У Білорусі хочуть змінити законодавство для держобліку всіх приватних дронів

НОВИНИ 15.09.2023 Коментарі 0

У Білорусі готують зміни до Повітряного кодексу. У базі даних проектів Національного правового порталу з'явився відповідний законопроект. Кодекс хочуть доповнити статтею такого змісту:

 «Громадянські безпілотні літальні апарати підлягають (БПЛА) державному обліку у базі даних державного обліку цивільних безпілотних літальних апаратів.

Експлуатація цивільних безпілотних літальних апаратів без здійснення державного обліку забороняється.

Державний облік цивільних безпілотних літальних апаратів здійснює спеціально уповноважений орган у галузі цивільної авіації».

Вочевидь, режим лукашенка намагається убезпечити себе від різних неприємностей, пов’язаних із використанням дронів.

Нагадаємо, наприкінці лютого цього року в Білорусі невідомі здійснили атаку дроном на російський літак дальнього радіолокаційного виявлення, що перебував на військовому аеродромі в Мачулищах біля Мінська. Вибух пошкодив радар, після чого судно вилетіло в росію та дотепер не повернулося.

Із 4 червня цього року у Білорусі змінили правила використання безпілотних літальних апаратів. Департамент цивільної авіації визначив порядок державного обліку й експлуатації цивільних безпілотників. Операторів дронів зобов’язали пройти обов'язкове навчання. Також власник зобов'язаний отримати дозвіл на зліт та аерофотозйомку.

Спочатку дрон потрібно зареєструвати в Департаменті цивільної авіації, де він отримає унікальний реєстраційний номер.

Винятки зробили для невеликих дронів з малою максимальною швидкістю – їх не реєструватимуть. Як і саморобні дрони, проте їх використання незаконне.

Після реєстрації власник зобов'язаний пройти навчання в ДТСААФ, Національній академії цивільної авіації чи Технологічному університеті (на вибір).

Після цього власників зобов’язали укласти договір з підприємством «Бєлаеронавігація» та залишити заявку на використання повітряного простору.

Для зйомок фото та відео із квадрокоптера потрібен дозвіл від генштабу. Він необхідний, якщо дрон обладнаний камерою на стабілізованому підвісі. Для зйомок на вбудовану у БПЛА камеру дозвіл не потрібний.

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: