У Польщі розповіли, як російська пропаганда хоче припинити допомогу Україні

АНАЛІТИКА 13.10.2022 Коментарі 0

Російські інституції, відповідальні за проведення заходів інформаційної війни, постійно моніторять ситуацію в західних країнах. Вони визначають ті дії та виступи на Заході, які кремль може використати на користь російських інтересів та своїх пропагандистських зусиль. Кремлівська пропаганда оприлюднює вигідні для себе думки та виступи. Але вона також маніпулює картиною подій, щоби переслідувати свої ворожі цілі.

Про це пише державний секретар канцелярії прем'єр-міністра, заступник міністра координатора спеціальних служб, уповноважений уряду з безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин.

За його словами, російська пропаганда останніми тижнями публікувала маніпулятивні матеріали про події в Європі. Їх метою було показати, що народи західних країн вимагають припинити допомогу Україні.

«5 жовтня сайт Inosmi.ru опублікував текст під назвою «Терпіння австрійців увірвалося. Вони вимагають зняття санкцій з Росії». Текст пропагував ініціативу групи активістів, зосереджених навколо блогера та підприємця Ґеральда Маркеля, написати листа уряду Австрії із закликом скасувати санкції проти Росії. Автори листа вимагали негайного відновлення абсолютного нейтралітету країни щодо всіх учасників війни в Україні. Вони також запропонували Відень як місце для проведення мирних перемовин за участі лідерів сторін конфлікту. За інформацією порталу, лист підписали 40 тисяч осіб. Тему цієї ініціативи також підняв портал Lenta.ru у тексті під назвою «Австрійці вимагають припинити підтримку України». У статті висвітлювали зростання обурення австрійського населення, викликане через надання Києву допомоги паливом і зброєю», - йдеться у тексті пана Жарина на польському  урядовому порталі.

Польський урядовець також пише про появу статті подібного штибу, але стосувалася вона вже позиції Німеччини. На тому ж російському інформаційному ресурсі Inosmi опублікували матеріал під заголовком «Не наша війна: перелякані німці не хочуть підтримувати Україну». У ньому зібрано висловлювання людей з Німеччини, що зводяться до переконувань читачів у тому, що німці жертвують своїм добробутом «заради цієї війни». Одна із тез тексту переконує у тому, що суспільна підтримка допомоги українським біженцям зменшується. Про це буцім свідчать акції протесту в Німеччині  під гаслами, зокрема, скасування санкцій проти російської федерації та відновлення імпорту енергоносіїв з Росії. У статті також торкнулися теми спротиву німецької громадськості продовженню надавати військову допомогу Україні після нещодавніх заяв Президента Володимира Зеленського про відмову від переговорів з росією. Провідним гаслом незадоволених «німців», окрім «доступної енергетичної політики», згідно з російським наративом, є «політика, спрямована на укладення миру замість постачання зброї Україні».

Як відомо, путінський режим, зазнаючи важких поразок в Україні, зацікавлений у початку переговорів з офіційним Києвом. Задля цього він вдається до різних прийомів – через заклики деяких політиків (чи не головним із яких сьогодні є президент Туреччини пан Ердоган) і лідерів суспільної думки (як от нещодавні заяви Ілонга Маска) до ядерного шантажу. Кремль також використовує для цього пропагандистську машину, намагаючись через західні медіа та соцмережі формувати у громадян західних країн відповідні настрої для підриву стабільності та розгойдування ситуації і формування панічних настроїв. У кремлі намагаються тиснути на чутливі для європейців матеріалістичні теми: благополуччя, економічну стабільність, дешеві енергоносії. Мовляв, через небажання України іти на поступки та підтримку урядами західних країн такої войовничої політики Києва страждають пересічні європейці. В середовищах останніх, звісно, працюють і російські агенти, і фінансовані кремлем політичні партії, переважно лівого і правого спектру.

Цю версію підтверджує і Станіслав Жарин, який наводить у своєму тексті ще один приклад російської пропаганди: «5 жовтня польськомовна версія російського пропагандистського сайту NewsFront опублікувала статтю під назвою «Консерватори США проти допомоги Україні», в якій повідомлялося, що Всесвітня конференція консервативних дій (Conservative Political Action Conference) закликала Демократичну партію США відмовитися від політики підтримки України».

За версією уповноваженого уряду з безпеки інформаційного простору Республіки Польща, подібну пропагандистську діяльність росія проводила після, зокрема, демонстрацій, що у Чехії організували проросійські, націоналістичні та євроскептичні кола.

«Кремлівська пропаганда намагалася навести на думку, що чехи масово виходять на вулиці, оскільки вимагають від уряду зняти санкції з Росії, зберегти військово-політичний нейтралітет, захистити інтереси республіки й оголосити про вихід біженців з України після завершення військової операції у своїй країні. Дезінформація вказувала на те, що Чехія є ще однією країною, яка очікує повернення до переговорів і переговорів з Росією», - написав пан Жарин.

Польський урядовець робить висновок, що вищезазначена інформаційна діяльність кремля «має на меті фальшиво перебільшити тенденцію серед європейських суспільств, які нібито масово виступають проти надання допомоги Києву (зокрема у вигляді озброєння) та закликають своїх лідерів зберігати нейтралітет, у тому числі не ставати на жоден бік конфлікту».

Колаж twitter.com  

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: