У Цукерберґа «розбомбили» найбільшу російську мережу фейкових сайтів

НОВИНИ 28.09.2022 Коментарі 0

Корпорація Meta у вівторок повідомила про викриття найбільшої з початку повномасштабного вторгнення Росії мережі поширення дезінформації у Facebook та Instagram, яка «маскувала» свої повідомлення під сайти відомих західних видань з метою посіяти розбрат серед європейців у ставленні щодо України.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на звіт Meta.

За даними компанії, мережа налічувала 1 633 акаунти, 703 сторінки й одну групу у Facebook та 29 акаунтів в Instagram. На просування мережі витрачено приблизно 105 тисяч доларів США. Вона охопила із 4 тисячі акаунтів у Facebook і 1,5 тисячі – в Instagram. Акаунти були німецькою, англійською, французькою, італійською, іспанською, російською та українською мовами.

Цільове спрямування мережі насамперед фокусувалося на Німеччині, Франції, Італії, Україні та Великобританії. Розпочала роботу у травні цього року та охоплювала понад 60 сайтів, які ретельно видавали себе за реальні західні ЗМІ на кшталт Spiegel, The Guardian, Bild і ANSA.

На сайтах публікували статті із критикою України і українських біженців, вихвалянням росії і твердженнями, що західні санкції проти рф матимуть зворотний ефект. Потім ці статті, а також меми та відеоролики з YouTube поширювали через Facebook, Instagram, Telegram, Twitter, веб-сайти петицій Change.org та Avaaz.com і навіть LiveJournal.

«Європейська правда» наводить приклад, що фейковий німецький Spiegel у своїй статті попереджав про дефіцит природного газу. Насправді домен сайту не відрізняється від оригіналу. Також підробили британське видання The Guardian, яке нібито висловило сумніви щодо воєнних злочинів росії в Україні, а італійська ANSA «критикувала» тему українського зерна.

У Meta зазначають, що під час розслідування і блокування мережі її автори намагалися створити нові веб-сайти. Це може свідчити про «наполегливість і постійні інвестиції в цю діяльність».

Цікаво, що у деяких випадках діяльність мережі підхоплювали російські посольствами Європи й Азії.

«Це найбільша та найскладніша «операція» російського походження, яку ми зірвали з початку війни в Україні. Вона продемонструвала незвичне поєднання витонченості і грубої сили. Підроблені веб-сайти та використання багатьох мов вимагали як технічних, так і лінгвістичних інвестицій. З іншого боку, посилення в соціальних мережах спиралося передовсім на грубу рекламу та фейкові акаунти», – йдеться у звіті.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: