У Празі суд вдруге виправдав учительку, яка дітям розказує про "українських нацистів"

НОВИНИ 26.01.2024 Коментарі 0

25 січня  цього року районний суд Праги-6 знову виправдав колишню вчительку чеської мови Мартіну Беднаржову, звинувачену у запереченні військових злочинів росії в Україні. Суддя винесла вердикт, що дії вчительки не є злочином. Мартіна Беднаржова (на фото внизу) від початку заперечує свою провину.

Про це повідомило Чеське радіо з посиланням на телеканал ČT24.

Суд першої інстанції розглядав справу повторно. Вперше Беднаржова також була визнана не  винною, оскільки не можна судити за висловлену думку. Проте апеляційна колегія скасувала перший вердикт та повернула справу на новий розгляд. Колегія вказала, що Беднаржова робила свої заяви як вчителька на уроці з обов'язкового предмета, який учні не могли покинути. Відповідно до європейської судової практики, до вчителів слід ставитися суворо з погляду свободи вираження поглядів, зазначила апеляційна комісія.

Повторний виправдувальний вирок, ухвалений 25 січня, може бути оскаржено, що було зроблено прокурором на місці. За його словами, суд не виконав вказівки апеляційної колегії. Прокурор запропонував суду призначити Беднаржової 8 місяців умовного ув'язнення та заборону на педагогічну, освітню та іншу роботу з дітьми строком на 5 років. На думку позивача, заяви вчителя не можуть бути виправдані волею слова, оскільки порушують закон.

На початку квітня 2022 р. на уроці у 8-му класі Беднаржова порушила тему вторгнення росії в Україну. Крім того, вона заявила учням, що «у Києві нічого не відбувається». Коли школярі заперечили, що бачили в новинах місто, що горить, Беднаржова відповіла, що телебачення «було упередженим». Також вона заявляла, що «з 2014 року українські нацистські угруповання на Донбасі систематично знищують росіян, у тому числі дітей, спалюючи їх та здираючи з них живцем шкіру». Учні записали висловлювання вчительки на телефони.

На засіданні 25 січня суддя вказала, що сказане вчителькою у класі було брехнею і вводило школярів в оману. "Незважаючи на вельми суперечливий зміст, заяви не мали наслідків для психологічного здоров'я школярів", - зазначила суддя. З її слів, Беднаржова не розпалювала ненависть і не підбурювала до насильства.

Школа звільнила вчительку. У грудні 2023 р. Беднаржова безуспішно намагалася опротестувати своє звільнення у суді.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: