Туск плекає надію домовитися і з Києвом, і з польськими фермерами 28 березня

НОВИНИ 20.03.2024 Коментарі 1

Рішення, які задовільнять уряди і Польщі, і України, а також польських фермерів можуть бути ухвалені 28 березня. Цього дня запланована зустріч українських та польських чиновників у Варшаві.

«Сподіваюся, що до 28 березня, а в цей день ми плануємо зустріч з українським урядом у Варшаві, ми приймемо спільні рішення з Україною, які будуть набагато безпечніші для польських аграріїв», - цитує Укрінформ польського прем’єра Дональда Туска. 

На пресконференції у Варшаві Туск повідомив, що з українцями упродовж двох тижнів буде знайдено рішення з кількох питань: затвердження ліцензій, згода уряду на пропуск агропродукції з території України.

«Якщо буде потрібно, то також зупинимо транзит на певний час. І я хочу, щоб це було за згодою з українською владою, не хочу їм шкодити», - зазначив польський прем'єр.

За словами Туска, вдалося нейтралізувати більшість загроз, про які говорили польські аграрії, зокрема у користуванні залишать частину орних земель, які мали вилучити відповідно до Європейського зеленого курсу. Хоча, за його словами, переконування Єврокомісії було складною справою і не все вдалося досягти на 100%.

Нагадаємо, що з 9 лютого 2024 року на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску на польсько-українському кордоні тривають акції протесту польських фермерів. Протестувальники, зокрема, вимагають заборони імпорту української агропродукції та відмови Польщі від Європейського зеленого курсу.

У середу, 20 березня, фермери влаштовують великий страйк. Протести, а також блокада доріг відбуватимуться у понад пів тисячі місць по всій країні. Загалом на середу офіційно зареєстровано понад 580 протестів по всій Польщі за участі близько 70 тисяч людей.

По всій Польщі очікуються затори на дорогах, оскільки протестувальники планують блокувати ключові відрізки доріг у містах і поза ними, інформує RMF24.

У центр Варшави протестувальники не зможуть заїхати на сільськогосподарській техніці, але вони блокуватимуть швидкісну дорогу S2 на околиці міста і ключові під’їзні шляхи до польської столиці.

Протести відбуваються також в інших польських містах, хоча мери деяких з них, наприклад Бидгощі і Любліна, заборонили страйк. Аграрії подали апеляції й очікують на рішення судів у цих справах.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

[email protected]
2024-03-21 10:07:16

Польське агровиробництво збиткове по суті і його криза буде тільки наростати. Субсидії Євросоюзу є вимушеним явищем , а разі продовження викличуть кризу самого ЄС як інституції. Необхідно радикально змінити підходи до ситуації і включити природню саморегуляцію, аби викинути явно конкуретно неспроможніх на узбіччя історії. Тоді буде видно кому субсидії підуть на користь , а хто просто живе за їх рахунок. Капіталістичний підхід ніхто не відміняв. Конкуренція сприяє прогресу.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: