У Львові вшанували білоруських розстріляних поетів

НОВИНИ 01.11.2022 Коментарі 0

У ніч із 29 на 30 жовтня білоруси вшановують розстріляних комуністичним режимом у 1937 році поетів. Цього року виповнилося 85 років від часу цієї трагічної події в історії білоруського народу.

Декламація віршів під музичні імпровізації відбулася у нижній залі Львівського театру ляльок.

Частину віршів білоруських поетів лунали декламували у перекладі українською.

У «Чорну ніч» або «Ніч розстріляних поетів» білоруси щороку згадують на знак пам’яті та пошани до інтелігенції, яка загинула внаслідок червоного терору. Народний комісаріат внутрішніх справ (НКВС) розстріляв понад 100 представників білоруської інтелектуальної еліти: видатних діячів культури, мистецтва та науки, а також громадських діячів.

1937 року в підвалі мінської внутрішньої тюрми НКВС («американки») вбили і 22-ох письменників, а також поетів, прозаїків, перекладачів, критиків. Найстаршому із загиблих прозаїку та публіцисту Янкові Ньоманському виповнилося 47 років, а серед наймолодших були поет і перекладач Юлій Таубін (26 років), літературознавець Пйотр Хатульов (25 років), педагог та шкільний учитель Іван Жилуцький (25 років).

Про розстріляну інтелігенцію також згадав полк «Пагоня» на своїй сторінці в телеграм-каналі. Радянська влада вбила понад 100 представників білоруської інтелігенції: письменників, науковців, громадських діячів та інших.

«Наступні розстріли білорусів НКВД тривали в Куропатах до 1941 року. Ці люди загинули невинно через те, що не влаштовували режим своїми поглядами та діями, але вони назавжди залишаться жити в наших серцях. Слава Нації! Смерть ворогам!» - йдеться у тексті.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: