У Мінську заговорили про дружбу з Литвою – у Вільнюсі відповіли

НОВИНИ 26.09.2024 Коментарі 0

Заклики міністра закордонних справ Білорусі риженкова про відновлення відносин із Литвою у Вільнюсі розцінили з великою імовірністю як провокацію, пов'язану з майбутніми виборами до Сейму у країні.

У четвер, 26 вересня, портал адміністрації самопроголошеного президента лукашенка поширив інформацію про те, що Мінськ не раз висловлював готовність до консультацій з Вільнюсом для нормалізації відносин, повідомляє LRT.

«Ми готові до відновлення контактів по лінії прикордонних та спеціальних служб, міністерств та інших відомств. Можна розпочати роботу з парламентарями чи іншими уповноваженими литовськими делегаціями. Ми готові розробляти дорожню карту з розблокування співпраці, звичайно, на основі поваги до суверенітету та права Білорусі на свій шлях розвитку», - сказав риженков.

У відповідь спікерка литовського парламенту Вікторія Чміліте-Нільсен заявила, що такі заяви з Мінська вже звучали раніше, проте завше завершувалися завжди супроводжувалися відступом від діалогу.

«Наразі ми не маємо причин думати, що режим лукашенка припинив підтримку росії. Крім того, ми знаємо, що у білоруських в'язницях залишаються ув'язненими журналісти й опозиціонери. Позиція Литви залишається ясною: ми підтримуємо білоруську опозицію», - сказала очільниця Сейму та додала, що не вірить у щирість риженкова.

Чміліте-Нільсен також зазначила, що публікація цього коментаря за десять днів до виборів до Сейму може бути не випадковою.

«Не хотілося би здогадуватися, але можна припустити, що це пов'язано з передвиборчою кампанією. Проте подібні заяви звучали й раніше, не лише під час виборів», - наголосила спікерка парламенту.

Голова комітету Сейму з європейських справ і групи «За демократичну Білорусь» Жиґімантас Павілоніс назвав заяву можливою провокацією.

«Послухайте риторику проросійських сил на кшталт Томашевського чи Жемайтайтіса, які заявляють про необхідність спілкування з білоруським режимом. Це все досить шизофренічно, не всі наважуються заявляти, що не підтримують Україну, але при цьому наполягають на діалозі з Мінськом», - сказав Павілоніс.

Голова комітету Сейму із закордонних справ Емануеліс Зінґеріс підтримав Павілоніса, зазначивши, що такі заяви можуть бути націлені на литовських виборців.

«Це спроба повернути втрачений вплив серед громадян Литви», - сказав Зінґеріс.

У своєму коментарі глава білоруської дипломатії також зазначив, що, на думку Мінська, необхідно «повернутися до конструктивної співпраці, поки що не пізно», і попередив, що без цього можна досягнути «межі неповернення».

Зінґеріс, однак, заявив, що дії Мінська свідчать про його небажання відновлювати відносини.

«Нехай доведуть, що вони незалежні від Москви», - заявив він.

Литовський Сейм, зазначає LRT, останнім часом усе ближче до денонсації декількох договорів із Білоруссю та обмежує участь білоруського бізнесу у стратегічних закупівлях. Політики Литви також неодноразово закликали до міжнародної ізоляції Білорусі, звинувачуючи її у підтримці росії у війні проти України та в організації міграційної кризи на кордоні ЄС у 2021 році.

Фото – «Зеркало» / Reuters

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: