Російське посольство заступилося за сімоньян після публікації держдепу США

АНАЛІТИКА 02.09.2022 Коментарі 0

Черговим прикладом «остєрвєнєлих попиток» очорнити російських «журналістів» за «правдиве висвітлення міжнародних подій» назвали у посольстві російської федерації текст про пропагандистку марґаріту сімоньян, опублікований на сайту державного департаменту США.

Держдеп США 31 серпня опублікував черговий текст про топову кремлівську «говорящу голову». У серії матеріалів основних гравців у дезінформаційних кампаніях російського уряду (у травні згадували про телеведучого владіміра соловйова і путінського глашатая дмітрія пєскова) цього разу написали про керівничку російського монстра пропаганди RT (Russia today) марґаріту сімоньян.

«Щоби досягнути успіху в російському державному медіа-середовищі, люди повинні просувати лінію кремля. Марґаріта Сімоньян засвоїла цей урок у юному віці. Як репортер, висвітлюючи війну в Чечні на початку 2000-их, вона пропагувала точку зору кремля. Здавалося, кремль винагородив Сімоньян за її лояльність, призначивши її головою першого в Росії англомовного медіа, що фінансується державою, RT (тоді воно називалося Russia Today), коли їй було лише 25 років», - йдеться у тексті американців.

У новій доповіді Державного департаменту США її описали як ту, хто «вправно вміє подавати брехню як правду – і з усмішкою». сказано, що її головною функцією є бути лояльною пропагандисткою путіна.

Один із розділів про сімоньян у доповіді називається «Все життя брехні». У ньому сказано, що протягом усієї своєї кар’єри сімоньян підтримувала порядок денний кремля, «поширюючи дезінформацію і пропаганду».

«До того, як стати головним редактором RT, Сімоньян працював у пулі кремлівських журналістів, які висвітлювали президента путіна. Вона стала відомою після репортажів про теракт у школі Беслан на Північному Кавказі 2004-го року. YouTube-канал російського опозиціонера Олексія Навального, який зараз перебуває у в'язниці суворого режиму за політично вмотивованими статтями, звинуватив Сімоньян у навмисній брехні під час її ефірів у Беслані, щоби служити пріоритетам Кремля. Незважаючи на те, що російська влада знала правду, Сімоньян не сказала, що терористи заявили про звільнення заручників, якщо російські солдати покинуть Чечню. Також вона применшила кількість заручників. Згодом Кремль винагородив Сімоньян, призначивши її головою першого в Росії англомовного медіа, що фінансується державою, RT (тоді воно називалося Russia Today), коли їй було лише 25 років», - йдеться у тексті доповіді.

Ще одним фактом багаторічної відкритої підтримки дезінформації та пропаганди є інтерв’ю за 2012 рік про роботу RT під час вторгнення росії у Грузію у 2008 році. Тоді вона заявила, що російське міністерство оборони було у стані війни з Грузією, а RT вело «інформаційну війну» з усім західним світом.

У держдепі також нагадали інтерв’ю за 2013 рік, у якому сімоньян сказала, що: «інформаційна зброя, звичайно, використовується у критичні моменти, а війна завжди є критичним моментом».

«Хоча Сімоньян називає себе журналістом, вона відверто підтримала скасування заборони на цензуру ЗМІ в російській конституції, заявивши, що «жодна велика країна не може існувати без контролю над інформацією». Незважаючи на її несхвалення так званих західних цінностей, таких як повага до свободи слова і свободи вираження поглядів…» - нагадують у доповіді.

У питаннях, пов’язаних із війною росії проти України сімоньян «зміцнила свою роль плідного розповсюджувача кремлівської дезінформації». До лютого 2022 року, як і інші кремлівські пропагандисти, вона заперечувала, що росія нападатиме на Україну. У доповіді наводять цитату пропагандистки: «абсолютно переконана, що Росія не збирається розпочинати війну з Україною, і цього не станеться в жодному разі».

Проте після повномасштабного вторгнення росії 24 лютого сімоньян посилила свої войовничі теза, двічі сказавши, що росія може застосувати ядерну зброю. У червні 2022 року вона натякнула, що вся надія путінського режиму на світовий голод. Тоді глобальні санкції, застосовані до росії, відмінять.

У США стверджують, що сімоньян є протеже путінського помічника олексія громова. На її столі стоїть «державний стаціонарний телефон». 2015 року вона зізналася, що це безпечний зв’язок безпосередньо із кремлем, щоб «обговорити таємні речі».

Європейський Союз запровадив санкції до сімоньян у лютому, назвавши її «центральною фігурою» російської пропаганди. А після повномасштабного вторгнення Google заборонив RT і всім державним ЗМІ російської федерації збирати доходи від реклами на своїх платформах.

«У публічних заявах вона висміює критиків політики Росії та робить надзвичайно неправдиві заяви про Україну, її історію та її лідерів. Ось деякі приклади її пропаганди:

 Описуючи війну в Україні як «громадянську» 19 червня, вона додала, що Росія підтримує етнічних росіян проти «русофобів».

Закликала Росію анексувати Донбас під час конференції в січні 2021 року.

Під час квітневої бесіди з російським телеведучим Владіміром Соловйовим заявила, що вони були об’єктами планування вбивства. Вона звинуватила ув’язненого російського опозиціонера Алєксєя Навального і президента України Володимира Зеленського у підготовці вбивства, назвавши їх обидвох «неонацистами», - йдеться у тексті.

На сайті державного департаменту США згадано і про її чоловіка – телеведучого тіґрана кеосаяна. 25 квітня він заявив, що «невдячний» Казахстан може мати такі ж проблеми, як і Україна, якщо не стане на бік росії.

Російське посольство у США відреагувало на доповідь американців про «чорнороту» сімоньян короткою заявою.

«Звернули увагу на інформацію, розміщену на сайті держдепартаменту щодо М.С. Сімоньян – керівника одного з найпопулярніших у світі російських ЗМІ «Russia Today». Даний матеріал – черговий приклад знавіснілих спроб очорнити наших журналістів за правдиве висвітлення міжнародних подій. Те, що цим зайнявся держдеп – прояв  ревнощів, що важко приховувати, з приводу симпатії і довіри зарубіжної громадськості до роботи російської преси», - йдеться у телеграм-каналі рашистів.

Ще російські «дипломати» застосували класичне «небачення колоди у своєму оці, але скалку в чужому», заявивщи, що у США «від свободи слова залишилася лише гарна обгортка».

А також закликали авторів подібних доповідей набратися мужності і слідувати західним постулатам про плюралізм думок і важливість їх вираження та «перестати займатися пропагандистськими кампаніями з апріорі незначними результатами».

Воістину, як гласить російський фразеологізм, йому хоч в очі плюй, а він каже «божа роса».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: