The Economist про війну та коригування курсу України і Заходу? 

АНАЛІТИКА 22.09.2023 Коментарі 0

Фахівець із комунікацій Юрій Богданов переклав основні тези аналітичної статті The Economist про війну і прогнози на майбутнє. Виклад із його ТГ-каналу пропонуємо вашій увазі.

Україну, ймовірно, чекає тривала війна. ЗСУ все ще може здійснити прорив у найближчі тижні, спровокувавши крах крихких російських сил. Але було би помилкою робити ставку тільки на це.

Вимагати припинення вогню чи мирних переговорів безглуздо. Путін не демонструє жодних ознак бажання вести переговори, і, навіть якби він це зробив, йому не можна було би довіряти, що він буде дотримуватися угоди. Путіну потрібна війна, щоби підкріпити його внутрішню диктатуру. Якщо українці перестануть воювати, вони можуть втратити свою країну.

І Україна, і її західні партнери починають усвідомлювати, що це буде жорстока війна на виснаження. Президент Зеленський відвідав Вашингтон для переговорів. «Я маю бути готовим до тривалої війни», — сказав він The Economist. 

Але Україна та Захід повною мірою до цього ще не готові. Парадигму «перемога – відбудова» треба замінити парадигмою «розвитку під час війни».

Що потрібно змінити у військових питання? 

1. Незважаючи на призов, України не вистачає живої сили для постійного широкомасштабного контрнаступу. Тому технології і асиметричні рішення мають дати Україні перевагу. 

2. Україна виробляє все більше БПЛА, які атакують флот і ППО РФ. Подальше нарощування атак безпілотників може бути стримуючим фактором для російських атак, адже підірве її військову інфраструктуру і нівелює присутність у Чорному морі. 

3. Захід має зосередитись на посиленні ППО України. Київ є напрочуд жвавим містом, оскільки має ефективний захист від безперервних атак з повітря. Те саме потрібне для інших міст, тому ескадрильї F-16 і більше систем ППО – у пріоритеті.

Що потрібно змінити в економіці? 

1. Менше планів післявоєнної реконструкції - більше уваги до розвитку виробництва та інвестицій зараз. Економіка скоротилася на третину, і майже половина бюджету України оплачується готівкою Заходу. Оскільки близько мільйона людей носять зброю, а мільйони втекли з країни, працівників не вистачає. 

2. Відповідно, економіці потрібно перейти від допомоги до залучення інвестицій, навіть якщо конфлікт продовжує вирувати. Наприклад, до переробки того, що вирощує на своїх фермах. Завдання полягає в тому, щоб змусити місцеві та іноземні компанії інвестувати більше, і заманити більше українців назад у спокійніші частини країни на заході.

3. Краща безпека може допомогти. Чим сильніша ППО України, тим менший ризик підриву нового заводу. Чим далі буде відкинутий російський флот, тим безпечніше експорт може проходити через українські порти на Чорному морі. 

4. Але економічні стимули також мають значення. Необхідно зробити більше, щоб приборкати давню корупцію в Україні. Потрібні додаткові дії, щоб полегшити ведення бізнесу, необхідне наданням фірмам страхування на безпекових ризиків.

Що потрібно від союзників окрім зброї?

1. ЄС має давати не тільки гроші, але й перспективу членства. Нелегко підтримувати економіку, коли тебе щодня атакують — навіть Ізраїлю ніколи не доводилося стикатися з таким потужним агресором. Але Україна, на відміну від Ізраїлю, одного дня може бути інтегрована в найбагатший економічний блок світу. 

2. Дорожня карта вступу до ЄС протягом, скажімо, 10 років з чіткими вимогами дала би надію українцям та пришвидшила би реформи, так само було з Східною Європою в 90-их.

3. ЄС потрібна зміна мислення. Вона надала стільки ж зброї, скільки США, і набагато більше фінансової допомоги. Але, навіть якщо Трамп програє вибори, Європі зрештою доведеться нести більший тягар. Це означає, що ЄС має посилювати свою оборонну промисловість і реформувати механізми ухвалення рішень.

Резюме

1. Поразка України – це країна-невдаха на кордонах та агресивна військова машина РФ біля кордонів ЄС.

2. Перемога України – це 30 млн. дорослих освічених людей, найбільша армія в Європі, потужна аграрна і промислова база в якості частини Заходу. 

3. Моліться про швидку перемогу, але плануйте тривалу боротьбу — і Україну, яка все одно зможе вижити й процвітати.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: