Труднощі перекладу: як ТГ-канали «почали екстрадувати українців з Польщі»

РОЗСЛІДУВАННЯ 04.09.2023 Коментарі 0

«Польща почала екстрадувати в Україну чоловіків, які незаконно виїхали з країни» - такими «сенсаційними» заголовками зарясніли вранці понеділка популярні українські ТГ-канали. Однак практично усі вони потрапили на гачок клікбейтного заголовку, який дало до своєї статті польське видання Rzeczpospolita. ЗІФ розбирався, чому так сталося.

Як завше, справа виявилася у нюансах. В оригіналі заголовок звучав трішки інакше: «Polska zaczęła wydawać Ukrainie mężczyzn, którzy wyjechali z kraju», тобто «Польща почала видавати Україні чоловіків, які виїхали з країни».

А сама стаття починається з припущення: «Польща та інші країни ЄС можуть (sic!) бути завалені українськими запитами про екстрадицію чоловіків, які покинули країну завдяки хабарам. Деяких українців  Польща вже передає службам над Дніпром» (мається на увазі Київ – ЗІФ).

Далі польське видання згадує заяву голови фракції «Слуга народу» у ВРУ Давида Арахамії про те, що українські правоохоронні органи добиватимуться екстрадиції чоловіків призовного віку, які нелегально втікали за кордон від мобілізації. Далі йдеться про доручення Володимира Зеленського перевірити усі висновки ВЛК після 24 лютого 2022 р. І знову ж таки припущення члена парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Федора Веніславського, який «не виключає, що українська прокуратура за відкритими кримінальними справами може переслідувати своїх громадян за кордоном. Деякі з них нелегально втекли через т.зв. зелений кордон, а над Дніпром регулярно затримують причетних до цієї процедури посередників» .

До цього польські журналісти додають дані прикордонної служби РП, згідно з якими від початку повномасштабного вторгнення рашистів до Польщі в’їхало і залишається там 80 тис. українських чоловіків призовного віку.

Аби повернути таких чоловіків, Україна повинна оформити міжнародний ордер на арешт кожного з них. «Якщо ми затримаємо такого іноземця, наприклад, для простої перевірки на дорозі, наша поліцейська інформсистема KSIP покаже, що цю особу розшукує українська прокуратура, тому що там є дані Інтерполу. Таку особу затримуємо та інформуємо прокуратуру. Чи будуть її екстрадувати, вирішить польський суд», - зазначив речник Головної коменди поліції Маріуш Цярка.

І найголовніше, довкола чого уся справа закрутилась – наприкінці статті. «Згідно з інформацією, яку Rzeczpospolita отримала від Прикордонної служби, Польща, згідно з угодою з Україною, вже видала громадян цієї країни, які переправляли нелегальних мігрантів до Європи.

Отже, про масову екстрадицію українців призовного віку насправді поки що не йдеться. Вона стане можливою лише після виконання Україною купи формальностей стосовно кожного втікача.

Але ця тема, судячи з миттєвого поширення та потужної реакції, залишається гострою та драстичною. Тож не виключено, що на ній ще не раз захочуть зіграти й рашисти, запустивши власні ІПСО. Тому варто спокійно аналізувати подібні «новини» та довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: