Дуда, якому Зеленський нагадує потопельника, готовий з ним розмовляти як з другом

АНАЛІТИКА 22.09.2023 Коментарі 0

Президент Польщі Анджей Дуда в четвер, 21 вересня, заявив, що готовий говорити із Президентом України Володимиром Зеленським як «друг», щоби вирішити «складні ситуації» між їхніми країнами після того, як Варшава сигналізувала, що припинить надсилати зброю Києву на тлі суперечки щодо імпорту зерна, - пише CNN.

Рішення Польщі, одного з найрішучіших прихильників України, стало серйозним поворотом, який загрожує перевернути стратегічні відносини Європи з Києвом, який веде контрнаступ проти Росії.

Посилаючись на слова Зеленського, сказані у вівторок, 19 вересня, на Генеральній асамблеї ООН, про те, що «деякі наші друзі в Європі розігрують солідарність у політичному театрі», Дуда сказав польському каналу TVN24, що хоча його український колега не згадував конкретно Польщу, «пропозиція була, і ми всі це зрозуміли».

Відповідаючи на запитання, чи засмучений він коментарями Зеленського, Дуда сказав, що "можливо, засмучений - це занадто сильне слово".

"Я був озлоблений, я б так сказав. Я кажу так: "Нумо зберігати спокій, будь ласка, не будемо підвищувати  температуру, тому що це суперечка, яка стосується невеликої частини наших відносин. Не дозволимо, щоб це вплинуло на все цілком, тому що цьому нема жодного виправдання, і від цього виграють лише інші", - сказав Дуда.

Напрга посилювалася місяцями через заборону на українське зерно, спочатку запроваджену на початку цього року кількома країнами Європейського Союзу, щоб захистити інтереси місцевих фермерів, які стурбовані тим, що низька ціна на українське зерно призведе до обвалу цін.

Минулого тижня ЄС оголосив про плани призупинити це правило. Але три країни — Польща, Угорщина та Словаччина — заявили, що мають намір ігнорувати зміни та зберегти обмеження.

"Це питання потрібно вирішувати, це спір, який фактично є судовим", - сказав Дуда TVN24. «Я розумію, що [Україна] за будь-яку ціну шукає допомоги у своїй ситуації, тому їм байдуже, куди вони продають своє зерно, але нам це не байдуже, і ми хочемо їм допомогти, і ми їм допомагаємо».

Поставки зброї. Дуда заявив, що заява польського прем’єр-міністра Матеуша Моравецького в середу ()20 вересня) про те, що Варшава більше не передаватиме зброю Києву, була «інтерпретована в найгірший із можливих способів».

Дуда уточнив, що прем’єр-міністр говорив про нову зброю, призначену для модернізації польської армії, і що чинні зобов’язання Польщі перед Україною — зокрема щодо гаубиць, боєприпасів і засобів розмінування — будуть виконані.

Він також не виключив можливості відновлення поставок зброї до Києва в майбутньому.

Додамо, що кілька днів тому Президент Польщі Анджей Дуда, коментуючи «зернову кризу», порівняв Україну з утоплеником, який може стягнути Варшаву за собою на дно. 

«Кожен, хто хоч раз брав участь у порятунку потопельника, знає, що він є надзвичайно небезпечним, адже може затягнути на глибину. Він має неймовірну силу через особистий страх, викид адреналіну і може просто потопити рятівника», – сказав Дуда.

«Ми повинні діяти, щоби захистити себе від заподіяної нам шкоди, бо якщо потопельник завдасть шкоди і втопить нас, він не отримає допомоги. Тому ми маємо подбати про наші інтереси, і ми робитимемо це ефективно та рішуче», - додав він.

Також читайте: Дружба Києва та Варшави – момент істини

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: