У Львові мешканці нового будинку можуть залишитись без світла  

НОВИНИ 13.03.2024 Коментарі 0

Жителі багатоквартирного будинку, що у Львові на вул. Т. Шевченка, 418 ризикують залишитись без електрики та інших вигод, а натомість  із великими боргами за комунальні послуги. Такий може виявитись результат діяльності об’єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку (ОСББ) «Шевченка 418».

Отже, почнімо з найголовнішого – з рішення Господарського суду Львівської області від 08.02.2024. Позивачем у цій справі виступило ПрАТ «ІРОКС», відповідачем – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Шевченка 418”.

Цитуємо (недослівно) результативну частину: 1. Визнати недійсним рішення установчих зборів Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Шевченка 418”, яке оформлене протоколом №1 установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: м. Львів, вул. Тараса Шевченка, 418 від 09.10.2022; 2. Припинити юридичну особу – Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Шевченка 418” шляхом її ліквідації.

Рішення Господарського суду набирає законної сили в строки, визначені статтею 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Тепер трохи передісторії. Компанія «ІРОКС» не лише збудувала згадану  багатоповерхівку, але на цей час є співвласником житлових та нежитлових приміщень у цьому будинку, а також здійснює його утримання та обслуговування. Власне, розуміючи, що ОСББ створено з порушенням чинного законодавства та намагаючись захисти інтереси кількох сотень власників помешкань (які, вочевидь,  несвідомо піддались впливу з боку ініціаторів створення ОСББ і почали платити комунальні платежі цьому ж таки ОСББ)  компанія «ІРОКС» спершу намагалась вирішити спір       шляхом безпосередніх переговорів. 

Річ у тому, що керівництво ОСББ «Шевченка 418» спробувало перебрати на себе оплату комунальних послуг, а відтак  різними способами намагалося змусити мешканців та юридичних осіб багатоквартирного будинку на вул. Шевченка, 418 відмовитися від послуг житловоексплуатаційної контори  дирекції по будівництву Закритого акціонерного товариства «ІРОКС».

Усвідомлюючи,  що такий перебіг подій може призвести до нагромадження боргів за надання комунальних послуг, «ІРОКС» звернувся до адміністрації ОСББ з проєктом тристоронньої угоди. Забудовник запропонував ОСББ «Шевченка 418» отримувати від мешканців будинків оплату за житлово-комунальні послуги та проводити відповідні оплати у майбутньому за умови здійснення оплати за експлуатацію комунікацій та погашення суми  боргу, що вже утворився перед ПрАт «ІРОКС». Однак керівництво  ОСББ на таку пропозицію не пристало.

Відтак, компанія звернулась до суду і виграла справу. Принагідно наведемо, ще одну цитату із згаданої ухвали суду: «Надаючи оцінку пропорційності - справедливої рівноваги (балансу) між інтересами співвласників багатоквартирного будинку, які реалізують свої права на участь в управлінні справами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, які були присутні на установчих зборах (під час створення ОСБ, – ред,), інтересами позивача та досягнення цілей, з якими відповідно до закону створюється ОСББ, суд враховує, що позивач є не лише співвласником приміщень у багатоквартирному будинку, забудовником і підрядником будівництва  об’єкту реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку корпус № 25 по генплану в мкр-1 житлового району «Рясне-1» у м. Львові, але й здійснює постійне безпосереднє утримання та обслуговування будинку (як введених в експлуатацію секцій, так і тих, що перебувають у процесі будівництва), зокрема, через відокремлений підрозділ - Житловоексплуатаційну контору дирекції по будівництву Закритого акціонерного товариства «Ірокс» (ідентифікаційний код: 25557146).

Отже, у випадку припинення ОСББ, як юридичної особи, шляхом його ліквідації інтереси співвласників щодо утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території можуть бути дотримані через здійснення Житлово-експлуатаційною конторою дирекції по будівництву Закритого акціонерного товариства «Ірокс» своїх повноважень та обов’язків.

Суд відхиляє висловлені в судовому засіданні твердження відповідача, що позов фактично спрямований на усунення конкурента, оскільки вирішення сторонами конфлікту в незаконний  спосіб є недопустимим.

Водночас співвласники багатоквартирного будинку не позбавлені можливості створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку у випадку дотримання процедури скликання установчих зборів та за умови наявності кворуму для прийняття рішення установчими зборами, відповідно до закону».

Вичерпне пояснення, однак ця історія була б далеко неповною, якщо не розповісти кількома словами про керівництво ОСББ, яке пішло на конфлікт із забудовником, що само по собі не є типовим випадком. 

Все сталося, як в тій приповідці: «На чужий коровай очей не поривай, а про свій дбай». Передісторія така. 2016 року гр. Величко (мати голови ОСББ «Шевченка 418» Хвесь Ж.Б.) придбала у ПрАТ «ІРОКС» квартиру в одній із секцій цієї будови 45,7 кв.м. на 10-му поверсі та в подальшому прихопила мансардне приміщення (44,7 кв. м, що   над придбаною квартирою. «ІРОКС» неодноразово пропонував гр. Величко та її донці оформити мансардне приміщення через механізм оренди чи шляхом купівлю  з розтермінуванням платежів на вигідних умовах. Не погодившись на таку пропозицію, Хвесь Ж.Б. звернулася із заявою до суду, вимагаючи скасувати право власності на мансардне приміщення, яке було оформлено на забудовника.

Верховний Суд України (справа № 466/9535/18 від 10.05.2023р.), (справа № 466/3234/16ц від 15.12.2021р.) підтвердив законність права власності мансардного приміщення за забудовником.

Водночас Хвесь Ж. Б. ініціювала створення у житловому комплексі на вул. Шевченка, 418 об’єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку «Шевченка 418», де була обрана головою ОСББ. Таким чином спір набув нового імпульсу. А все закінчилось рішення  Господарського суду Львівської області про ліквідацію ОСББ, про що ми розповіли вище.

З огляду на описану вище специфіку діяльності ОСББ «Шевченка 418» у мешканців будинку, що на вул. Шевченка, 418 вже виникла заборгованість за житлово-комунальні послуг розмірі 1 млн 087 тис. 280 грн (станом на 29.02.2024 р). Зайве пояснювати чим це загрожує, але якщо коротко, то спершу пропаде світло...

І наостанок,  важливо у цій всій історії пам’ятати, що число власників квартир багатоквартирного будинку на вул. Т.Шевченка, 418 становить 370 осіб, а кількість людей, які проживають у цьому будинку, вочевидь,  втроє більша. Усі вони повноправні мешканці Львова, які заслуговують на повагу, справедливість і гідні умови життя. А тому не можна допустити, щоб вони залишись без світла та інших елементарних вигод, ставши закладниками приватних чи групових інтересів ОСББ.   

Володимир Закринський

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: