мережі поширюють інформацію про те, що французькі полки нібито прямують до Румунії, готуючись до протистояння з російською армією в Україні. Зазначається, що війська будуть дислокуватися в Одесі.

Цей вкид дослідили експерти проєкту VoxCheck та стверджують, що інформація не підтвердилася і є фейком.

Подібна інформація дійсно з’являлася на сторінці новинного порталу «FranceNews24» у твіттері (X). Проте пізніше медіаресурс видалив допис та  вибачився за те, що опублікував неперевірену інформацію, яка виявилася неправдивою.

До того ж «FranceNews24» не є надійним джерелом інформації. На сайті «FranceNews24» немає жодних контактів для зв’язку та інформації про власників чи команду видання. Перейти на сторінки медіаресурсу в інших соцмережах, окрім твіттера, неможливо. У стрічці публікуються виключно новини про війну в Україні, мігрантів з близькосхідних та африканських країн і протести проти чинного президента Франції Еммануеля Макрона — публікації просувають виражено проросійські наративи. Заставка сторінки «FranceNews24» у твіттері постійно змінюється. На момент написання матеріалу на ній знаходилося згенероване засобами ШІ фото Макрона на фоні палаючого кремля.

Чутки про відправлення французьких військ в Одесу стрімко поширилися мережею на тлі попередніх гучних заяв Макрона про те, що Франція більше не бачить сенсу домовлятися із росіянами та не виключає, що європейські держави надішлють війська в Україну: «Наразі консенсусу щодо відправлення військ немає. Але в цьому питанні в майбутньому нічого не слід виключати. Ми зробимо все можливе, щоб Росія не змогла виграти цю війну».

Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь слідом за заявою президента Макрона підтвердив, що також не виключає відправлення військових в Україну і додав, що Париж «не зможе змиритися» з перемогою росії.

Пізніше у виданні L’Independant з’явилася інформація, що на зустрічі з главами французьких політсил Макрон уточнив сценарій, який може ініціювати інтервенцію: прорив фронту в бік Києва або Одеси. Проте навіть у такому випадку без дозволу Верховної Ради французькі полки не можуть увійти на територію України — рішення про допуск та перебування підрозділів збройних сил іноземних держав на території України належить до виключних повноважень Верховної Ради згідно з пунктом 23 статті 85 Конституції.

У світлі збройної агресії росії проти України у 2022 році Франція збільшила свій внесок у захист східного флангу НАТО і розгорнула контингент чисельністю 500 військовослужбовців у Румунії. У 2024 році Франція збирається збільшити цей контингент у кілька разів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: