Лукашенківський режим узявся за знищення незалежних профспілок

НОВИНИ 27.05.2022 Коментарі 0

1 468 людей станом на 26 травня 2022 року ув’язнено у Білорусі. Із них 185 жінок і 10 неповнолітніх. 451 особа засуджена на домашню хімію. Такі цифри наводить DISSIDENTBY – некомерційна ініціатива з підтримки політичних ув'язнених у Білорусі. Ув’язненим організація допомагає передачами, оформленням підписки на газети та журнали, перерахування коштів на особисті рахунки.

Окрім матеріальної допомоги, DISSIDENTBY висвітлює інформацію про ув'язнених, їх місцеперебування і стан через соціальні мережі та заходи (вечори солідарності, концерти, освітні заходи).

Режим лукашенка після фактично силового захоплення влади 2020 року, коли Світлана Тихановська набрала більшість голосів на президентських виборах, зачищає будь-які спроби вільнодумства. Нагадаємо, як писав ЗІФ, згідно з альтернативним підрахунком голосів, суперниця диктатора набрала приблизно 3 мільйони голосів проти 1,8 мільйона опонента. «Ябацька» настільки боїться спалаху протестів, що забороняє українські пісні на вулицях, поєднання одягу чи аксесуарів у біло-червоному чи синьо-жовтому кольорах. Словом, лукашенко у кращих традиціях путінського гауляйтера торує шлях кремлівського фюрера – тотальний контроль, репресії, в’язниці.

Після виборів у серпні 2020 року в Білорусі сотні тисяч мирних громадян вийшли на маніфестації проти фальсифікації їх результатів. Правлячий режим, що втратив легітимність, розгорнув безпрецедентні в новітній білоруській та європейській історії репресії.

Після попередніх президентських виборів у Білорусі затримали понад 40 000 громадян. Багато з них отримали адмінпокарання. Понад 5 500 громадян переслідують карними справами. Із них понад 1 200 уже визнали політв'язнями.

Такі цифри наведено у заяві Білоруської національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства «Про переслідування правлячим режимом Білорусі незалежних профспілок і посилення кампанії міжнародної солідарності».

«Диктаторський режим веде тотальну війну проти демократичних структур громадянського суспільства: понад 700 зареєстрованих некомерційних організацій ліквідувала влада або ж вони вимушено самоліквідувалися, визнано «екстремістською» та заборонено діяльність практично всіх незалежних медіа, 24 журналісти продовжують перебувати в ув’язненні», - пишуть автори заяви.

Лукашенко за останні тижні також чинить «запеклий тиск» на білоруські незалежні профспілки.

«Почастішали допити профспілкових активістів, незаконно встановлювали пристрої для прослуховування в офісах профспілок, чинили тиск на членів незалежних профспілок з метою змусити їх вийти із профспілки, відбулися обшуки та затримання керівництва і членів профспілок», - наголошують автори заяви.

За їхніми словами, у квітні цього року комітет держбезпеки Білорусі вирішив визнати Білоруську профспілку працівників радіоелектронної промисловості (РЕП) екстремістським формуванням і заборонити діяльність. Тому за членство у РЕП загрожує кримінальною відповідальністю до 6-ти років позбавлення волі.

Такий крок режиму виконком Асоціації профспілок «Білоруський конгрес демократичних профспілок» (БКДП) назвав небезпечним щодо ескалації терору та репресій проти незалежного профспілкового руху країни.

Попри засторогу профспілок, режим буквально через тиждень – 19-го квітня, розпочав «безпрецедентну за масштабами хвилю обшуків» у столичному та регіональних офісах БКДП та в офісах його членських організацій: Вільній профспілці білоруській (СПБ), Вільній профспілці металістів (СПМ), Білоруській профспілці працівників радіоелектронної промисловості (РЕП), а також у квартирах, приватних будинках профспілкових лідерів та активістів.

«Силовики вилучили профспілкову документацію, персональні комп'ютери, особисті документи, паспорти, банківські картки, що належать профспілковим активістам та членам їхніх сімей. Із 19-го до 21-го квітня затримано понад 20 представників Незалежного профспілкового руху Білорусі», - йдеться у заяві.

Частину активістів допитали, заборонили спілкуватися на тему переслідування та поки що залишили на волі. Іще частина отримала 15 діб адміністративного арешту та відпущена під підписку про невиїзд. Проти декого порушили карні справи за «наклепи на президента Республіки Білорусь», «участь в екстремістському формуванні».

Наприклад, 25-го березня у Бресті силовики через вікно вдерлися до будинку голови тамтешньої обласної організації профспілки РЕП Зінаїди Міхнюк. А вже 18-го травня суд засудив її за статтею 368 КК «образа президента Білорусі» до 2-ох років позбавлення волі.

Нещодавно, 11 травня, суд визнав «екстремістською» первинну організацію Білоруської незалежної профспілки ТОВ «Гродно Азот». Діяльність заборонили, організацію ліквідували, майно конфіскували. Андрій Ханевич – голова незалежної профспілки ТОВ «Гродно Азот», із 29-го квітня затриманий.

«Після того, як влада «обезголовила» керівництво профспілок, Рада БКДП 13-го травня призначила виконувачем обов'язків голови БКДП Максима Познякова. Але вже 17-го травня М. Познякова затримали, суд призначив йому за «порушення порядку масових заходів» 15 діб адміністративного арешту», - інформують заявники.

На думку авторів заяви, дії білоруського режиму грубо порушують міжнародні зобов'язання та національне законодавство про свободу асоціацій

«Диктаторський режим у Білорусі обрушив, за міжнародною оцінкою, «наймасовішу в Європі атаку на профспілки у XXI столітті». Репресивність режиму О. Лукашенка зростає разом із погіршенням соціально-економічної ситуації у країні, знищують організації та ініціативи, що залишилися у країні. Після розгрому організацій громадянського суспільства уряд розраховує замінити їх власними GoNGO, підконтрольними ідеологічній вертикалі та силовикам», - сказано у заяві.

Її автори вимагають негайно припинити переслідування білоруських незалежних профспілок. Солідарні з ними і глобальні профспілкові федерації, профспілки сусідніх країн, міжнародні та білоруські правозахисні організації. Координацію кампанії зі збору підписів на підтримку білоруських профспілок здійснює платформа Labourstart.

Платформа Labourstart подає новини й ініціативи міжнародного профспілкового руху. Це роблять як через власний веб-сайт, так і через службу синдикації новин, що використовують веб-сайти профспілок у всьому світі.

Схоже, «ябацька» відчуває наближення економічної та соціальної кризи внаслідок санкцій та окупації відсталою технологічно росією. У пам’яті лукашенка і масові протести після програних президентських виборів, коли проти його свавілля вийшли трудові колективи великих підприємств. Тому не дивно, що свій удар режим кинув проти незалежних профспілок, які можуть стати провідною силою у боротьбі за права білорусів-трудівників.  

Із оригіналом заяви Білоруської національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства можна ознайомитися за цим посиланням.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: