У Німеччини 50 тис. акаунтів мережі Х (Twitter) вели координовану дезінформаційну кампанію

НОВИНИ 26.01.2024 Коментарі 0

Системну кампанію дезінформації на користь росії виявили у соцмережі Х (Twitter) аналітики з департаменту стратегічних комунікацій МЗС Німеччини. Тепер німці побоюються втручання у вибори (у червні обиратимуть депутатів Європарламенту).

За інформацією німецького видання Spiegel, мережу ботів виявили під час дослідження величезного масиву даних в мережі Х в проміжку між 20 грудня і 20 січня за допомогою спеціального програмного забезпечення, повідомляє ЄП.

За цей місяць аналітики знайшли понад 50 тисяч акаунтів, які явно не належать реальним особам і залучені у скоординовані інформаційні кампанії німецькою мовою. В окремі дні від цих ботів фіксувалося до 200 000 твітів за добу. При цьому помітно, що їхня активність спадає у вихідні і дні, які на росії є святковими.

Найчастіше боти розганяли наратив про те, буцім Німеччина нехтує інтересами свого населення, щоб підтримувати Україну: боти від першої особи пишуть, що «вважають дивним, що уряд робить більше для інших країн, ніж своїх громадян». Таким чином вони підігрівали невдоволення, яке є у частини німців та намагались його роздути. Фахівці вважають, що мета кампанії – підбурювати невдоволення серед німців, підірвати довіру до уряду, демократичного ладу і ЗМІ.

Також часто звучали маніпуляції про «поразку України» і «навалу українських біженців».

Неодноразово координатори цієї кампанії створювали підробку першоджерела, і потім через мережу ботів розносили потрібні твіти на велику аудиторію. Наприклад, у вересні розганяли скріншот нібито зі сторінки Анналени Бербок з нібито її заявою, що «війна в Україні закінчиться через три місяці». Насправді скрін виявився фотошопом, і фальсифікаторів видало в тому числі те, що вони використали шаблон із російськомовного інтерфейсу.

Іноді підробляють і повідомлення в авторитетних ЗМІ, приписуючи їм неіснуючі новини і статті, які далі масштабно поширюють боти. Для цього створюються сайти-підробки, де дуже точно відтворюють інтерфейс справжнього ЗМІ і навіть підписують брехливі новини іменами відомих журналістів. Видає їх лише доменна адреса, а щоб пильні люди не одразу це побачили, боти поширюють скорочений лінк.

Аналітики німецького МЗС вважають, що за цією дезінформаційною кампанією стоїть рф, і вона ведеться ще з 2022 року.

Водночас німці висловлюють занепокоєння, що така масова робота за допомогою ботів може реально вплинути на майбутні вибори – і до Європарламенту, і до трьох федеральних земель.

Найбільше фахівці стурбовані тим, що велика частина кампанії видається повністю автоматизованою. Тож боти з великої групи акаунтів публікують свої твіти практично одночасно та в одному темпі — схоже, що процес якось контролюється алгоритмами. Деякі виявлені ботоакаунти блокують, однак чимало з них успішно продовжують «працювати».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: