У Чехії солдати 9 армій НАТО готуються до гібридної війни

ПЕРЕКЛАДИ 11.10.2024 Коментарі 0

Армійські підрозділи дев’яти країн НАТО у ці дні відпрацьовують тактичні дії у Чехії у військовому районі Лібава в Оломоуці. Солдати з Чехії, США та Німеччини також відточують інформаційні технології, щоби протидіяти російській дезінформації.

Про це пише чеське видання novinky.cz. 

Під час навчань відпрацьовується легенда про фіктивне ополчення фіктивного православного священика, пов’язаного з Кремлем, яке бореться проти функціонування НАТО в Чехії. Однак не менш важливою є психологічна частина цієї операції, коли необхідно захистити громадськість від дезінформації. 

Коментує командир 91-ї групи інформаційної боротьби чеської армії Іво Зелінка: «Ми намагались мінімізувати наслідки дезінформаційної війни і водночас були сконцентровані на захопленні бойовиків угруповання, щоби воно більше не могло впливати на мирне населення...».

Однак, за її словами, звести до нуля наслідки гібридної війни важко. «Навіть у стані війни всі повинні дотримуватися законів Чеської Республіки, включно із законами про свободу слова. Через це дуже важко, якщо взагалі можливо, повністю запобігти поширенню дезінформації. Але якщо ми зможемо сформувати опірність людей до таких повідомлень від ворога, половину битви виграно. Плюс ми намагаємося поширювати власні інтерпретації подій, щоб люди знали, що конкретно ми робимо і для чого ми це робимо. І так ми опосередковано реагуємо на ворожу пропаганду», - пояснила Зелінка.

За програмою навчання, підрозділи відпрацьовували тактику ведення бою безпосередньо в польових умовах. «Під час наших навчань ми маємо справу з ситуацією, коли східний сусід НАТО вирішив досягти обмежених військових цілей. Він хоче з'єднати свій анклав над Балтійським морем зі своєю основною територією, захопивши Сувалкський коридор, що між Литвою та Польщею. Це 50-кілометровий коридор між Литвою та Білоруссю. І водночас це єдиний сухопутний шлях між Польщею та рештою Балтії», - пояснив командир.

Воднораз активізується гібридна психологічна війна, розв’язана східними державами.

«Противник хоче затримати або іншим чином обмежити пересування армії. І для цього використовує засоби гібридної інформаційної війни, особливо дезінформаційні кампанії спецпідрозділів. Він використовує національні меншини, пропаганду онлайн та у фізичному просторі. Наприклад, вони поширюють у соціальних мережах пости, які мають на меті підірвати довіру громадян Чехії до власного уряду, до можливостей армії тощо...», - продовжив Зелінка.

Власне, крім онлайн-простору, навчання також було зосереджено на можливості поширення дезінформаційних листівок або передачі оманливої ​​інформації через радіомовлення.

Зокрема, військовослужбовці польської, словацької, угорської, бельгійської, голландської та італійської армій вели навчальну психологічну війну зі своїм східним сусідом. А саме в польових умовах випробовували новітні військові інформаційні технології, але також проходили ситуації, коли треба працювати, вести переговори з натовпом.

Фото – у Лібаві тренуються триста солдатів дев'яти армій альянсу НАТО. Вони готуються до гібридної / novinky.cz

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: