Світовий профспілковий рух закликає міжнародну спільноту тиснути на лукашенка

НОВИНИ 09.03.2023 Коментарі 0

Глобальна спілка IndustriALL і Європейська спілка IndustiALL звернулися з листами до Європейської комісії, Європейського парламенту, Європейської ради та Міжнародної організації праці (МОП) із закликом ужити термінових дій через дії режиму лукашенка щодо незалежних профспілок. IndustriALL також просить висловити громадську підтримку незалежному профспілковому руху Білорусі, вимагати від білоруської влади негайного та беззастережного звільнення арештованих профспілкових активістів та припинити репресії.

«IndustriALL продовжить публічно підтримувати рух на підтримку незалежних профспілок та демократії в Білорусі та використовуватиме свій глобальний голос, щоби засудити жорстоке переслідування, з яким вони стикаються. Суворі терміни ув’язнення, призначені Алесю Біляцькому та Геннадію Фединичу, десять і дев'ять років відповідно, фактично є смертними вироками з огляду на їхній вік, стан здоров'я та умови утримання у білоруських в'язницях», - цитує очільника IndustriALL Атле Хойє сайт організації.

У IndustriALL констатують, що в Білорусі продовжують придушувати залишки незалежного профспілкового руху країни та наводять нові випадки арештів профспілкових активістів:

За останній тиждень у спробі зупинити рух за демократичну країну за сфабрикованими звинуваченнями заарештували декількох активістів.

- 6 березня міліція затримала голову Вільної профспілки Білорусі (ВПБ) Миколу Шараха в його будинку в Полоцьку. Суд засудив профспілкового лідера до 15 діб адміністративного арешту за розповсюдження екстремістських матеріалів.

Це сталося через тиждень після арешту Світлани Стукової, дружини активіста ВПБ Віктора Стукова. Жінка отримала 15 діб адміністративного арешту за підпис на сторінку групи у FB.

А на початку цього місяця мінський суд засудив лауреата Нобелівської премії миру та керівника правозахисного центру «Вясна» Алеся Біляцького до десяти років позбавлення волі.

У лютому десятьох політичних ув'язнених, членів «Робітничого руху» визнали винуватими у державній зраді та засудили до тривалих термінів ув'язнення і штрафів. Серед засуджених шестеро є активними членами Білоруської незалежної профспілки.

У січні білоруський суд засудив лідерів незалежних профспілок до невиправдано суворих тюремних термінів – до дев'яти років позбавлення волі – за політично вмотивованими звинуваченнями.

Згідно з повідомленням IndustriALL, із 13 до 24 березня у Женеві відбудеться засідання адміністративної ради МОП. У порядку денному і ситуація в Білорусі. Адміністративна рада розгляне «варіанти заходів відповідно до статті 33 статуту МОП, а також інші заходи для забезпечення виконання урядом Білорусі рекомендацій Комісії з розслідування щодо Конвенцій №№ 87 та 98».

Також глобальна спілка, що об'єднує 50 мільйонів працівників різних галузей у 140 країнах світу, повідомляє про апеляцію у верховному суді Білорусі. 24 березня «сідді» розглядатимуть апеляційну скаргу трьох профспілкових лідерів із Білоруського конгресу демократичних профспілок, засуджених до ув'язнення у грудні минулого року.

Зважаючи на приступ загострення у білоруського диктатора, дуже сумнівно, що заходи МОП і апеляційні скарги матимуть швидкі позитивні наслідки.

А поки що в IndustriALL надали свої рекомендації щодо того, як підтримати ув'язнених профспілкових активістів у Білорусі:

  • підписати петицію та поділитися інформацією про кампанію LabourStart;
  • звернутися до урядів своїх країн із проханням продовжувати тиск, використавши відповідний шаблон листа;
  • попросити посольства своїх країн у Мінську надіслати спостерігачів на апеляційне судове засідання;щодо апеляції.
  • провести акції солідарності перед установами (посольствами) Білорусі у своїх країнах;
  • розповісти світові про ув'язнених профспілкових лідерів та активістів у Білорусі й опублікувати інформацію на профспілкових іфнормресурсах;каналах
  • поширити повідомлення та матеріали «Салідарності-БКДП» у соціальних мережах із використанням хештегів #WeStandByYou #Salidarnast;
  • надіслати відкриті листи до адміністрації президента Республіки Білорусь, опублікувати їх у профспілкових ЗМІ, а також надіслати звичайною поштою на адресу в Білорусі та/або факсом: (адміністрація президента Республіки Білорусь вул. Карла Маркса, 38. 220016, Мінськ, Білорусь, факс: +375 (17) 222-35-56)

Ознайомитися з новинами й ініціативами Міжнародного профспілкового руху можна на платформі Labourstart (білоруською мовою).

Читайте також:
Лукашенківський режим узявся за знищення незалежних профспілок

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: